Provident
blog

Villanykapcsoló fajták: így válaszd ki a számodra legjobbat

A megfelelő villanykapcsoló kiválasztása nemcsak a megjelenés, hanem a működés szempontjából is fontos. Ezeket a fajtákat érdemes ismerni.

 

Nem minden a külső

Amikor megfelelő villanykapcsolót választ az ember, óhatatlan, hogy az első, amit megnéz az a kapcsoló dizájnja. Vajon mennyire passzol az adott szobához? Ez teljesen rendben is van, azonban más tényezőket is figyelembe kell venni vásárláskor.

Provident tipp: Belevágnál a felújításba? Ne várj tovább! Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Villanykapcsoló típusok, villanykapcsoló fajták - melyiket válasszam?

Először is fel kell tenned a kérdést magadnak, hogy a lámpát csak egy helyről, vagy a lakás egy másik pontjáról is szeretnéd vezérelni?

Az egypólusú kapcsoló a legegyszerűbb, legolcsóbb (900 forinttól kapható), és a legalapvetőbb kapcsoló típus. Egy vagy több lámpa ki és bekapcsolására jó, egy billentyűvel rendelkezik, ezért egy helyről lehet csak használni. Akkor érdemes alkalmazni, ha egy helyiség egy bejárattal rendelkezik (például WC, gardrób).

A kétpólusú kapcsoló annyiban más, hogy ugyan szintén egy helyről kapcsolhatjuk fel, de több fényforrást is képes egyszerre beindítani. Ezeknek az ára már magasabb, 1500 forint környékén indul.

A kétáramkörös kapcsolóval két áramkört lehet egy helyről működtetni külön-külön, vagy akár egyszerre. Az áruk hasonló az előbb említett kétpólusú kapcsolóhoz.

Ha egy folyosót, vagy hosszabb helyiséget kell megvilágítanod, akkor váltókapcsolót kell választanod. Ha pedig ennél is több helyről szeretnéd megvilágítani az adott helyiséget, akkor a keresztkapcsolót használd. Az előbbi ára szintén 1500 forinttól kezdődik, míg utóbbi már eléri a 2000 forintot is.

A tetőd is felújításra szorul? Akkor ezt a cikket Neked ajánljuk!

 

Ezeket is vedd figyelembe!

Ha kiválasztottad, milyen fajta kapcsolóra van szükséged, még mindig van néhány szempont, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az egyik ilyen a védettségi fokozat. A berendezések por és víz elleni védettségét jellemzi az IP (Ingression Protection) érték. Fontos, hogy összhangban legyen IP védelmi szint azzal a környezettel, ahova telepítve lesz. A besorolás első számjegye az érintésvédelem mértékét és a szilárd testek (por) elleni védettséget, míg a második a víz behatolása elleni védettséget jelzi.

Szerelés módja szerint megkülönböztetjük a süllyesztett, illetve a csatornás (vagy más néven falon kívüli) szerelést. Előbbi mellett szól, hogy a vezetékek, kötődobozok, kötések a falban jól elrejthetőek, így senkit nem fognak zavarni. Ez a fajta szerelés több kosszal jár, nehezebb, időigényesebb és drágább munka, de a végeredmény sokkal esztétikusabb, mint a csatornában szerelés.

A csatornában szerelés alapvetően akkor jön szóba, ha utólagos munkáról van szó. Ennek során nem kell bontani, vésni, és egyszerűen, a falsíkon kívül meg lehet oldani a szerelést, kábelvezetést. Épp emiatt gyors, koszmentes, viszont minden elem falon kívül lesz, ami nem a legszebb kivitelezési megoldás.

Villanykapcsoló felújítás otthon - a Provident segít!

Végezetül az utolsó szempont a névleges értékek figyelembevétele, amit a gyártóknak a burkolaton kötelezően fel kell tüntetnie.
Ezek közül a legfontosabb paraméter a névleges hibaáram érzékenység. Azt árulja el, hogy mekkora hibaáramra fog garantáltan kioldani a berendezés. Ezen felül beletartozik még a névleges értékekbe a névleges áram, bekapcsolási/hibakapcsolási és megszakítási képesség, feltételes zárlati áram, üzemi frekvencia és a szelektív típusok jelölése.

Ahogy az érzékelhető a cikkből is, a villanykapcsoló kiválasztása és bekötése egy elég összetett téma, így mindenképpen azt ajánljuk, hogy kérd ki egy szakember véleményét, segítségét (5-25 000 forintba között mozog a bekötés) is a kiválasztás során. Az izzók választásánál pedig ne feledd, hogy léteznek energiatakarékosak is, ezekről és egyéb spórolási tippekről ebben a cikkben olvashatsz.

Készen állsz arra, hogy megújítsd a lakásod világítását?