Provident
blog

Megvendégeled a családod karácsonykor? Így készülj anyagilag

Közeleg a karácsony, ami jókora költségekkel jár az ajándék vásárlás miatt. Épp ezért segítünk abban, hogy mennyi pénzt kell félrerakni, ha te hívod meg a családod vacsorára.

 

Kérd ki a vendégeid véleményét!

Minden házigazda azt szeretné, ha a vendégei jól éreznék magukat. Azalap jó hangulat adott az ünnepeknek köszönhetően, azonban nem mindegy, hogy elégedetten fogyasztják-e el az utolsó falatokat is.

Ez pedig nem csak azon múlik, hogy az ételt sikerül-e finoman elkészítened, hanem azon is, hogy olyat szolgálsz-e fel, amit szeretnek a vendégeid. Hidd el, ha tele a gyomruk, akkor az ajándékozás is emelkedettebb. Ha a meglepetések megvásárlásával még nem vagy készen, akkor engedd meg, hogy segítsünk ezzel a cikkel.

Karácsonyi vacsora - a legjobb tippek

Épp ezért tanácsoljuk, hogy kezdj közvéleménykutatással. Alapvetően három fogással kell számolni, úgyhogy minden fogásnál vess fel legalább 2-3 ötletet, így nagyobb eséllyel sikerül összeállítani az ideális menüt. Ha ez megvan, mehetnek az előkészületek!

Provident tipp: Igényeld a Provident heti kölcsönét, vagy havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

A minőségi alapanyag kulcsfontosságú

Az első és legfontosabb, hogy az alapanyagra ne legyen panasz. Most egy klasszikus menü példán keresztül mutatjuk be a folyamatot, kezdjük a halászlével!

Pontyot és törpeharcsát szoktak elég gyakran felhasználni hozzá (de a kárász, vagy a keszeg is tökéletes, attól függ, hogy ki mit szeret), ezeket a halpiacon érdemes beszerezni. Példánkban egy 6 tálra elegendő halászléhez keresünk alapanyagot, ehhez 2 kg pontyra (3000 Ft) és 1 kiló törpeharcsára (1500 Ft) lesz szükség elsőkörben. Ez igazából a legdrágább eleme, a többi hozzávaló (paradicsom, vöröshagyma, halászlékocka, olaj, paprika és fűszerpaprika) 6-700 forintból kijön.

Másodikként egy klasszikus karácsonyi étel, a töltött káposzta kerül a képzeletbeli terítékünkre. Ebben az esetben szintén a hús, a darált sertéscomb, a füstölt oldalas és a sertéslapocka az, aminek a minősége kulcsfontosságú. Így ezt egy megbízható hentestől érdemes beszerezni, mindből 30-30 dkg kell. A sertéscomb 400, a sertéslapocka 300, míg az oldalas 700 forint környékén kapható ekkora mennyiségben. A nagyobb tétel ezen felül a savanyú káposzta, amiből picit több, mint egy kiló kell (1000 Ft). A többi (rizs, babérlevél, vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, só, bors, liszt) maximum ezer forintból megvan.

Végezetül az elmaradhatatlan bejgli az, amit nagyon gyakran esznek előszeretettel a családok karácsonykor. Ennél az egyetlen nagyobb tétel a mák, amiből (maradva a 6 adagnál) 375 gramm kell (1200 Ft). Emellett sok olcsó összetevője van még (finomliszt, cukor, tojás, élesztő, vaníliás cukor), amik összességében szintén maximum ezer forintot tesznek ki.

A fentiek mellett jó házigazdaként az italról is illik gondoskodni. Jó választás lehet 2 doboz 100%-os gyümölcslé, illetve 1 üveg bor. A bor fajtája erősen meghatározza a végösszeget, de mindez olyan 2-3000 forintból kijön.

Karácsonyi vacsora - hogyan készüljünk

 

Válogasd meg, hogy mit honnan szerzel be!

A kiskereskedések ugyan gyakran közelebb vannak, de a választék kisebb, mint a nagyobb áruházakban, illetve sokszor drágábbak is a termékek. A húsokat érdemes tehát a piacon megvásárolni, míg minden másnál a nagykereskedéseket javasoljuk, hogy se a minőségre, se az árra ne legyen panasz.

Manapság már nem meglepő, hogy az élet évről évre drágul, nem volt ez másképp idén sem. A fenti menü tavaly nagyjából szűk 2000 forinttal kevesebbért összeállítható lett volna, idén azonban azt javasoljuk, hogy ha biztosra akarsz menni, akkor összesen 12-14000 forintot tegyél erre félre.

Ha további karácsonyi menü ötletekre vagy kíváncsi, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Készen állsz arra, hogy felejthetetlen kulináris élményben részesítsd a vacsora vendégeidet?