Provident
blog

Újítsd fel otthonod – gyerekszoba felújítása

Belevágnál a gyerekszoba felújításába? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet arra, hogy hogyan hozd ki a lehető legtöbbet a gyerekszobából az átalakítás során!

Festés és tapétázás

A gyerekszoba látványos felújításának egyik legegyszerűbb módja, ha felfrissítjük a falakat egy új színnel vagy új, különböző formákban és színekben tündöklő tapétával. Ha különleges mintákra vágynál, korábbi cikkünkben összeírtuk, hogy hogyan tudod igazán költséghatékonyan megoldani akár a tapétázást is, de ennél egy egyszerűbb, olcsóbb és egyedibb megoldás, ha saját magatok festitek fel a falra a kívánt alakzatokat. Legyen szó virágokról, mesefigurákról vagy egyszerű geometrikus alakzatokról, biztosan hatalmas élmény lesz közösen kifesteni és megvalósítani gyermeked álomszobáját!

Praktikus megoldások

Elsőre nem is gondolnád, hogy mennyi helyet meg tudsz spórolni, illetve felszabadítani akár egy kisebb szobában is, ha megfelelően ki tudod használni a szoba belmagasságát. Érdemes lehet például magasabb szekrényeket beszerezni, és azokat a dolgokat, amelyeket nem használtok minden nap (például a nyári ruhákat). Mindezt természetesen csakis akkor, ha nem instabil és nem okozhat véletlenül sem balesetet, ha bármi leesik.

A magasság kihasználására másik megoldás lehet még egy nagyobb szobában egy galéria kialakítása, kisebb szobában pedig egy emeletes ágy, amelynek az alsó részén elfér a kicsi saját asztala. Érdemes ebben az esetben is polcokkal és dobozokkal feltölteni a szabad, kieső részeit a szobának és tárolásra kialakítani azokat.

Gyerekszoba emeletes ágy

Ezen túl nagyon hasznosak lehetnek még más, több funkciót is ellátó bútorok, mint például alsó tárolóval rendelkező ágyak, vagy akár a kanapéágyak, amelyek nap közben kényelmes ülőhelyként, este pedig pihentető ágyként szolgálnak.

Továbbá, hogy ne vegyen el értékes helyet a térből még egy, a szoba közepén lelógó vagy nagyobb lámpa érdemes a mennyezetbe épített spotlámpákkal vagy sokkal kevesebb helyet foglaló lámpákkal bevilágítani a szobát. Már akkor is rendkívül látványos változásra számíthatsz, ha lecseréled a régi lámpákat modern formájú, kisebb – mégis erős fényű – fényforrásokra.

Egyedi bútorok készítése

Ha valami igazán egyedivel szeretnénk feldobni a gyerekszobát, érdemes lehet saját, egyedi bútorokkal berendezni. Például fatelepeken beszerezhető faládák lécei könnyedén felhasználhatóak belső polcok építésére, ráadásul környezettudatos döntés is.

Ha nagyobb fába vágnátok a fejszét, a megfelelő előkészületek, mérések és eszközök birtokában nagyobb bútorokat A kisebbek nagyon szeretik a kuckós helyeket, ahol mászkálhatnak és el tudnak bújni. Többek között egy ferde falsík okozta előnytelen teret remekül lehet hasznosítani, ha ide néhány deszkából ágyat készítünk az adott területre.

A rendezett megjelenéshez pedig itt is alkalmazhatsz kisebb-nagyobb tároló dobozokat, kosarakat vagy mindenféle olyan kiegészítőt, amelybe el lehet pakolni, és nem szanaszét lesznek a ruhák, ágyneműk, játékok vagy akár a tanuláshoz szükséges felszerelések.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Saját tervezésű gyerekszoba bútor

Dekorálás

Végül, de nem utolsó sorban jöhet a dekorálás! Ma már például lehet kapni szuper világítós falmatricákat, de még jobb, ha mi magunk vágjuk ki a csillagokat és a bolygókat, hogy éjszakai égboltot varázsoljunk a plafonra. Elég a sötétben foszforeszkáló papírt vagy öntapadó matricát venni hozzá – a többi a fantáziánkra van bízva! További költséghatékony (DIY) dekor ötletekért olvasd el korábbi cikkünket.

Készen állsz a gyerekszoba felújítására?