Provident
blog

Gyorstakarítás, ha csak 1 óra jut a lakásra

Mindenki szereti a rendet, de lássuk be: néha egyszerűen nincs időnk és energiánk az alapos takarításra. Azonban ettől még nem kell, hogy disznóóllá változzon a lakás! Pár egyszerű lépésben elérhetjük, hogy otthonunk a hálótól a fürdőszobáig fenntartható tisztaságban tündököljön a tavaszi nagytakarításig!

1. Lépés: A hálószoba

Szeretnék 10 perc alatt letudni egy szobát? Nem lehetetlen! A gyorsasági kör a szemét és a szennyes sebes eltávolításával indul (előbbi a kukába, utóbbi a szennyeskosárban landol). Ezután egy röpke beágyazás következik, majd egy mikroszálás portörlővel megyünk végig a szobán: válasszunk egy nagyobb bútort kiindulópontnak, majd haladjunk az óra járásának megfelelően. Gyors oda-vissza mozdulatokkal, de minden felületet csak egyszer érintve végezzük a portalanítást. Használjunk széket vagy hosszabb nyelű portörlőt a szoba felső sarkaihoz és magasabb tükreihez. A port mindig a padló irányába szórjuk, így utolsó lépésként már csak a porszívózás marad hátra.

2. Lépés: A fürdőszoba

Kis rutinnal és megfelelő stratégiával itt is 10 percen belül végezhetünk. Kezdésként fertőtlenítsünk mindent egy spriccelőfejes tisztítóval: a kádat, a zuhanyzót, a mosdókagylót, a szekrényeket, a polcokat. Amíg ezt hatni hagyjuk, kitakaríthatjuk és fertőtleníthetjük a WC-t. Utána töröljük át a tükröt: az ablaktisztítót papírral, körkörös mozdulatokkal kísérve mossuk le, legalább kétszer. Térjünk vissza a mosdókagylóhoz: mossuk le a fertőtlenítőt vízzel, majd a nehezen elérhető helyeket egy fogkefe segítségével tisztítsuk meg. Ezután csak gyorsan, könnyedén sikáljuk át a kádat és a zuhanyzót, majd öblítsük le vízzel a fertőtlenítőszert. Ismét a padlót hagyjuk utoljára: csak egy gyors felmosás, és készen vagyunk ezzel a helyiséggel.

 

Provident tipp

Nem csak a kosztól és a rendetlenségtől szeretné megóvni otthonát?  A Provident Otthonbiztosítás egy országosan elérhető, egyszerűen igényelhető szolgáltatás, melynek változatos konstrukciói között mindenki megtalálja a maga és lakása számára ideális verziót.

3. Lépés: A konyha

A bemelegítés után vágjunk bele a közepébe: először mosogassunk (szerencsésebb esetben: tegyük be az edényeket a mosogatógépbe), majd pakoljunk el minden szükségtelen elemet a konyhapultról. Sokkal rendezetteben néz ki a konyhánk, ha minden visszakerül a helyére, és nincs szem előtt. Következő lépésként távolítsuk el a makacs szennyeződéseket a konyhapultról egy érdesebb szivacs és egy ritkán használt törzsvásárlói kártya segítségével. Ezután jöhet a pult áttörlése tisztítószerrel, majd a hűtőt, a polcokat és a mosogatót is portalanítsuk egy konyharuhával. Már meg se lepődünk, hogy a konyhában is a padló tisztítása a végső mozzanat: gyors söprés után egy laza felmosás, és már haladhatunk is tovább.

4. Lépés: A nappali

Ismét egy sebes rendezéssel vágunk bele a feladatba: minden kerüljön vissza a helyére, így lesz letisztult az összhatás. A következő lépés a hálószobában is alkalmazott sebes portörlési technika, majd innen ugrunk az üvegfelületekre. Ahogy a fürdő tükrénél is csináltuk, papírral, körkörös mozdulatokat alkalmazva mossuk le az ablaktisztítót. Szinte hihetetlen, de már csak egy röpke porszívózás, és el is készültünk a lakással! Jöhet a megérdemelt pihenés.

 

Ti milyen gyakran takarítjátok a lakást?