Provident
blog

Így válassz játékot a kisbabádnak!

A babajátékok nemcsak kikapcsolódást nyújtanak a kicsiknek, de segítenek fejleszteni a kreativitásukat, a finommotoros mozgást és a megfelelő szocializációt. Szülőként a te felelősséged, milyen játékokat választasz: törekedj arra, hogy legyen köztük olyan, amivel egyedül foglalatoskodik és olyan is, mellyel közösen játszhattok. Ne a mennyiség legyen a mérvadó, hanem az, hogy az adott játék jó minőségű, többször és hosszan használható legyen. A játékboltok online kínálata is bővelkedik a legkülönfélébb játékokban, de vajon hogyan válassz jól? Segítünk!

Tartsd szem előtt a korát!

A legfontosabb szempont, hogy vedd figyelembe mennyi idős a babád. Ha túlságosan könnyű játékot választasz, hamar ráunhat, az életkorát meghaladó nehézségű pedig frusztrációt okozhat. A gyártók szerencsére minden játékon jelölik, hány éves gyermek számára ajánlják az adott terméket.

 

A legkisebbeknek

Az újszülött baba csupán 10-15 percet képes játékkal tölteni, ami lehet a takaró csücske, az édesanyja keze és haja, vagy a bölcső oldalára kötött plüss játék. Később, 3 hónapos korban már tudatosan használja a kezét és megérti az érintés és a hangok közötti összefüggéseket.

 

Mivel a kicsik a fogzás időszakában mindent a szájukba vesznek, fontos, hogy a kezükbe kerülő dolgok méreganyagoktól mentesek legyenek, és ne tartalmazzanak olyan elemet, amelyet lenyelhetnek, vagy amivel megsérthetik magukat.

 

Fejlesztő játékok babáknak: a csörgős, zenélős játékok és a kézbe fogható rágókák, valamint a fürdetéshez használható gumikacsa és a színes, lapozható könyvecskék. Ezek körülbelül 6 hónapos koráig kötik le a figyelmét.

babajáték

Ezt követően – nagyjából 1 éves koráig – főként a kúszás-mászás foglalkoztatja, ezért azok a fejlesztő babajátékok fogják lenyűgözni, amiket a földön tologathat és húzogathat, de a homokozó és a rakosgatható játék is ebbe a kategóriába tartozik.

 

A nagyobbacskáknak

Két éves korában már azok a játékok is számításba jöhetnek, melyekkel elmélyülten, egyedül is játszhat: a plüssök, babák, kisautók, építő játékok, kreativitásra serkentő elfoglaltságok és az ügyességi feladatok is rugalmasan használhatók ebben az életkorban.

A lego az igazi örökzöld játékok közé tartozik, és mindig találkozhatunk valami aktuális újdonsággal, amivel gazdagítható a gyűjtemény, de a kirakós, a babaház és a társasjátékok is olyan klasszikusok, amikkel mindig szívesen játszanak a gyerekek.

 

Ne az ár legyen a meghatározó!

A drágább játék nem feltétlenül jelent egyet a hatalmas élménnyel. Amennyiben online vásárolsz, feltétlenül olvasd el azok véleményét, akik már megvették az általad kiszemelt terméket.

Ha mégis egy borsos árú játék mellett döntesz, kövesd az akciós lehetőségeket és ne feledkezz meg az ár-összehasonlító weboldalakról sem, mivel akár jelentős összeget takaríthatsz meg így, amit aztán a kicsi későbbi költségeire fordíthattok. Jó ötlet erre a célra egy külön malacperselyt is fenntartani, hiszen akár apránként is szép összeg gyűlhet össze néhány év alatt.

Készen állsz rá, hogy játékot válassz a kisbabádnak?