Az iskolakezdés időszaka mindenki számára nehéz és stresszes lehet, még a rutinosabb szülőknek is. Ilyenkor nem feltétlenül gondolunk a környezettudatosságra, pedig nagyon egyszerűen lehetünk egyszerre költséghatékonyak és környezettudatosak is, amivel mindenki jól jár!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Környezettudatos iskolakezdés

Manapság a környezettudatos életmód a mindennapjaink része és nem szabad megfeledkezni róla az iskolakezdés időszakában sem. Kerüljük a pazarlást, próbáljunk mindent újra felhasználni és törekedjünk az öko megoldásokra!

Provident tipp: Vágj bele az iskolakezdésbe és valósítsd meg álmaidat! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét!

Környezettudatos írószerek és füzetek

Szerencsére rengeteg újrahasznosított és biológiailag lebomló anyagokból készült eszközt és írószert lehet találni ma már a piacon. Ilyenek például a bambuszból, natúr fából vagy fémből készült eszközök.

Igyekezzünk olyan füzeteket választani, amelyek nem tartalmaznak fém spirált, fehérítetlen papírlapokból állnak és a borítójukon az FSC logó szerepel, ugyanis ezeket később nyugodtan kidobhatjuk a szelektív szemétbe.

Környezettudatos írószerek az iskolakezdéshez

Újrapapír füzetek

A papírral is tudunk spórolni, ha úgynevezett újrapapírt veszünk.
Ezeknek a gyártása akár 70%-kal kevesebb vizet és 60%-kal kevesebb energiát igényelnek és sokkal kevesebb vegyi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos fehér lapok.
Így ha nyomtatáshoz vagy rajzoláshoz szeretnénk papírlapot használni, akkor is környezetbarát tudunk maradni ezzel az opcióval.

Öko palackok és dobozok tízóraihoz

Jó ötlet lehet a környezettudatosság jegyében csomagolni a tízórait és az uzsonnát.
A megszokott műanyag palackok, alufólia vagy folpack helyett inkább ruházzunk be öko, újrahasznosított vizespalackokra és uzsonnás dobozokra. Az ilyen megoldások hosszútávú befektetések, hisz tovább élnek, mint az egyszer használatos csomagolóanyagok.

Az előző évek maradéka

Ritka az az eset amikor az előző tanévből nem marad meg pár füzet, radír, toll vagy ceruza.
Mielőtt elmennénk nagybevásárlásra, érdemes körülnézni otthon, hogy mik azok amiket idén is fel tudunk használni.

Ezzel elkerüljük a pazarlást és a pénztárcánk is meg fogja köszönni.

10 spórolási tipp iskolakezdésre

Az iskola közeledtével sajnos egyre nagyobb költekezéssel kell számolni, ám erre is vannak szerencsére pénztárcabarát megoldások!

Hoztunk 10 költséghatékony tippet, amik megkönnyíthetik az iskolakezdési kiadásokat.

Költséghatékony tippek az iskolakezdéshez - a Provident segít!

Nem kell kapkodni

Ha időben kezdjük el megtervezni az idei iskolakezdést, elkerülhetjük az ezzel járó stresszt és az utolsó pillanatos bevásárlásokat. Sajnos az ilyen körutakon költ az ember a legtöbbet, hisz nem gondolja át jól a szükségleteket és pánikolva bedobál mindent a kosárba.

Készítsünk bevásárlólistát iskolakezdésre is

Jó előre írjuk össze mire lesz idén szükségünk, ugyanis egy részletes bevásárló lista segítségével elkerülhetjük az impulzusvásárlást.

A listán belül összeírhatjuk a szükséges iskolaszerek árát is, sőt ezáltal kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb árú terméket is.

Nézzük át alaposan a listát

Ha készen vagyunk a bevásárlólistával, nem árt ha alaposan újra átnézzük az egyes pontokat. Sajnos sokszor előfordul, hogy a gyerekeknek nem mindenre van valójában szüksége az iskolában, így érdemes mérlegelni, hogy valóban kell e új zsírkréta készlet vagy idén elég ha az idősebbektől megmaradt, nem használt eszközöket használja majd a gyerkőc.

Használjuk ki a leárazásokat

Érdemes figyelni a boltok akcióit, hisz rengeteg iskolakezdési leárazásba futhatunk bele augusztus végén-szeptember elején. Nagyon sokat tudunk spórolni ha okosan, leértékelt termékekkel szerelkezünk fel.

Készítsünk ár-összehasonlítást

Előfordulhat, hogy nagyobb költekezés vár ránk, ha új laptop vagy telefon szükséges. Ilyenkor sem kell kétségbeesnünk, hisz könnyen össze tudjuk hasonlítani az árakat az interneten. Akár 15-20%-kal olcsóbban tudjuk megvásárolni bizonyos forgalmazóktól ugyanazt a terméket, mintha az eredetiről vennénk.

Készüljetek tudatosan az iskolakezdésre!

Szerezzük be használtan a tankönyveket

2020-tól valamennyi, a nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevő tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül a kormányhatározat alapján.
Erről bővebben a KELLO ad tájékoztatást.

Előfordulhat, hogy bizonyos tankönyvek nincsenek benne a kormányhatározat által előírt könyvcsomagban. Ilyenek lehetnek a háztartási, vagy egyéb speciális tankönyvek, amelyek nem minden tanrendben szerepelnek. Ezeket érdemes használtan beszerezni.

A használt tankönyvek nemcsak jó befektetések, de környezetbarát opciók is. Ha jó minőségű a könyv és nincs telefirkálva, ugyanolyan jó lesz a következő gazdájának is.

A könyvtár is egy jó opció lehet, innen is ki tudja kölcsönözni a gyermek a kötelező olvasmányokat vagy a tankönyveket.

Vásároljunk csomagban!

Lehet elsőre a nagyobb kiszerelésű termékek drágábbnak tűnnek, de leosztva általában olcsóbbra jönnek ki a termékek/darab, mint az alapból olcsóbb, kisebb kiszerelésű termékek. Sőt így legalább biztosítjuk, hogy sok ideig kitartson az adott iskolaszer.

Online vásárlás

Ne feledkezzünk meg az online áruházakról sem, ahonnan szintén sok mindent be tudunk szerezni az iskolára.

Az online webáruházakban is sokszor vannak leértékelések és itt kényelmesen, sietség nélkül tudjuk átnézni a kínálatot. Ezzel elkerüljük, hogy túl költekezzünk, mert nincs meg a boltban való sétálás veszélye, amikor megvesszük ami éppen megtetszik. Ezen kívül pedig nem kell cipekedni sem, hisz kiszállítják nekünk.

Vásárolj online írószereket

Tegyük egyedivé az iskolaszereket

Sok múlik a dizájnon.

A színesebb, modernebb kinézetű iskolaszerek jobban megfogják a gyerekek szemét, viszont sajnos akár háromszor-négyszer többe is kerülhetnek, mint egy sima, hagyományos termék.

Jó ötlet lehet megvenni az olcsóbbik, egyszerűbb változatot és otthon kidíszíteni magunknak. Pénztárcabarát megoldás és jó időtöltés!

Csomagoljunk uzsonnát

Ha mindennapra csomagolunk tízórait és uzsonnát is, akkor olcsóbban jöhetünk ki, hisz nem kell zsebpénzt adni, és a gyerekek is egészségesebben étkeznek majd. Jobb tudni, hogy mit esznek és azt is, hogy a pénzt nem egészségtelen nassolnivalókra költik el.

Jó iskolakezdést és sikerekben gazdag tanévet kívánunk mindenkinek!