Provident
blog

Készítsd fel konyhádat az ünnepekre!

Lassan közeledik a karácsonyi őrület, de a konyhában még mindig a szokásos őskáosz uralkodik? Nem szabad és nem is kell kétségbeesni! Felvázoljuk a stratégiát, amivel belátható időn belül főzésre és a vendégek fogadására alkalmas helyiséget varázsolhatunk a lakás szívéből.

A zavaró tényezők eltávolítása

Tegyük szabaddá a konyhapultot és minden felületet, ami szükséges a főzéshez! Dobjuk ki a régi újságpapírokat, hirdetéseket, rakjuk el a ritkán használt fűszereket, és törekedjünk a sima, letisztult végeredményre. Ezzel sokkal gördülékenyebb, kevésbé stresszes lesz számunkra a későbbi munka, és a vendégeket is egy nyugodtabb, rendezettebb környezet fogadja.

A szükséges alapanyagok beszerzése

Készítsünk egy listát azokból az élelmiszerekből, melyek nélkülözhetetlenek az ünnepi menühöz. Amikor ezt pontosan és részletesen összeírtuk, vessük össze az otthon található készletekkel: mi az, ami hiányzik, és mi az, amit nem szükséges pluszban beszerezni. A tartós alapanyagokat érdemes minél hamarabb beszerezni, így biztos nem jövünk zavarba az utolsó pár napban se. Feltétlenül vegyük számba azt is, hogy vendégeink közül kinek van ételallergiája vagy érzékenysége, esetleg speciális étrendje.

Provident tipp

Szeretné az ünnepek alatt is biztoságban tudni az otthonát? A Provident Otthonbiztosítás egy országosan elérhető, egyszerűen igényelhető szolgáltatás, melynek változatos konstrukciói között mindenki megtalálja a családja és lakása számára ideális verziót.

A mikro sem pihen karácsonykor

Hajlamosak vagyunk a nagy sütés-főzés közepette megfeledkezni a mikróról, de az ünnep első két napja után jó eséllyel már nem a frissensült fogásoké lesz a főszerep. Nagy vendégsereg esetén pedig már az első szakaszban is elkerülhetetlen, hogy fokozott igénybevételnek tegyük ki hűséges mikrohullámúsütőnket. Éppen ezért kötelező alaposan kitisztítani a belsejét a nagy roham előtt.


A hűtő kiürítése

Nem kell túlzásba esni: nem kötelező mindent eltávolítani a fridzsiderből december 23-ai határidővel, de érdemes kellő helyet biztosítani az ünnepi fogásoknak. A szószok, desszertek egy részét eleve hűtve tároljuk, de a leves és a főétel sem szereti, ha több napig állnak szobahőmérsékleten, így előbb-utóbb azoknak is szüksége lesz pár polcra. A szagok ellen pedig érdemes betenni egy csomag nyitott szódabikarbónát.


A sütő felkészítése

Mindenképp szükséges a takarítás, de ha megfelelő tisztaságú a sütőnk, elég csak áttörölgetni egy nedves konyharonggyal. Ám akkor, ha makacsabb foltok is akadnak a belsejében, radikálisabb módszerekhez kell fordulnunk: szórjunk szódabikarbónát a zsíros, odaégett szennyeződésekre, majd nedvesítsük be némi ecettel. Hagyjuk hatni, aztán egy közepesen durva szivaccsal dörzsöljük át a felületet, végül pedig tisztítsuk át egy vizes törlőronggyal. Így tiszta, szolgálatra kész sütővel vághatunk neki az ünnepeknek!

 

Ti felkészítettétek már konyhátokat a karácsonyra?