Provident
blog

Háztartási kisokos 10. – Milyen mobilt vásároljunk?

Legyünk őszinték: a legtöbben ma már el se tudjuk képzelni az életünket okostelefon nélkül. Csak egy laza mozdulat a zsebünkbe, és a mobil internet segítségével már a kezünkben az egész világ. Így nem csoda, hogy mindenféle méret, teljesítmény és funkció alapján elég szélés skálán mozognak az okostelefon árak. Segítünk a választásban, és eláruljuk, milyen tényezőknek érdemes alaposan utánanézni új készülék vásárlása esetén.

Operációs rendszer

iOS, Android vagy Windows? Mindegyiknek megvan a maga előnye: az iOS használók gyakorlatilag függővé válnak, annyira megszeretik az Apple rendszerét, és nem szívesen cserélik le iPhone-jükat más termékre. Emellett a legtöbb alkalmazás először erre a rendszerre készül el, így gyorsan eljutnak hozzájuk az újdonságok. A készülékek ára azonban borsos, gyakran kell frissíteni, és a termékcsaládhoz híven kompatibilitási problémák is felmerülhetnek. Az Google Androidot használó telefonok talán a legnagyobb tábort képviselik az okostermékek világában, ennek megfelelően a teljesítményük is változó, a 7.0-ás verziónál nem érdemesebb régebbi rendszerrel futó készüléket választani. A Windows-alapú mobilok megbízhatók, de nagyon lassan és ritkásan jutnak el rá még a legalapvetőbb alkalmazások is, így mindig enyhe lemaradásban leszünk a többiekhez képest.

Kijelző és kamera

Az érintőképernyőnek mára azok is behódoltak, akik eleinte idegenkedtek tőle, így ez nem is kérdés. Ami számít, az a képernyő és a kamerák felbontása, melyeket saját igényeikhez érdemes igazítani. Gyakran nézünk videóklipeket, filmeket és játékokat a telefonunkon? Akkor olyan készülékre lesz szükségünk, melynek a kijelzője legalább Full-HD minőséget biztosít. Imádjuk megörökíteni a családi eseményeket, a vicces munkahelyi pillanatokat és a körülöttünk lévő világot? Akkor 12 megapixeles vagy még nagyobb felbontású elsődleges kamerával leszünk igazán boldogok. A szelfiket sem vetjük meg? Akkor az előlapi kameránk felbontása sem lehet kisebb 8 megapixelnél.

Provident tipp

Elromlott a régi telefonja, és nincs elég félretett pénze egy új készülékre? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Részletek a személyi kölcsönnel kapcsolatban itt találsz!

Memória és háttértár

A memóriát az operációs rendszer és a telefonunkon futó programok, alkalmazások veszik igénybe, míg a háttértár kedvenc fotóink és videóink otthona. Mivel telefonjaink egyre okosabbak, érdemes 3 GB-os memóriával rendelkező készüléket választani, így majd egy jó darabig nem okoznak gondot a folyamatos frissítések és fejlesztések. A háttértár ismét az egyéni használattól függ: itt az iOS-alapú mobilokkal érdemes vigyázni, mert nem bővíthető a saját tárhelyük. A többi készüléknél akár 256 GB-os (micro) SD-kártyát is vásárolhatunk a kiegészítésére, hogy véletlenül se kelljen kitörölni legkedvesebb emlékeinket, kedvenc zenéinket és videóinkat.

Akkumulátor és töltő

Az okostelefonok egyik tagadhatatlan, de érthető hibája, hogy klasszikus társaikhoz képest nagyon hamar lemerülnek. Ez érthető, ha arra gondolunk, hogy gyakorlatilag egy személyi számítógép és egy kamera funkcióit zsúfolják bele a zsebünkbe, de ettől nem lesz kevésbé bosszantó, ha akkor kapcsolnak ki, amikor éppen a legnagyobb szükségünk lenne rájuk. Mi a megoldás? A megfelelő teljesítményű akkumulátor! Ezt a teljesítményt milliamperórában (mAh) mérik, és a 3000 mAh körüli érték már megfelelőnek számít. További kényelmi szempont lehet a vezeték nélküli töltő, ahol a modern technológiának (és egy-egy elektromos tekercs) hála puszta érintkezéssel lehetséges a telefonunk újjáélesztése, így nincs szükségünk többé a zsinóros megoldásra.

NFC – A jövő

A rövidítés a Near Field Communication rövidítése egy olyan technológiát takar, mellyel – akár csak a PayPass bankkártyák esetében – érintés-alapon fizethetünk, mindezt a mobilunk kijelzőjének segítségével. Ma még nem annyira elterjedt a használata, de később a bankkártya mellett bármilyen más, azonosításra alkalmas eszközt kiválthat, így mindenképp egy izgalmas technológiai megoldás, amire érdemes odafigyelnünk a későbbiekben.

Ti milyen okostelefont választanátok?