Provident
blog
Hőszigetelő függöny segíthet a fűtésszámla csökkentésében

2022-10-19

Tudatos tippek

Hőszigetelő függöny segíthet a fűtésszámla csökkentésében

A régi, nem megfelelő minőségű nyílászárók, a folytonos ajtó vagy ablaknyitogatás bizony alaposan megdobhatják a fűtésszámlát. Egy hőszigetelő függöny azonban egyszerű és gyors megoldást jelenthet, ha télen nem akarunk fázni és a rezsit is csökkentenénk. De mi is az a hőszigetelő függöny? Hová érdemes felszerelni? Mik a legfőbb előnyei? Milyen anyagokból készül és hogyan kell felszerelni? Összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat, hogy a lehető legtöbbet spórolhass!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Mi az a hőszigetelő függöny?

A speciális függöny hőszigetelő anyagból vagy töltőanyaggal készül, így segít a helyiségekben megtartani a megfelelő hőmérsékletet. Lakásunkban nem csak az otthon melegét őrizhetjük meg, hanem bensőségessé is varázsolhatjuk tereinket a különböző stílusokkal, színekkel, anyagokkal.

Hőszigetelő függöny - a Provident segít!

Mikor jelent megoldást a hőszigetelő függöny?

Talán már Te is tapasztaltad, hogy télen még a legkorszerűbb nyílászárók ellenére is hűvösebb van az ajtók, ablakok környékén. Pláne, ha nem is jó a szigetelés!

Sajnos az ajtók folyamatos nyitásával és csukásával jelentős mennyiségű hő távozik a szabadba. Ugyanez igaz az ablakokra is! A szokásos napi szellőztetéssel csak úgy ömlik ki a meleg levegő, jelentős hőveszteséget okozva. Sok esetben azonban ablaknyitásra sincs szükség ahhoz, hogy az utcát fűtsük. A régi, nem jól szigetelt nyílászárókon keresztül ugyanis folyamatosan szökik a meleg, alaposan megterhelve pénztárcánkat.

A hőszigetelő függöny egész évben jó szolgálatot tesz, ugyanis nem csak a hideg ellen véd, hanem a nyári kánikulában is megakadályozza otthonunk felmelegedését. 

A hőszigetelő függöny előnyei

Nézzük most meg, hogy miért érdemes ebben a megoldásban gondolkodnunk!

#1. előny: A hőszigetelő függöny ára

Az egekbe emelkedő rezsiárak mellett a legjobban a megfelelő szigeteléssel tudunk spórolni. Mivel a hőszigetelő függöny viszonylag olcsó, ezért azok számára is kiváló megoldás, akiknek nincs pénzük nagyobb felújításokra.

Mennyibe kerül a hőszigetelő függöny?

A függönyök ára elsősorban anyaguktól és felszerelésük módjától függ.  A nehéz poliészterből készült thermo függönyök akár már 15.000 forint/nm kaphatóak, ezeket egyszerűen a karnisra kell akasztani. 

TIPP: Ha szép, minőségi függönyöket keresel, akkor például itt érdemes körbenézned.

A műanyag, átlátszó szalagfüggönyök jobban tartják a hőt, emiatt drágábbak is, 30.000 forint felett van a négyzetméter áruk. Ezek a horganyzott acélból készült horoglécekhez vagy az opcionális horoglécekkel felszerelt alumínium tolószerkezethez kerülnek rögzítésre.

Olcsóbb az ablakcserénél

Ha meg szeretnéd spórolni az ablakcsere költségeit, akkor célszerű hőfüggönyben gondolkodni.  Viszonyításképpen, az előbbiekben említett függöny árakhoz képest egyetlen műanyag ablak cseréje 40.000-135.000, míg a fáé 100.000-275.000 forint is lehet. Ha ezeket az összegeket felszorzzuk az otthonukban lévő ablakok számával, sajnos milliós nagyságrendű összegeket kapunk.

Ablakcsere helyett hőszigetelő függöny!

Csökken a rezsi és a fűtésköltség

A fűtésköltségen hátomféleképpen spórolhatunk: korszerűbb fűtőberendezéssel vagy kevesebbet fűtünk, vagy jól takarékoskodunk a megtermelt hővel.

A hőszigetelő függöny utóbbiban remek partner, hiszen kiválóan tartja a meleget, nem engedi az utcára szökni azt, így csökkentheti a rezsinket.

Egyszeri beruházás és gyors megtérülés

A hőszigetelő függöny legfőbb előnye, hogy nem igényel nagyobb ráfordítást, ráadásul csak egyszer kell a pénztárcánkba nyúlni és már egy fűtésszezon alatt megtérül az ára.

A Provident segít:  Amennyiben szeretnéd, hogy lakásod hőháztartása javuljon, akkor ne várj tovább, szerezd be az igényeidnek legmegfelelőbb hőszigetelő függönyt! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

#2. előny:  A hőszigetelő függöny felhasználási területei

A speciális függönyökkel nem csak otthonunk melegét biztosíthatjuk, de más közösségi helyiségekben, hivatalokban is biztosíthatjuk a megfelelő hőmérsékletet, így:

  • éttermekben, kávézókban
  • szállodákban
  • boltokban
  • ügyfélszolgálatokon
  • óvodákban, iskolákban
  • Könyvtárakban
  • kórházakban
  • templomokban
  • raktárakban
  • iparttelepeken

A hőszigetelő függönyt számos módon használhatjuk, többek között:

  • Kiváló szélfogó bejárathoz
  • Remek hőszigetelő az előszoba, előtér leválasztásához
  • Hatékony hő- és huzatfogó erkélyeknél, tetőtereknél
  • Praktikus térelválasztó
  • Nagyszerű hőszigetelő pincelejáróknál
  • Keresett medence kiúszó függönyként

#3. előny: Kiváló hőszigetelési képesség jellemzi

A hőfüggönyök több anyagrétegből készülnek, amelyek hőellenállást, úgynevezett R-értéket biztosítanak és megakadályozzák a hőátbocsátást, azaz az U-értéket.

Mit is jelent ez számokban? A szigetelőanyagokat R-értékekkel osztályozzák. Minél magasabb az R-érték, annál jobb a szigetelési érték.

Ablak, függöny vagy szigetelt falR-érték
Egyrétegű ablak1 vagy <1
Hőszigetelt ablak2-7
Ablak melletti szigetelt fal15
Hagyományos függöny1
Hőszigetelő függöny6

#4. előny: A hőszigetelő függöny felszerelése egyszerű

Lássuk, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni a függöny hatékonysága érdekében.

A függöny rögzítés módjai és felszerelése

Mikre célszerű figyelned?

  • A hőfüggönyök minél légmentesebben kerülnek fel, annál jobban akadályozzák a hőátadást. Ezért a lehető legközelebb kell felszerelni őket az ablakkerethez, ügyelve arra, hogy a felső, az oldalsó és az alsó rész légmentesen zárjon.

ÉRDEKES TÉNY: Az ablak körüli megfelelő légmentesség megteremtése körülbelül 19%-kal csökkentheti a hőátadást. Akkor a leghatékonyabbak, ha az ablakpárkányig vagy a padlóig érnek.

  • A függönyöknek középen át kell fedniük egymást. Ez megakadályozza, hogy a meleg levegő átszivárogjon a réseken és kiáramoljon az ablakon.
  • Ajtókra a függönyöket félkörívben jó feltenni, hogy ne jelentsenek akadályt az ajtónyitás során.
  • Lakásokban, éttermekben, szállodákban, boltokban, ahol fontos a megjelenés, az ajtóhoz színben és stílusban passzoló rúdkarnisra ajánlott rögzíteni gyűrűk segítségével.
  • Ipari területeken a sínkarnisok elterjedtek, ahol a függönyöket kampók és görgők tartják.

Hőszigetelő függöny anyaga

A függönyök többféle anyagból készülhetnek, így például:

  • polár
  • pamut
  • posztó
  • műbőr
  • gyöngyvászon
  • poliészter
  • gyapjú
  • pvc

TIPP: Az anyagválasztásnál a hőszigetelő képességen túl mindig vedd figyelembe azt is, hogy melyik passzol leginkább stílusodhoz, bútoraidhoz, hogy esztétikailag is a legtökéletesebbet válaszd.

Hőszigetelő függöny ajtóra: milyenek léteznek?

Kétrétegű függönyök otthonokba, közösségi terekbe

Az ún. kéttéregű függönyök az anyagok kombinálásával készülnek és hőszigetelő anyaggal töltik ki őket. A különböző textíliák nagyjából ugyanolyan hőszigetelő képességgel rendelkeznek, tömegük viszont eltérő. Ezeket többek között a bejárati ajtók, garázsok hőszigetelésére szokták használni.

PVC hőstop függönyök nagyobb igénybevétel esetén

A nagy igénybevételnek kitett hőszigetelő függönyök többnyire pvc-ből készülnek, ezeket elsősorban raktárakban, ipari területeken használják. A függönyök hőtartó, hőszigetelő anyagú  szalagokból állnak és hatékonyságuk az átfedések csökkentésével és növelésével szabályozható. A legtöbb -5 fokig használható, azonban vannak különleges kivitelű, -40-ig is hatékony lamellás változatok.

Különleges függöny típusok

Ma már nagyon sokféle egyedi céllal rendelkező függöny közül választhatunk. Akadnak olyanok, amelyek kifejezetten harmonikussá varázsolják a helyiségeket, miközben kiváló fényelzáró és hang- és hőszigetelő funkcióval rendelkeznek. Valamint számos olyan verzió is vásárolható, amely a raktárak, üzletek, ipari területek szigetelése esetén tesz jó szolgálatot.

Különleges függöny típusok

Jöjjenek most a legnépszerűbbek!

Fényzáró / blackout függöny

Ezek a függönyök elsősorban a sötétítést szolgálják. Attól függően, hogy mennyire intenzív fényvédelmet szeretnénk, választhatunk két fajta közül:

  • Blackout – majdnem teljesen fényzáró – függöny
  • Dimout – intenzív sötétítő képességű – függöny

A fényzáró függönyök különböző színekben és gazdag anyagválasztékban kaphatók, így nem csak sötétítés szempontjából tökéletesek, de melegebbé, barátságosabbá teszik otthonunkat, irodánkat.

Blackout függöny

A vastag sötétítő függöny fényzáró képessége többrétegű kialakításának köszönhetően 98-99%-os, így a legerősebb napfényt is képes kizárni. Elsősorban hálószobákhoz ideális.  Alapanyaga súlyos, vastag, de kiváló esésű, ami bensőségessé, hangulatossá varázsolja a hálókat.

MENNYIBE KERÜL? Blackout függönyöket már akár 3200 Ft/m-től kaphatunk. Anyagtól függően átlagáruk nagyjából 6000-8000 Ft/m között mozog. Gyakorlatilag a szivárvány minden árnyalatában elérhetők, így nem kell kompromisszumot kötnünk, biztosan találunk az otthonunk hangulatához illő darabot. Amiatt sem kell aggódni, hogy esetleg méretben nem passzolnak majd a lakáshoz, a boltokban, webáruházakban vállalják ugyanis azt is, hogy igényeinknek megfelelően kiszabják és megvarrják.

Dimout függöny

Ezek a változatok 75% fölötti fényzáró képességgel rendelkeznek. Kiváló árnyékolók, megfelelően sötétítik a hálószobát, azonban az anyagok színe és mintája többnyire élettel telibb marad a gyengén átszűrődő fények miatt, hangulatossá téve a helyiségeket. 

A dimout kevésbé merev, mint a blackout, ugyanis nincsen plusz bevonattal gazdagítva, emiatt szebb és lágyabb az esése, tökéletes esztétikai élményt nyújt. 

MENNYIBE KERÜL? Dimout függönyök nagyjából  4000 Ft/m ártól elérhetők anyagtól és színtől függően. Anyaguk kevésbé súlyos és vastag. Könnyedebb és lágyabb esésűek, mint a blackoutok. Árnyékolásban verhetetlenek, emellett pedig a szoba igazi ékességei. Ha webáruházból rendelünk, akkor kiválaszhatjuk a ráncolást, a fazont, a karnis szélességét, a függöny magasságát, hogy függönyünk pontosan passzoljon otthonunkba.

Hangszigetelő függöny

A hangszigetelő függönyök nagyjából 20-30%-ban tompítják a környezeti zajokat. Két anyagréteg közé két réteg hang- és hőszigetelő töltő réteg kerül, ez elegendő arra, hogy a kisebb hangzavart, neszeket tökéletesen elnyeljék, a nagyobb zajokat pedig jelentősen csillapítsák. Óriási előnyük, hogy sokkal nyugodtabb, csendesebb   környezetet biztosítanak, amely segíti a nyugodt pihenést, vagy munka esetén a megfelelő koncentrációt.

Hangszigetelő függöny - a Provident segít!

MENNYIBE KERÜL? Kiváló hanszigelő függönyöket vásárolhatunk már akár 16.000 Ft/m áron. Hasonlóan a sötétítőkhöz, rengetegféle színben és stílusban kaphatók ezek a speciális darabok. Találhatunk akár gyapjút vagy impregnált, vízlepergető anyagút elképzeléseinknek megfelelően. Fényes és matt függönyök is fellelhetők a kínálatban. A hullámos, ráncolt, valamint a harmonika változatok egyaránt jól mutatnak a lakásban. Ha Te is gondolkodsz hangszigetelő függönyben, itt érdemes körülnézned >>

Műanyag szalagfüggöny

Az átlátszó műanyag függönyök elsősorban az ipar területén elterjedtek. Amellett, hogy remek hő- és hangszigetelők, gyors és akadálymentes áthaladást biztosítanak emberek és gépek számára is. Alkalmasak kapunyílások, termek, raktárak elválasztására.

A műanyag szalagfüggönyök 2, 3 és 4 mm-es szalagokkal érhetők el és áruk szélességüktől és magasságuktól is függ, valamint hogy csak normál kivitelről vagy fagyálló verzióról van szó. Érdemes egyedi árajánlatot kérni rájuk. Ahogy az otthoni függönykínálatban, úgy a PVC szalagfüggönyök közt is gyakorlatilag minden színt megtalálhatunk.

Gyakori tévhit: hőszigetelő vagy hangszigetelő függöny

A hőstop és hangszigetelő függönyöket gyakran hajlamosak vagyunk külön csoportba sorolni, pedig ugyanazon elvek alapján működnek: vastag anyagukból adódóan kiválóan szigetelnek.  Célszerű olyan harmonika alakú függönyben gondolkodunk, amit a színházakban is használnak, ez ugyanis alakjából adódóan 20-30%-kal több hangot nyel el a hagyományos társainál.

Hogyan válasszunk hőszigetelő függönyt?

Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb függöny választhassuk, első körben fontos meghatározni, hogy milyen céllal szeretnénk vásárolni:

  • Hová kerüljön a hőszigetelő függöny? (pl. bejárati ajtóra, erkélyajtóra, térelválasztónak, pincelejáróhoz, esetleg hálószobába?)
  • A hőszigetelés a lényeg vagy a fokozott zajcsökkentés is fontos?
  • A kinézet vagy a szigetelés hatékonysága az elsődleges?
  • Milyen anyagú függöny jön szóba?

Ha mindezzel megvagyunk, ne felejtsük el lemérni, hogy mekkora függönyre van szükségünk!

EXTRA TIPP – Ezekre is figyeljünk oda hőszigetelő függöny vásárlásakor:

  • Megfelelően hosszú és széles, anyagát tekintve pedig vaskos, súlyos, valamint inkább természetes alapú darabot válasszunk.
  • A karnis ne legyen túl vékony, gyenge, mert akkor nem bírja el a függönyt, ha pedig feleslegesen vastag, akkor csúnya, aránytalan lehet.
  • A függöny soha ne érintkezzen a radiátorral.
  • Szélessége minden esetben a nyílászáró szélességének másfélszerese legyen.

Konklúzió

Összességében tehát azt javasoljuk, hogy a kiválasztásnál kérjük ki szakember véleményét. Ez egyszerű, elég, ha a boltba belépve keresünk egy ott dolgozót, hiszen így nagyban megkönnyítjük a saját dolgunkat. Ha webáruházból rendelünk, akkor pedig célszerű telefonon egyeztetni az ügyfélszolgálattal.

Szeretnél ezen felül is faragni a költségeidből a fűtés korszerűsítésével? Akkor ezt a cikket neked ajánljuk!

Készülj fel Te is a hidegre!