Provident
blog

Tudatos vásárlás 3. – Mindent a legapróbb kisállatokról

Apa nem ér rá a kutyasétáltatásra, anya allergiás a macskára, az akvárium folyamatos karbantartást igényel, a madaraktól pedig az egész család fél. Mit tegyünk, ha a gyerekek ennek ellenére lebeszélhetetlenek egy kisállat beszerzéséről? Kérdezzük meg bármelyik tengerimalac tulajdonosát: a rágcsálók házi kedvencként pihe-puha, ám egy kutyánál lényegesen kevesebb odafigyelést igénylő társaink lehetnek ebben az esetben. Eláruljuk, mit érdemes tudni róluk, és hogyan tarthatjuk őket megfelelő körülmények között!

Nyulak

Húsvét előtt különösen érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen kihívásokkal jár nagytappancsú barátaink tartása. Első körben egy megbízható tenyésztőt kell találni, aki nem adja el nekünk törpenyúltként a kifejlett korában 8 kilót nyomó példányt. Utána gondoskodnunk kell a megfelelő (nagyjából 100×60 cm alapterületű, 50 cm magas) ketrecről alommal, itatóval, kellő térrel. Az oltások összegével is számolnunk kell, ahogy a folyamatosan növő fogakat is időnként az állatorvossal kell visszavágatni, ha nincs mindig kéznél egy friss faág. Az ételét is gondosan kell megválogatni, mert a friss gyümölcstől, zöldségektől ugyanúgy felfúvódhat, mint az állott szénától. Baknyulak esetében erősen ajánlott az ivartalanítás, különben agresszívvé válnak, és mindent megjelölnek. A sűrű takarítás elkerülhetetlen az állat karakteres szaga és az önkéntelen, bogyós székelése miatt. Megfelelő gondoskodással viszont akár 8 évig is elélnek, így igazi családtagok lehetnek.

Hörcsögök

A klasszikus aranyhörcsög mellett a törpehörcsögök is egyre népszerűbbek, nem véletlenül. Legnagyobb előnyük, hogy nem igénylik a társaságot, egyedül is bátran tarthatjuk őket, nem bánják. Ennek megfelelően azonban az emberkézhez is folyamatosan szoktatni kell, különben könnyen agresszívvé válhat, különösen akkor, amikor éjszakai állat mivolta ellenére felkeltik nappali álmából. Mozgásigényüknek megfelelően legalább 40×50 cm alapterületű, 36 cm magas az ideális hörcsögketrec. Táplálásuk közben érdemes odafigyelni a sokszínűségre, ellenkező esetben hiánybetegségek alakulhatnak ki: magvak, zöldségek, gabonafélék és némi állati fehérje is belefér a menübe. Egészségükre ügyelve 2-3 év a várható élettartamuk.

Hobbiegerek

Így nevezik a házi egér kiskedvencként tartott változatát. Pöttöm, mindössze 7 centis testükkel a legapróbb versenyzők a kategóriában, meglehetősen fürgék és szaporák. A hímek hajlamosak egymásnak esni, így csak a nőstény példányokat érdemes egy ketrecben tartani. Kölyökként még kézhez szoktathatók, de jobban tesszük, ha inkább csak nézzük őket, mozgékony és energikus mivoltuknak köszönhetően az is elég szórakoztató. Nem igényelnek nagy helyet, egy 30×45 cm alapterületű, 30 cm magas lakóhely is megfelel nekik. Átlagosan 1-3 évig élnek.

Provident tipp

Ahogy az állattartás, úgy pénzügyeink is csak felelősségteljesen kezelhetők. Számítsa ki kölcsöne költségeit hitelkalkulátorunkkal, és kérjen visszahívást munkatársunktól! Tudj meg még többet a hiteligényléssel kapcsolatban!

Tengerimalac

A tengerimalacok selymes szőrzetük és barátságos pofijuk mellett annak köszönhetik népszerűségeket, hogy akár 5-7 évig is elélnek. Igazán szociális, barátságos állatok, így érdemes őket párban tartani, és még az emberek tutujgatását is szinte végtelen türelemmel tűrik. Egy kifejlett példány akár 25 cm hosszúra is megnőhet, és meglehetősen mozgékony állatkák, így az állatkereskedésben kaphatónál jóval nagyobb, több négyzetméteres életteret igényelnek. Táplálékukra is jobban oda kell figyelni, mint más rágcsálók esetében: mindig friss szénát és gyümölcsöt igényelnek, valamint hajlamosak a C-vitaminhiányra, ezért erről külön gondoskodni kell.

Patkányok

Nem tartoznak a hagyományos kiskedvencek közé, ám rosszhírük némileg igazságtalan. A patkányok intelligens állatkák, akik kifejezetten szeretik a társaságot – azonos nemű párok tartását javasoljuk – és könnyen az emberhez szoknak. Némi idő és energia befektetése árán még idomíthatók is! Nagy teret igényelnek, legalább 60×90 centis alapterületű helyükről érdemes időnként kiengedni őket. Körülbelül 15 cm hosszúra nőnek (a farkincájukat nem számítva), és 2-4 évig lehetnek hűséges társaink. A különböző tápokból hajlamosak kiválogatni a számukra legkedvesebb darabokat, ennek ellenére igyekezzünk változatos menüt biztosítani számukra, hiszen mindenevők.

Ti melyik kisállat mellett döntenétek?