Provident
blog

Így vásárolj okosan, ha online rendelsz ajándékot karácsonyra!

Webshopból rendelsz ajándékot idén karácsonykor a családodnak és a barátaidnak? Tippjeink segítségével tudatosan és biztonságosan vásárolhatsz!

A globális járványhelyzet életünk minden területén érezteti hatását, így van ez az online vásárlásokkal is. Ha azt szeretnéd, hogy a kiszemelt meglepetések mindenképpen ott legyenek 24-én a fa alatt, akkor időben kell rendelned, hogy némi szállítási késedelemmel is biztosan odaérjenek a kiválasztott termékek. Hatványozottan igaz ez a külföldi webshopokra.

Vásárlás kockázat nélkül

Ha a tengerentúlról rendelsz, a fizetés módja akár el is tántoríthat az elképzelésedtől, hiszen ha nem tartod elég biztonságosnak, akkor inkább más alternatíva után nézel. Hogy ne kelljen beérned egy B tervvel, használj olyan alkalmazásokat és kártyákat, melyekkel biztonságosan fizetheted ki vásárlásaid ellenértékét.

Ilyen például a Revolut. Ha az ajándékokat az Amazonon vagy az eBay-en szerzed be, akkor így a kedvező valutaváltással akár még spórolhatsz is. A Revolut egyszer használatos és virtuális kártyáival nem kell féltened a családi kasszát. Az egyszer használatos kártyák esetében minden utaláshoz új kártyaszámot kapsz, így a használat után – ha elveszíted vagy ellopják -, a pénzügyeid akkor is biztonságban lesznek.

Igényelhetsz a bankodtól webkártyát is, melyhez saját kártyaszám tartozik, ide pedig mindig annyi pénzt utalhatsz át, amennyit vásárlásra szánsz, de hasonlóan rugalmasan használható a nemzetközi vásárlásokhoz a Paypal rendszere vagy a Simple alkalmazás.

Online vásárlás kockázat nélkül bankkártyával

Légy résen!

Se szeri, se száma azoknak a weboldalaknak, melyek trükkös módszerekkel próbálják megszerezni adatainkat, ezért fontos, hogy mindig ellenőrizd a weboldalt, ahonnan vásárolni szeretnél. A Web of Trust nevű szolgáltatással utánanézhetsz, hogy a közösségi tapasztalatok alapján mennyire találják megbízhatónak mások, illetve a Blacklight-tal ellenőrizheted, található-e az oldalon key logger, amivel például az adataidat tudják megszerezni illetéktelenek.

Ha laptopról vásárolsz, lehetőség szerint otthoni internetkapcsolatot használj és ne feledkezz meg a géped folyamatos vírusvédelméről, valamint a biztonsági frissítésekről, így mindig jelezni fogja, hogyha gyanús oldalra tévedtél.

Az okos telefonokhoz készült applikációkkal – legyen szó androidról vagy iOs-ről -, biztonságosan és kényelmesen vásárolhatsz.

Apró trükkök

Ha a vásárlás regisztrációhoz kötött, soha ne használd azokat a fontos jelszavaidat, melyek például a géped vagy a bank online felületéhez tartoznak.

Gyanús e-mail-ek esetén érdemes a cég honlapján tájékozódni és a kapcsolat menüpont ellenőrzésével egyeztetni, valóban onnan érkezett-e a levél, megerősítésként pedig telefonon is érdeklődhetsz.

Milyen egy megbízható webshop?

A webshopoknak kötelező feltüntetni az üzemeltetőt az oldalukon, így ha ezt nem találod, akkor inkább más helyről vásárolj. Szerepelnie kell az adatok között a pontos cégnévnek, a székhelyének, a cégjegyzékszámának és az adószámának is.

Érdemes átolvasnod az Általános Szerződési Feltételek között a cég garanciára vonatkozó szabályait is, hiszen ha gond adódna a termékkel, tisztában leszel vele, hogy módod van visszacserélni vagy ingyenesen megjavíttatni. Sajnos az is előfordulhat, hogy a kiválasztott termék mégsem nyeri el a tetszésed, de ez sem jelenthet problémát, mivel általános szabály, hogy 14 napig jogodban áll elállni a vásárlási szándékodtól és visszaküldeni az árut.

Hasznos lehet, ha a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közreműködésével létrejött veddaneten.hu oldalon is utána nézel a megbízható oldalak listájának, így nyugodt szívvel várhatod majd a futárt és nem kell félned attól sem, hogy nagyobb összeget emelnek le a kártyádról, mint amennyibe a vásárlásod került.

Az online vásárlás egy remek módja annak, hogy kényelmesen intézd az ajándékbeszerzést, így a tömeget és a cipekedést is elkerülheted.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Online vásárlás webshopon keresztül

Készen állsz a karácsonyi ajándékok beszerzésére?