Provident
blog

Így újítsd fel a panellakásodat!

A panelek egykor tökéletesen betöltöttek egy lakhatási űrt az ország életében, most itt az idő, hogy tudatosan és kreatívan felújítsuk őket! Mutatjuk hogyan!

Panellakás belmagassága és átalakítása

Az itthon található paneleket szovjet és dán mintára építették fel, alaprajzuk elrendezése átgondolt, jól kihasználja a teret, így akár a falak mozgatása nélkül is felújíthatjuk a lakást.

Amennyiben mégis egy kis plusz térre lenne szükségünk, és a falak lebontásával vagy áthelyezésével szeretnénk ezt elérni, akkor két dologra mindenképpen szükségünk lesz:

  • egy statikusra és
  • egy szakemberre, aki tudja, hogyan kell panelben falat vágni.

Ezek nélkül nem is érdemes fal módosításban gondolkodni!

A panel belmagassága kedvező számunkra, mert függőlegesen is tudunk pakolni, ezáltal rengeteg helyet megtakarítva – ez a modern panellakások egyik nagy előnye. Egy ügyes asztalos és egy jól megválasztott beépített szekrény segítségével maximalizálhatjuk a tér kihasználtságát és feltűnésmentesen tehetünk szert pakolótérre.

Persze van, ahol a beépített szekrénynek mennie kell, de legalábbis érdemes újat szereznünk helyette. Ilyen például a panellakások ikonikus beépített szekrényei az előszobában, amik sajnos az esztétikustól ma már messze állnak.

Ellenben, ha kiszedjük őket, akkor felszabadul tér, ha pedig lecseréljük őket, akkor egy modern panellakás benyomását fogja kelteni az otthonunk. A panellakás előszoba felújítása pedig elhagyhatatlan, hiszen ez az első dolog, amit meglátunk, ráadásul viszonylag költséghatékony is, így ezzel mindenképpen tervezzünk!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét, ha csak segítségre van szükséged a panellakásod felújításához!

Ablakcsere panellakásban

A nyílászárók cseréje a panel felújítási tervünkben jó, ha előkelő helyen szerepelnek, hiszen nem csak esztétikai, de funkcionális szerepet is betöltenek. Egy jól szigetelő ablak nem csak a meleget tartja bent, de a kintről jövő zajok megszűrésében is a segítségünkre lehet.

Természetesen az ajtókról se feledkezzünk meg! A panel jelleg elhagyásában az ajtócsere is sokat dobhat: cseréljük le a régi fa bejárati ajtót, ahogyan a szobákat elválasztó üveges darabokat helyére is válasszunk modernebb megoldást.

Panel villamos hálózat felújítás

Az elektromos vezetékek felújítása szintén egy olyan teendő, amit nem mulaszthatunk el, ha teljes panel felújítás a célunk. Gondoljuk újra a lámpák kiállásait és a dugaljaikat is.

A panel belmagassága lehetőséget enged körbefutó gipszkarton dobozok kialakításához, amik ideális választásnak bizonyulhatnak a vezetékek elvezetéséhez, LED fényekhez vagy rejtett világítás kialakításához.

Modern panellakás jellemzői

Többféle megoldásban is gondolkodhatunk, ha szeretnénk, hogy egy felújított panel konyha várjon haza bennünket. Megbízhatunk egy szakembert, aki teljesen új bútorokat készít nekünk, vagy vásárolhatunk előre gyártott darabokat is, hiszen a bútorüzletek már erre is felkészültek.

Egy dolog azonban sajnos fix kell, hogy maradjon: a vékony födém miatt csak a padló magasításával vagy szerelőfalak építésével tudjuk arrébb tenni a szanitereket, így a konyhai kiállások jobb, ha maradnak az eredeti helyükön.

Teljes generál esetében a festésről és a csempéről se feledkezzünk meg, hiszen így lesz teljes a kép. Dönthetünk persze úgy is, hogy csak festünk: a falat és a konyhabútort egyaránt. Ne feledkezzünk meg ebben az esetben a fogantyúk cseréjéről sem, hiszen már egy kis változtatás is nagyon sokat számíthat.

A lakótelepi fürdőszoba szintén sarkalatos pontja a lakásnak, hiszen a klasszikus, zongorára emlékeztető ódon kádak már megértek a cserére, ahogyan nagy eséllyel a mosdókagyló is.

Készen állsz a panel felújítására? Te mikor vágsz bele a munkába?