Provident
blog

Ismerd meg a fűszernövényeket, dobd fel az ételeid!

Legyél az ízek mestere

A fűszernövényekben az a jó, hogy a termesztésükhöz nem kell kert vagy veteményes, akár a konyhaablakodban is nevelgetheted őket. Ráadásul mesterszakácsnak sem kell lenned ahhoz, hogy elkezd aktívan használni őket, elég annak utánajárni, melyik fogáshoz mi passzol, és már csak a megfelelő mennyiséget kell belőnöd ahhoz, hogy a konyhád megszerezze a szeretteid képzeletbeli Michelin csillagát.

Nem mindegy, honnan van

A szupermarketekben kapható fűszernövények gyakran silány minőségűek, és csak egyszeri használatra alkalmasak, mivel földjükben nincs elég tápanyag és a gyökereikre sem ügyelnek annyira. Ezért, ha szeretnél sokáig zöldellő növényeket, érdemes kertészetekből beszerezned, vagy elültetheted őket magról is.

Intenzív gondoskodás, intenzív ízvilág

Ha évelő fűszernövényeket vásárolsz, akkor ügyelj arra, hogy mindig pótold a földjükben lévő tápanyagokat, és évente ültesd át őket nagyobb cserépbe, mivel a régi, sokat öntözött talajból már kevesebb értékes elemet tudnak felszívni, így az ízük is gyengülhet.

Fűszernövények

Termessz otthon, akár egy profi

Akár palántával, akár maggal kezdesz, mindig figyelj oda arra, hogy azok életképesek legyenek. A magoknál a lejárati időt érdemes figyelni, a palántánál pedig arra ügyelj, hogy egészségeset válassz, és vásárolj a méretéhez és gyökeréhez megfelelő cserepet. Ha magról veted el a fűszernövényeket, akkor 3-4 szemet ültess egyszerre a biztos siker érdekében. A cserép, amibe ültetsz mindenképp legyen lyukas az alján, hogy a felgyülemlett víz el tudjon folyni. Időként zuhanyoztasd le a növényeid a kártevők és a por ellen. Ha elérték a 10-15 centis magasságot, akkor már lehet belőlük vágni.

Provident tipp:

Keverj a talajba homokot vagy komposztot, a jobb vízáteresztés érdekében.

Ezeket a fűszernövényeket szerezd be:

Bazsalikom

Ha szereted az olasz konyhát, ezzel biztos nem fogsz mellé! Készíts belőle pesztót, tedd paradicsomszószba, vagy pizzára, és máris friss ízt kölcsönözhetsz az ételeknek. Nem csak finom, de sok benne az antioxidáns is.

Metélőhagyma

Friss salátába, körözöttbe darabolva, vagy frissen pirított újburgonyára szórva adhatsz az ételeknek pikáns ízt.

Menta

A nyár közeledtével egyre jobban kívánja mindenki a frissítő mentás limonádékat, teákat és koktélokat. Nemcsak italokba, de salátákba és köretekbe is nagyon jól passzol. Készíts egy hűs mentás görögdinnyesalátát, vagy tedd borsópürébe és máris egy üde és kreatív étel kerülhet az asztalra.

Oregánó

Akár csak a bazsalikom, az oregánó is az olasz ételek lelke. Ezen kívül pörköltbe és csilis babba is remek alapanyag.

Petrezselyem

A legjobb, ha frissen tálaljuk ételre szórva, de egy petrezselymes újkrumplinak senki se tud ellenállni, főleg, ha jól le van pirítva és vajjal készül.

Rozmaring

Ez a fűszernövény önmagában már olyan, mintha már el is készült volna az étel, ezért is passzol szuperül a baromfi, és vadhúsokhoz. Tegyél tepsibe egy báránycombot, dobj mellé pár szem krumplit, szórd meg friss rozmaringgal és meg is vagy! Egyébként kiválóan passzol epres és málnás süteményekhez is!

Konyhakert a maximumon

Szerezd be a friss fűszernövényeidet és kápráztass el mindenkit intenzívebb, frissebb ízekkel, akár ételekről, akár italokról vagy desszertekről van szó. Figyelj a fűszernövényeidre és gondozd őket szeretettel, hogy mindig megbízható alapanyagokkal dobhasd fel a konyhád. Készen állsz a kulináris megújulásra?

Fűszernövények cserépben