Provident
blog

Indítsd a tavaszt fűszernövény ültetéssel!

Nincs is annál jobb, mint amikor a saját fűszereiddel ízesítheted az ételeidet! Ehhez azonban már most el kell kezdened a fűszernövény ültetést.

 

Fűszernövények tavaszi ültetése

Ahhoz, hogy a nyári grillezéseken már a saját fűszereiddel főzhess, a tavaszi hónapok elején kell gondoskodnod a vetésről, de ne félj a palántázás otthon sem megoldhatatlan.

Provident tipp: Már csak egy kis segítség kell, ahhoz, hogy megvalósítsd álmaid kertjét, ahol végre minden kedvenc fűszeredet megtermesztheted? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Márciusban, a hidegtűrő konyhai fűszernövények közül válogathatunk, úgy, mint a petrezselyem, a turbolya és a zsázsa. Áprilisban következhet az örök kedvenc rukkola, a kapor, a borágó és a metélőhagyma.

Késő tavasszal, május közepe környékén kezdhetjük meg a melegkedvelő fűszernövények ültetését, hiszen ekkorra minimális lesz a fagykár veszélye. Ilyenkor érdemes vetni a borsikafűt, a bazsalikomot, a majoránnát, a sarkantyúkát.

Amennyiben van olyan évelő fajtánk, amit akár cserépben is ültethetünk, úgy, mint például a levendula vagy a kakukkfű, akkor azt fajtától függően március – áprilistól kezdve egészen októberig ültethetjük.

Általános szabály azonban, hogy abból az ültetési időpont javaslatból induljunk ki, amit feltüntettek a csomagoláson.

Ültess te is fűszernövényt otthon!

 

Magról ültetés

A fűszernövények termesztése szerencsére könnyen kivitelezhető akkor is, ha magról szeretnénk vetni. Első lépésként gondoskodjuk a minőségi magról, ez fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk, így mindenképpen megbízható helyről vásároljunk.

Palánta vásárlás esetén pedig alaposan nézzük meg, mit választunk ki, hogy nagyobb eséllyel válasszunk ki életképes példányt. Ezután legyen miben vetni a magokat: ez lehet egy műanyag előnevelő, amiből aztán viszonylag hamar tovább költözhet a fűszernövény palánta, de műanyag vagy agyag kaspót is választhatunk. A fűszernyövény kaspó kedvelő, így az ablakunkba is tehetjük egy-egy dekoratív edénybe. Minden esetben legyen lyuk a cserépen, amibe ültetünk, akár magról, akár palántáról van szó és a legyen alatta megfelelő vízelvezető is.

A vetésnél adjunk az esélyeknek, egyszerre 3-4 magot is vessünk el, így biztosabb lesz majd a siker is. Ne vessünk azonban túl mélyre, a kisebb magokat 1-2 cm mélyre, a nagyobbakat pedig 4-6 cm-re szabad, azonban ez utóbbi inkább a kukorica, bab, borsó, lencsefélékre vonatkozik, így ezt inkább csak viszonyításnak tekintsük.

A harmadik fontos komponens a föld, amibe a fűszernövény magokat vetni fogjuk. A legjobb talajkeverék a szerves komposzt, azonban a virágboltokban kapható virágfölddel sem lőhetünk mellé. Az a fontos, hogy káros műtrágyától és növényvédő szereket ne tartalmazzon a földünk.

Így termeszd magad fűszernövényeidet

 

Így ültesd össze a növényeidet!

Ha minden jól sikerült és a fűszernövények gondozása zökkenőmentesen és sikeresen haladt, akkor pár hét elteltével már fontolóra vehetjük azt is, hogy hova ültetjük ki a palántáinkat, ha nem szeretnénk a párkányunkon tárolni őket.

A fűszernövények és a zöldségek kedvelik egymás társaságát, sőt jótékony hatással is lehetnek egymásra. A bazsalikom például a kertben is jó párja a paradicsomnak, a kapor pozitív hatással van a sárgarépára és az uborkára, ahogyan a káposztafélékre, a céklára, a salátákra és a hagymára is. A levendula elriasztja a hangyákat a kertből, az aromás orvosi zsálya pedig távol tartja a tetvet, a hernyót és a csigákat. Burgonya mellé a torma passzol, szintén védelmező szempontokból, de természetesen rendszerezés és felhasználás szempontjából is hatékonyan elrendezhetjük a palántákat a kertünkben, magaságyásunkban.

Készen állsz a kertészkedésre? Te mit fogsz elvetni?