Hogyan maradjanak frissek az ételek a hűtődben?

Hogyan maradjanak frissek az ételek a hűtődben?

Tudtad, hogy nem mindegy, mit hova teszel a hűtődben, és az sem, hogy miben tárolod az ételeket? Mutatunk pár trükköt, amivel a tárolás hatékonyabb lesz, az ételek tovább elállnak, és a hűtő csak friss finomságokkal lesz teli. Lássuk a tippeket!

Haladj lentről felfelé!

 

Az ételek tárolása hűtőben azért fontos, mert a hideg lelassítja a mikrobák szaporodását, így minden tovább marad friss. Viszont a hűtőszekrények nem mindenhol ugyanolyan hőmérsékletűek, így az sem mindegy, hogy mit hova teszel!

A leghidegebb az alsó polc, így ide olyan ételeket, alapanyagokat tegyél, amiknek igazán hidegre van szükségük, ilyenek például a főzés előtt álló nyers húsok, de a felvágottakat is tedd ide. Ahogy felfelé haladsz a hűtődben, úgy lesz egyre kevésbé hideg, de azért ne aggódj, minden fajta étel tárolására alkalmas egy modern hűtőszekrény. A középső polcra a megbontott sajt, egyéb tejtermékek, tojás, sütemény és a főtt ételekkel teli tároló doboz kerüljön. A legfelső polcra jöhetnek az olyan ételek és italok, amik a 8 fok körüli hőmérsékletet igénylik tárolásuknál.

Az ételek eltarthatósága hűtőben megnő, de fontos, hogy mindig lefedve, becsomagolva tárolj mindent, mert a hideg levegőtől hamarabb ki is száradnak a finomságok. Ha rendesen becsomagolsz mindent, az ételek nem veszítenek a minőségükből.

Provident tipp

 

Csak olyan ételt tegyél a hűtődbe, ami már szobahőmérsékletre hűlt! Ha megmaradt egy adag az ebédből, tedd azt jól záródó tároló dobozba, de csak akkor rakd be a hűtőszekrénybe, ha már nem meleg. Ez azért fontos, mert nemcsak az étel minőségét rontod el egy hirtelen hűtéssel, de magának a hűtőszekrénynek sem tesz jót, ha forró dolgokat teszel bele. Kíméld a hűtődet és az ételeidet is!

Rendszerezz a polcokon!

 

Egy bevásárlás után pakolj úgy a hűtőbe, hogy rendszerezel is egyszerre: tedd a polcokon hátrébb a hosszabb szavatossági idejű dolgokat, előrébb pedig a hamarabb elfogyasztandó ételeket. Ne pazarolj, mindig nézd meg, hogy mi meddig áll el, és egyél meg minden finomságot, ami a hűtődben frissen megmaradt!

Provident tipp

 

Csak azt hűtsd le, amit szükséges! Nem kell mindent beraknod a hűtőbe, hiszen vannak olyan ételek, amiknek a hideg levegő ront az állagán. Kenyeret, krumplit, hagymát és fűszereket nem kell bepakolnod a hidegbe. A gyümölcsök és zöldségek közül a paradicsomot, uborkát, citrusféléket és bármit, ami még éretlen, ne tegyél hűtőbe. Ezek szobahőmérsékleten utóérnek és még finomabbak lesznek.

Van még ötleted? Oszd meg velünk kommentben!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. / A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Kapcsolódó cikkek:

Zöld otthon 3. – A szelektív hulladékgyűjtés
Szervezz szilveszteri bulit okosan!
Készítsd fel konyhádat az ünnepekre!
Gyorstakarítás, ha csak 1 óra jut a lakásra
Nincs légkondid? Így is hűsölhetsz!