Az iskolakezdés minden család életében új fejezet az évben és felkészülést kíván mind a szülők, mind a gyerekek részéről. Ha a környezettudatosság a mindennapjaid része, akkor ezen a fronton is előre kell tervezned. Az alábbiakban mankót kínálunk abban, hogy te is kizöldítsd a sulikezdő írószercsomagot.

Le a pazarlással!

Az első és legfontosabb szabály, amit a környezettudatosság jegyében mindig szem előtt kell tartanod az a pazarlás elkerülése. Minden felesleges holmi csak egy újabb szemét lesz végül, ezért lényeges, hogy vásárlás előtt készíts egy otthoni leltárt. Biztosan maradt tavalyról egy-pár csomag rajzlap és alig használt ceruza vagy ragasztó, amiket nem kell újra kifizetned, így még a családi kasszában is több marad.

környezettudatos iskolakezdés

Milyen füzetet válassz?

Csábítóak lehetnek a színes rajzfilmfigurákkal illusztrált füzetek, de olyat érdemes választani, mely később a szelektív szemétbe kerülhet:

  • Ne tartalmazzon fémspirált
  • Lehetőség szerint újrahasznosított papírból készüljön
  • Fehérítetlen papírt válassz
  • A legjobb, ha a borítón szerepel az FSC logó
  • Az újrahasznosított füzet a legjobb, amit a boltokban találsz

Miután beszerezted a környezettudatos írószereket, az is lényeges, hogy teljesen kihasznált legyen a füzet, azaz az első laptól az utolsóig legyen majd teleírva.

Mi legyen a tolltartóban?

Ha grafitceruzát kell választani, akkor a festetlen és lakkozatlan natúr fa a legjobb, és külön plusz pont, ha fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagból készült. A hegyezésére műanyag helyett a strapabíró fémet érdemes választani. Tollak terén rendkívül színes a kínálat: létezik már újratölthető papír változat is, de a fém és az újrahasznosított műanyag is megfelelő.

környezettudatos iskolakezdés

A kijelölő filcek remek segédletet nyújtanak a tanulásban, de sajnos nem az újrahasznosítható kategóriába tartoznak. Alternatívaként helyette a kijelölő ceruzákat ajánlott a kosárba dobni, amik ugyanúgy megfelelnek a célnak.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Gondolj a jövő évre!

Nemcsak olyan módon védheted a környezeted, hogy környezetbarát termékeket vásárolsz, hanem úgy is, ha elmagyarázod a kicsiknek, hogy vigyázzanak a tanszereikre, mert amire mégsincs szükség, azt később megkaphatja ép állapotban egy másik kisgyerek. Így ráadásul a nehéz helyzetben lévő családok anyagi terhein is csökkenthetsz. Nagyszerű ötlet az is, ha ezekből a holmikból a szülőkkel együtt gyűjtést szerveztek az iskolában.

Spórolj a papírral!

Az újrapapír gyártása akár 70%-kal kevesebb vizet és 60%-kal kevesebb energiát igényel, ráadásul a rengeteg vegyi anyagtól is mentes, amit például a fehérített papírhoz használnak. Ezért kétszer is érdemes meggondolni, hogy valamit kinyomtassatok, hiszen ma már számtalan lehetőség van, akár digitális formában is. Ilyen például az e-book, de az antikvárium és a könyvtárak újra felfedezése is a környezetkímélő megoldások közé tartoznak.

Ments fákat!

Becsülendő dolog a faültetés, de ha az egyébként egészséges, felnőtt fákat védjük meg a kivágástól, az is szívmelengető érzés. Szervezzetek papírgyűjtést, hiszen 1 tonna alapanyaggal 12 fát menthettek meg a pusztulástól.

Felkészültél a környezettudatos iskolakezdésre?