Húsvét előtt különösen fontos átgondolni, hogy milyen feladatokkal, kihívásokkal és költségekkel jár egy háziállat tartása. Cikkünkben bemutatjuk, mik a felelős állattartás alapszabályai.

Mi is az a felelős állattartás?

Az állattartás egy felelősségteljes feladat, ami megannyi kötelességgel és pénzügyi kiadással is jár. Nem szabad hirtelen felindulásból házi kedvencet fogadni a családba, vagy csak azért, mert aranyos és kedveskedni szeretnél a gyerekeknek egy bolyhos kisbaráttal. És ez nem csak a húsvéti nyuszikra vonatkozik!

„Egy felelős gazda, mielőtt magához venne egy állatot, jól átgondolja döntését, utána olvas a választott faj ill. fajta szükségleteinek, hogy milyen környezetre/élettérre, mennyi mozgásra, milyen ellátásra, táplálásra stb. van szüksége… legyen az kutya, macska, hal, madár vagy bármilyen más állatfaj”

– írja az Állatmentő Szolgálat Alapítvány a felelős állattartásról. Hiszen egy igazán felelős gazda tudja, hogy nem csak egy két hónapra vagy évre veszi magához a kis kedvencet. Hosszú távon kell gondolkodni, és csak akkor szabad belevágni, ha biztosan tudod, hogy lehetőséged lesz éveken keresztül gondoskodni róla és megteremteni számára a legoptimálisabb környezetet. Arról nem is beszélve, hogy mindezt élvezetből és szeretetből kell tenned! Ha csak nyűgként vagy plusz egy teendőként gondolsz rá, valószínűleg még nincs itt az ideje, hogy állatot tarts otthon.

A felelős állattartás költségekkel jár

Mint korábban írtuk, egy kisbarát tartása otthonunkban különböző anyagi vonzatokkal jár, amelyekkel mindenképp számolnod kell még az előtt, hogy befogadnád családodba. Először is meg kell teremtened neki a megfelelő környezetet az életéhez, így például fekhelyet, etetőt és itatót, játékokat és egyéb kiegészítőket kell vásárolnod számára.

Mindemellett következnek a táplálásával kapcsolatos mindennapi költségek. Az állatok tudatos és egészséges táplálása is éppen annyira fontos, mint az emberek esetében. Nem mindegy, hogy melyik állateledelt választod, hiszen annak tartalmaznia kell a szükséges tápanyagokat és vitaminokat, hogy a kis kedvenc szervezete egészséges maradjon.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Végezetül pedig nem szabad megfeledkezni az egyéb egészségügyi ellátásokkal is számolni, már csak azért is, mert vannak olyan tételek, amelynek felelős állattartóként köteles vagy eleget tenni – ilyenek például a kötelező oltások vagy a chipek elhelyezése a kutyánkban.

Az állattartással járó költségekről részletesen korábbi cikkünkben olvashatsz: így számolj az állattartás költségeivel!

Felelős állattartás, nyuszi etetés

Foglalkozni is kell az állatokkal!

Nem csak azért tartunk kedvenceket, hogy ők szórakoztassanak minket, és ha éppen kedvünk tartja, vagy időnk engedi, akkor szeretgessük őket. Tudatosan és rendszeresen kell foglalkozni velük, napi szinten! Kutyusoknál például kifejezetten fontos a tanításuk és a nevelésük, hiszen nem lesznek maguktól szobatiszták vagy szófogadók – de ugyanez igaz lehet bármelyik másik kisálaltra is.

Emellett figyelembe kell venned azt is, hogy milyen mozgásigénnyel rendelkezik a választott házi állat, és meg kell adnod neki a lehetőséget, hogy kimozoghassa magát. Mind a fizikai, mind a mentális egészségük miatt fontos annyit mozogniuk, amennyire igényük van. Tévhit, hogy a kisebb testű állatok sokkal kevesebbet mozognának! Állatfajtól, típustól és a temperamentumuktól is függ, hogy kinek mire van szüksége.

Felelős állattartás, kutya sétáltatás

Készen állsz a felelős állattartásra és az azzal járó költségekre?