Provident
blog

Hogyan maradjanak frissek az ételek a hűtődben?

Tudtad, hogy nem mindegy, mit hova teszel a hűtődben, és az sem, hogy miben tárolod az ételeket? Mutatunk pár trükköt, amivel a tárolás hatékonyabb lesz, az ételek tovább elállnak, és a hűtő csak friss finomságokkal lesz teli. Lássuk a tippeket!

Haladj lentről felfelé!

 

Az ételek tárolása hűtőben azért fontos, mert a hideg lelassítja a mikrobák szaporodását, így minden tovább marad friss. Viszont a hűtőszekrények nem mindenhol ugyanolyan hőmérsékletűek, így az sem mindegy, hogy mit hova teszel!

A leghidegebb az alsó polc, így ide olyan ételeket, alapanyagokat tegyél, amiknek igazán hidegre van szükségük, ilyenek például a főzés előtt álló nyers húsok, de a felvágottakat is tedd ide. Ahogy felfelé haladsz a hűtődben, úgy lesz egyre kevésbé hideg, de azért ne aggódj, minden fajta étel tárolására alkalmas egy modern hűtőszekrény. A középső polcra a megbontott sajt, egyéb tejtermékek, tojás, sütemény és a főtt ételekkel teli tároló doboz kerüljön. A legfelső polcra jöhetnek az olyan ételek és italok, amik a 8 fok körüli hőmérsékletet igénylik tárolásuknál.

Az ételek eltarthatósága hűtőben megnő, de fontos, hogy mindig lefedve, becsomagolva tárolj mindent, mert a hideg levegőtől hamarabb ki is száradnak a finomságok. Ha rendesen becsomagolsz mindent, az ételek nem veszítenek a minőségükből.

Provident tipp

 

Csak olyan ételt tegyél a hűtődbe, ami már szobahőmérsékletre hűlt! Ha megmaradt egy adag az ebédből, tedd azt jól záródó tároló dobozba, de csak akkor rakd be a hűtőszekrénybe, ha már nem meleg. Ez azért fontos, mert nemcsak az étel minőségét rontod el egy hirtelen hűtéssel, de magának a hűtőszekrénynek sem tesz jót, ha forró dolgokat teszel bele. Kíméld a hűtődet és az ételeidet is!

Rendszerezz a polcokon!

 

Egy bevásárlás után pakolj úgy a hűtőbe, hogy rendszerezel is egyszerre: tedd a polcokon hátrébb a hosszabb szavatossági idejű dolgokat, előrébb pedig a hamarabb elfogyasztandó ételeket. Ne pazarolj, mindig nézd meg, hogy mi meddig áll el, és egyél meg minden finomságot, ami a hűtődben frissen megmaradt!

Provident tipp

 

Csak azt hűtsd le, amit szükséges! Nem kell mindent beraknod a hűtőbe, hiszen vannak olyan ételek, amiknek a hideg levegő ront az állagán. Kenyeret, krumplit, hagymát és fűszereket nem kell bepakolnod a hidegbe. A gyümölcsök és zöldségek közül a paradicsomot, uborkát, citrusféléket és bármit, ami még éretlen, ne tegyél hűtőbe. Ezek szobahőmérsékleten utóérnek és még finomabbak lesznek.

Van még ötleted? Oszd meg velünk kommentben!