Mivel a rezsiköltség nagy részét az élelmiszerek teszik ki, érdemes átgondolni, hogyan tudsz még jobban takarékoskodni a konyhapénzen. A főzés az egyik legjobb módja a spórolásnak, de konyhai trükkök széles tárházából válogathatsz, hogy a hónap végén több pénz maradjon a zsebedben.

Bánj szabadon a receptekkel!

Nem kell mindig szigorúan, pontról pontra betartanod, amit a receptekben találsz. Bátran helyettesíts egyes hozzávalókat azokkal az alapanyagokkal, amiket megtalálsz a konyhában. A rakott húsos ételeket például gazdagíthatod zöldségekkel, a darált húshoz pedig adagolhatsz egy kicsivel több rizst vagy más gabonafélét, hogy másnapra is maradjon belőle. Ezáltal nemcsak egészséges fogást kapsz, de a jóllakottság érzés is garantált.

A legtöbb húsféle jóval drágább, mint a zöldségek, így néhanapján beiktathatsz egy-egy vegetáriánus menüt is a heti felhozatalba. Ezek az ételek többnyire nagyon könnyen elkészíthetőek, így kezdőként is nyugodt szívvel belevághatsz. Ha az alapanyagokat a helyi piacról, netán a saját kertedből szerzed be, akkor még több megtakarítás ütheti a markod.

Ne vesd meg az egyszerű ételeket sem: néha igazán jól tud esni egy szimpla sajtos tészta is friss salátával. Spájzolj be olcsó, de nagyszerű fehérjeforrásokból, ilyen a bab, a köles vagy a borsó.

Együtt a család

Bár ellentmondásosnak tűnik, időt spórolhatsz, ha a gyerekeket is bevonod az előkészületekbe. Már a kis kezek is rendkívül ügyesen tudják tekerni a parmezánreszelő karját, de a zöldborsó kifejtésében is segítségedre lehetnek. A végeredmény pedig mehet a fagyasztóba, hogy egy laza mozdulattal bármikor előkaphasd például az esti spagetti-vacsorához.

konyhai trükkök

Bevásárló kisokos

A boltok polcai sokszor zavarba ejtően bőséges kínálattal állnak a rendelkezésünkre, de ha észben tartasz pár szabályt, nem fogsz hüledezni a pénztárnál. A gyűjtőcsomagolású élelmiszerek például mindig sokkal olcsóbbak, a félkész és készételeket viszont felejtsd el, mert jobban jársz, ha inkább alapanyagokból főzöl.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Ne csak az árat nézd, hiszen az olcsó nem mindig a jobb megoldás. Válassz inkább laktató, egészséges, minőségi termékeket. Mindig ár-érték arányban gondolkodj, különösen igaz ez a húskészítményekre.

Ha gyakran azon kapod magad, hogy a saláta vagy a kígyóuborka megint a hűtőben fonnyadt el, akkor a legközelebbi vásárlásnál inkább válaszd az üveges savanyúságot, ami hosszabb ideig eláll.

Tarts rendet!

Aranyszabály, hogy mindig tudd, mi is van otthon, ezért egy alapos pakolással és rendszerezéssel érdemes kezdeni a konyha, a hűtő és a spejz élelmiszer készletének feltérképezését. Tárold az alapanyagokat felcímkézett üvegekben és átlátható módon, hogy mindig szem előtt legyen, ami közeli lejáratú és abból készíts valami finomat.

konyhai trükkök

Ne ess kísértésbe!

Ha éhes vagy, komoly erőfeszítésbe kerülhet, hogy ne tárcsázd azonnal valamelyik ételszállító cég számát. De ha mindig van otthon valamilyen egészséges konzerv, amiből pillanatok alatt meleg ételt tehetsz az asztalra, akkor elkerülheted a pánikszerű rendelést.

Csináld magad!

A készen kapható szószok és lisztkeverékek általában jóval drágábbak, mintha te magad készítenéd el őket, így, ha palacsintát, gofrit vagy muffint szeretne a család, nem kell a boltba rohannod, csak nézz ki egy klassz receptet és üsd össze. Meglátod, értékelni fogják az igyekezetedet és a házi ízeket.

Készen állsz rá, hogy új konyhai tippekkel spórolj?