Nincs szükséged szakemberre otthonod kitapétázásához! Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan érdemes csinálni egyszerűen és költséghatékonyan.

Tapéta kiválasztása és tapétázás árak

Mielőtt belevágnál a tapétázásba, fontos előre kiválasztanod a tapétát, amit használni szeretnél, hiszen otthonodat nagy mértékben átformálhatja, hogy milyen színeket, formákat, motívumokat használsz a felújítások, átalakítások során. Ha jobban utánajárnál, hogy milyen színeket és színkombinációkat válassz, olvasd el korábbi cikkünket a színelméletről!

Emellett arról is döntened kell, hogy mekkora felületen szeretnél tapétázni – az egész szobát, csak egy falat vagy akár a falnak csak egy kis részletét? Ugyanis költséghatékony megoldás lehet, ha a szobának csak egy bizonyos falát borítod be tapétával, és a többi részt festékkel kezeled. Ilyen falrészlet lehet például a nappaliban a TV mögötti, esetleg a kanapé mögötti fal is.

Minőségileg sem mindegy, hogy milyen tapétát választasz. Egy tartós, jobb minőségű változat már igencsak költséges kiadás is lehet: napjainkban 6-8.000 Ft-ba kerül egy díszeseb, mintásabb tapéta, míg egy gyapjúrostos anyagért akár már 15.000 Ft-ot is elkérhetnek tekercsenként. Emellett számolnod kell a tapétaragasztó költségeivel is: kb. 2.000 Ft-ba kerül egy doboz, ami 5-6 tapéta tekercshez, vagyis kb. 25-28 m2-hez elegendő.

Provident tipp: Belevágnál a felújításba? Ne várj tovább! Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

DIY tapétázás házilag, kezdőknek!

Tapétázás kezdőknek: a tapétázás menete házilag

Mindenekelőtt ellenőrizd le a tapétázni kívánt felületet vagy falat, hogy az szinte teljesen sima legyen megfelelően szilárd vakolattal. Ha úgy találod, hogy érdemes lehet még simítani rajta, mi sem egyszerűbb, mint glett segítségével kijavítani a szükséges hibákat. Ha megszáradt a glett és matt fehér lett a színe, utána érdemes lehet a felületet lealapozni egy vékony réteggel, hogy az a fentmaradt porszemcséket, lazább részeket vagy a hajszálrepedéseket kitöltse. Hasznos lehet még tudnod, hogy a korábbi/régi diszperziós festéket vagy olajfestéket – amennyiben megfelelően tapad rá az anyag – tapétázás előtt nem feltétlen szükséges eltávolítani, de ajánlott elvégezni előtte egy tisztasági festést.

Ha már megfelelően előkészítetted a falfelületet, és az teljesen száraz és tiszta, kezdődhet a tapétázás – elő a centivel és egy ceruzával! Hiszen a következő lépés a tapéta méretre vágása, amely sok türelmet és precizitást igényel. Érdemes vízmértéket is használni, miközben a falon megjelölöd a ragasztandó felületeket, így biztos lehetsz abban, hogy ténylegesen vízszintesek lesznek a vonalak.

Tipp: Amennyiben mintás tapétát választottál, még az illesztési próba során bizonyosodj meg róla, hogy a minták a megfelelő helyen folytatódnak-e a következő tapétacsíkon.

Végül pedig következzék a tapéta felrakása: a méretre kivágott tapéta darabokat fektesd le mintával lefelé az asztalra vagy a padlóra egymás mellé (de vigyázz, hogy mindenképp tiszta felület legyen, ahova ideiglenesen lehelyezed), és kend be ragasztóval egy széles ecset vagy egy henger segítségével. A szakemberek úgy ajánlják, hogy elsőként a tapéta közepén, hosszanti irányban ragasztózz, majd csak ezt követően középről a szélek felé haladva kend be a tapéta többi részét – különösen ügyelve a sarkokra. Érdemes még néhány csíkot előre bekenni ragasztóval, majd pihentetni őket néhány percig. A pihentetési időt egyébként a gyártók általában fel szokták tűntetni a csomagoláson is.

A folyamat végén, vagyis már a falra helyezés során érdemes az egyik saroknál kezdeni azzal a tapéta darabbal, amelyiket legelőször kentél be ragasztóval. Ha nem szabályos mintás tapétát helyezel fel, akkor még az sem baj, ha van egy kis átfedés a felragasztott csíkok között. Ha az adott tapéta darabot óvatosan felhelyezted, akkor még egy tiszta henger segítségével nyomd ki alóla a beszorult levegőt. Ugye, hogy mennyire egyszerű?

Tapétázás mint otthoni dekoráció

Tapétázás ötletek: hasznosítsd a megmaradt darabokat!

Nem kell eldobnod a kisebb darab, fel nem használt tapétadarabokat sem, hiszen rengeteg mindenre felhasználhatod még őket! Nem csak a falakat lehet szépen feldíszíteni velük: akár asztalodra, akár bútoraidra is felragaszthatod őket – ehhez érdemes decoupage ragasztót használni. Használhatod még kisebb dísztárgyakra is, dobozokhoz, tálcákhoz, sőt, akár még vázákhoz is alkalmazhatod.

Hallottál már a bútor fóliázás „őrületről”? Ha alternatívát keresel a hagyományos tapéták helyett, válaszd az öntapadó bútor fóliákat mint modern tapéták! Nem csak falaid díszítésére, de szinte bármilyen felületen remekül működnek.

Készen állsz a tapétázásra és otthonod felújítására?