Ha jön a jó idő, jön a kerti grillezés ideje is! Itt az ideje beszerezned a szükséges kellékeket egy jó kerti sütögetéshez. Hogy mik ezek? Cikkünkből megtudhatod!

Miért jó ötlet kerti grillezést szervezni?

Nem kell előre helyszínt foglalni, biztosan nem mondják vissza a foglalásodat, nincs tömeg vagy kilométeres sor az étel – és italpultokhoz, nem kell a nyitás/zárás miatt aggódni… soroljuk még?

Természetesen a kerti grillezéshez elengedhetetlen néhány alapvető „hozzávalóval” rendelkezned, mint például egy megfelelő kerttel, ahol biztonságosan és kényelmesen tudtok családoddal vagy barátaiddal sütögetni. De mi minden kellhet még egy saját grill-partyhoz?

Legyen saját grilleződ!

Nem is kérdés, hogy a sütögetéshez egy minőségi, könnyedén kezelhető grillező a legfontosabb. Három fő típusát különböztetjük meg a kerti grillezőknek: faszenes grill, elektromos grill és gázgrill. Ezek közül átlagosan a legolcsóbb az elektromos grill, amelyet akár már 20.000 Ft-ért is beszerezhetsz. A következő –  a szabad tűzön sütés élményét idéző – faszenes grill, amelynek ára kb. 30-50.000 Ft között mozog. Végül következnek a gázgrillek, amelyek közül a kisebb, asztali grillek kb. 50-70.000 Ft-ért, viszont a nagyobb darabok már több mint 150.000 Ft-ért kaphatók.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Viszont akár magad is építhetsz kerti grillezőt, így, ha saját magad állnál neki az építésének, akkor találhatsz hozzá néhány igazán hasznos tippet és ötletet egy korábbi cikkünkben: Így készül a hangulatos kerti grill!

Kerti sütögetés a családdal

Mi kell még egy kerti grillezéshez?

Ha megtaláltad a megfelelő grillezőt, érdemes lehet még néhány szükséges eszközt is beszerezned hozzá. Itt gondoltunk a sütőtárcsákra és -rácsokra, grilltálcákra, alufóliára, nyársokra, vagy akár speciális edényekre, nagyobb tálakra vagy műanyag repoharakra.

Ne felejts el ülőalkalmatosságokkal is készülni! Ha nincs elegendő ülőhely kertedben, már akár 6.000 Ft/darabjáért is vásárolhatsz műanyag kerti székeket, amelyek könnyen tárolhatók, hiszen egymásba tudod tenni őket, és biztosan hasznodra vállnak majd a nyár folyamán – több alkalommal is.

Receptek a kerti sütögetéshez

A kerti sütögetésről sokaknak először a BBQ és a nagy szelet húsok jutnak eszükbe. Ha már grillezés, válassz valamivel zsírosabb húsokat, vagy jó előre pácold be a szárazabb, vékonyabb hósokat, így biztosan omlósak lesznek sütés után. Profi tipp: pácoláskor ne használj sót, ugyanis az kiszívja a húsból a nedvességet, ezt a folyamatot közvetlen sütés előtt végezd el!

A vegetáriánusoknak, vagy azoknak, akik kevesebb kalóriát tartalmazó és kifejezetten egészséges ételeket választanák, húsok helyett meleg szívvel tudjuk ajánlani a különböző grillezett zöldségeket, mint gombát, cukkinit, padlizsánt, de akár a hagymát is. Legyen szó akár egyszerűen felszeletelt, akár töltött zöldségekről (nekünk a töltött gomba a kedvencünk), garantáltan mindenki imádni fogja.

Ami pedig a köreteket illeti, érdemes olyanokat készíteni, amik nem nyomják el a grillételeket, hanem kiemelik az ízvilágukat méltó párjukként. Népszerű választásnak bizonyulhatnak a különféle saláták/salátavariációk – különösen a nyári hónapokban –, de a héjában sült burgonya is telitalálat lehet. Ne feledkezz meg a szószokról sem!

Kerti sütögetéshez grill zöldségek

Tippek és trükkök az igazi grill-party hangulathoz

Ha már beszerezted a kerti sütögetéshez a szükséges eszközöket, olvasd el korábbi cikkünket, amiből megtudod, hogy mi azok a trükkök a kerti grillezéshez, amelyeket érdemes bevetned, hogy minden simán menjen már nyáron! Csak hogy néhányat említsünk közülük:

  • Nagyon fontos figyelned arra, hogy tényleg kialudjon a szén (amennyiben faszenes grillezőt használsz), ne lehessen baleset belőle!
  • Ételek frissen tartása a nyári melegben? Nem probléma! Használj alufóliát a húsok letakarására, illetve helyezd hűtőtáskába a sütésre váró húsokat.
  • Gondolj a szúnyogokra is! Szerezz be előre illatmentes szúnyogriasztókat, hogy a rovarok se ronthassák el a programot.

Készen állsz egy különleges kerti sütögetésre?