Provident
blog

DIY karácsonyi ajándék ötletek: fürdőbomba, gyertyaöntés

Karácsony közeledtével mindig a tökéletes ajándékot hajszoljuk. Viszont a tökéletesség abban rejlik, ha a meglepetés személyre szabott lehet.

 

Légy fenntartható, ne felesleges!

Egy DIY meglepetés mindig jó döntés. Hiszen elkerülhetjük azt a hibát, hogy az ajándékunk bárkiével megegyezzen. Illetve hasonlót kaphat, de ugyanolyat biztos, hogy nem.

A csináld magad ajándékokban az a jó, hogy bele tudjuk vinni a saját személyiségünket, és az ajándékozott igényeihez igazíthatjuk a megvalósítást. Nem utolsó sorban, sokkal kisebb ökológiai lábnyoma van egy kézzel készített kedvességnek, mintha azt a boltban vásárolnánk meg, az áráról nem is beszélve.

Fürdőbomba házilag: a tökéletes karácsonyi DIY ajándék

 

Fürdőbomba – pezsgő, habzó kényeztetés

Egyre több helyen találkozhatunk a különböző színekben és formákban pompázó kényeztető bombácskákkal. Sokan szeretjük, és ezt az üzletek jól ki is használják, hiszen a legolcsóbb verziók 1000 – 1500 Ft-tól indulnak, és akár a 2000 – 3000 forintos árat is elérhetik. Van egy hozzávaló, ami valóban drága, és az a lustaság. A konyhánkban már most megtaláljuk a hozzávalók 80%-át, így a kísérletezésünknek semmi nem szabhat gátat, csak a fantáziánk.

A képlet alapja nagyon egyszerű:

  • 200g étkezési szódabikarbóna
  • 100g étkezési citromsav
  • 150g étkezési keményítő
  • olaj (Ez lehet kókusz, olíva, olvasztott kakaó- vagy sheavaj is)
  • opcionálisan ételfesték
  • illóolajok
  • bármilyen forma

Először az első 3 hozzávalót egy tálban összekeverjük, majd a 2 ek. olajat is hozzáadjuk. Semmiképp se válasszunk napraforgóolajat, mert a fent említett verziók fognak a bőrünk kényeztetéséről gondoskodni. A színek szerelmesei ekkor adagolhatják hozzá az ételfestéket, amit szintén jól össze kell dolgozni. Utolsó lépésként pedig jöhetnek az illóolajok. Fontos, hogy olyan állagú keveréket kapjunk, amit, ha összenyomunk a kezünkben, nem porlik szét, összetapad. Ha valamivel szárazabb végeredményt kaptunk, akkor pár csepp vízzel orvosolható a probléma.

Kész az alap, jöhet a formázás! A formáinkba mindenképp a lehető legtöbb alapot próbáljuk beletenni, ha keveset teszünk, nem fog összeállni, és idő előtt széthullik.

Akinek nem lenne ennyi elég, ne fogja vissza magát! A fürdőbomba alapba keverhetünk egyéb fűszereket, szárított gyümölcsöket, virágszirmokat, csillámport, de egy titkos üzenetet is elrejthetünk benne.

 

Illatos gyertya – hangulatos, melengető kedvesség

Aki a fürdőbombát el tudja készíteni, annak a házi készítésű gyertyától sem szabad megriadnia. A végeredmény ugyanolyan elbűvölő lesz, és ezt is az ajándékozott személyiségéhez lehet igazítani.
Ráadásul egy darab illatgyertya árából – ami akár 3000 – 6000 Ft között is mozoghat – megannyi variációt tudunk elkészíteni.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

A recept ebben az esetben sem bonyolult. Amire mindenképpen szükségünk lesz:

  • színtelen viasz
  • illatanyag (opcionális)
  • színanyag (opcionális)
  • öntőforma
  • kanóc
  • hurkapálca

A viaszt vízgőz felett egy hőálló edényben olvasszuk fel. Fontos, hogy semmiképp se közvetlen melegítve, mert az tűzveszélyes! Az olvasztás fázisában kell a viaszhoz a szilárd illatanyagot és színanyagot is hozzáadni. Erre vannak speciális alapanyagok, melyeket kreatív- és hobbi boltokból is beszerezhetünk a szükséges viasszal együtt. Szintén fontos tudnivaló, hogy a szín- és illatanyag mindenképp szilárd állagú legyen. A színezést egy zsírkréta hozzáadásával is elvégezhetjük.

Ha a viaszunk már folyékony, illatos és színes, akkor válasszuk ki a tökéletes öntőformát. Ez lehet egy pohár, vagy egy vásárolt vagy általunk készített forma. Ennek a tetejére helyezzük el a hurkapálcát, amire rákötöttük a kanócot, és így lelóg a forma aljáig. Ezután önthetjük is a folyékony viaszt, amit érdemes ezután 8 órán át pihentetni, hogy sértetlenül kivehessük a kész gyertyánkat, ha szükséges.

Gyertya házilag: a tökéletes karácsonyi DIY ajándék

 

A fenntartható csomagolásban hiszünk!

Az ajándék a lényeg, nem a csomagolás! Pontosabban a szándék, de az biztos, hogy a csomagolás tölti be az ajándékozás legkisebb szeletét. Nagyon sok csomagolóanyagot és pénzt dobunk ki a kukába, ha nem kezeljük tudatosan ajándékaink ünnepi öltözetét.

A fürdőbomba és gyertya esetében ez lehet egy egyszerű doboz, amit egy vásárolt termékhez kaptunk. Ha nem egyszínű vagy homogén, akkor ezen könnyedén segíthetünk némi vízfestékkel vagy temperával. Ezután jöhet is rá a spárga, készülhet a masni, és mehet a karácsonyfa alá.

Te már tudod, hogy kit ajándékozol meg?