Provident
blog

Így főzz te is finomabb ételeket – 5 profi tipp!

Te is odavagy az apró trükkökért, amikkel még finomabb ételeket készíthetsz a konyhádban? Összegyűjtöttünk néhány tippet, amik segítségével te is brillírozhatsz a főztöddel!

Reggeli-készítési kisokos

A napi főzési tippek sorában jól jönnek a reggeli elkészítéséhez fűződő praktikák, hiszen egy finom napindítóval délig elégedett lehet a pocakod.

Kezdő szakácsként bizonyára azt gondolod, hogy egy egyszerű rántottát bárki el tud készíteni. A tojás olyan alapanyag, amit sokféleképpen el lehet rontani, mert az időzítésen és a hőfokon is sok múlik. A tojás feltörését ne a tál szélével próbáld kivitelezni, hanem egy egyenes, vízszintes felületen, mert így megakadályozhatod, hogy szennyeződés vagy héjdarabok kerüljenek az ételbe.

Valószínűleg tapasztaltad már, hogy a főtt tojást sokszor milyen kínszenvedés megpucolni, és szinte milliméterről milliméterre tudsz csak haladni. Tegyél egy evőkanálnyi ecetet a főzővízbe és máris megszabadulhatsz ettől a bosszantó procedúrától, ráadásul ez a módszer a tojás kirepedése ellen is kiváló.

Tojás elkészítési módok

Ha rántottát készítesz az sem mindegy, milyen edényt használsz. A teflonos serpenyők nagy népszerűségnek örvendenek, de próbáld ki, milyen egy igazi, öntöttvas serpenyőben a főzést. Egészen biztos, hogy megszereted.

Tésztafőzés olasz módra

A tésztafőzés általában minden konyhában úgy zajlik, hogy egy kis só és olaj társaságában felteszed forrni a vizet, majd amikor lobog, beleteszed a száraz tésztát és követed a zacskón előírt főzési időt. Nem árt azonban időnként ellenőrizni, hol tart a folyamat, mert sem a kemény, sem a túlfőtt tészta nem okoz olyan élményt, mint az “al dente” verzió.

Ha mártást is készítesz – és mért ne tennéd -, akkor mindenképpen tegyél félre a tészta főzővízéből egy csészényit, mert ez igazán összehozza majd az ízeket a végén és a mártásnak is kitűnő állagot kölcsönöz. Egy igazi gourmet persze a szószban főzi meg a tésztát, hogy az még több ízt magába szívhasson.

Hagymaaprítás sírás nélkül

Ugye te is szívesen megszabadulnál a hagymaaprítás könnyfakasztó kínjaitól. Ha nincs erre a célra rendszeresített aprító géped, akkor forrázd le a megpucolt hagymát, mert így kissé felpuhul és kevésbé fog megríkatni, mint ahogy megszoktad. Ami pedig még ennél is fontosabb: egy jó éles kést használj a művelethez.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Tökéletes rizs, akár az étteremben

Az ebéd ötletek sorában gyakoriak a rizzsel készült egytálételek. Hogy többé ne okozzon gondot a rizs elkészítése kövesd az alábbi útmutatót:

  • Öblítsd át a rizst hideg vízben.
  • Tegyél hozzá kétszeres mennyiségű vizet.
  • A fedőt ne vedd le róla és ne is kevergesd, míg az összes víz el nem párolgott.
  • Vedd le a tűzhelyről és hagyd 10 percet pihenni lefedve, ezután pedig keverd át. Ilyen egyszerű!

Tökéletes rizs

A fonnyadt saláta új élete

A heti menü megtervezésénél érdemes mindig figyelembe venni, mely alapanyagokat kell felhasználnod még a minőségromlás előtt. Azonban még így is gyakran megesik, hogy a hűtő hátsó szegletében árválkodó salátát éppen azután veszed észre, amikor salátakeverékben már nem szívesen fogyasztanád. Ha nem szeretnéd kidobni, készíts belőle köretet serpenyőben egy kis olívaolaj, némi fűszer és fokhagyma hozzáadásával, mintha csak spenótot főznél.

Készen állsz, hogy új ötletekkel finom ételeket alkoss?