Provident
blog

Klíma és légtisztító: hasznos kiegészítők a lakásba nyáron

Klíma vagy légtisztító? A nyári meleg és párás időben mindkettő jól jöhet a lakásba! Cikkünkben segítünk, hogy hogyan válaszd ki a számodra megfelelő eszközöket.

Milyen klímát válasszak?

Klíma vásárlás előtt állva át kell gondolnod, hogy milyen klímaberendezés válna leginkább a hasznodra. Itt sok faktort kell mérlegelni, amik befolyásolják a választást, ezeket vettük sorra cikkünkben.

Elsősorban nagyban befolyásolhatja a választásodat az, hogy hova tudod felszerelni a klímaberendezést. Például oldalfali split klíma esetén hova kerülhet a beltéri egység, milyen szabályok élnek a lakhelyünkön a kültéri egységek felszerelését illetően, illetve, hogy családi házba vagy irodába szánod a berendezést.

A klíma típusát tekintve is döntést kell hoznod, hogy a korábban említett split klíma, vagy pedig monoblock klíma mellett teszed-e le a voksod. A split klíma, vagy más néven osztott klíma két részből áll: egy beltéri és egy kültéri egységből. Előnyére válik, hogy a kompresszor a külső egységben található, így nagyon halk a működése. Egyik további formája az inverteres split klíma, amely képes arra, hogy a beltéri egység működési teljesítményét az adott beltér adottságaihoz igazítja. Ezzel szemben a monoblock klíma egy darab belső egységből áll, ami méretét tekintve nagyobb, mint a split klíma belső egysége, és technológiájából adódóan hangosabb a működése.

Klíma, légkondi

Klíma árak tekintetében a split klíma valamivel magasabb áron szerezhető be, míg a monoblock olcsó klímafajtának számít. Természetesen az árat az is befolyásolja, hogy hol vásárolod meg a terméket, speciális klíma áruházat keresel-e fel, vagy pedig nagyobb bevásárlóközpontokban és általános technológiai áruházakban csapsz le rá, esetlegesen klíma akciók keretein belül.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Klíma karbantartása

A klímaberendezések beszerelésük után is figyelmet igényelnek, így a rendszeres karbantartás kifejezetten ajánlott. A készülék megfelelő működésének érdekében a belső állapotát időről időre ellenőriznünk kell. Alábbi cikkünkben bővebben olvashatsz a klíma karbantartásának fontosságáról, és további tippekről a vásárláshoz: 5 dolog, amiről neked is tudnod kell, ha légkondit vásárolsz.

Minden, amit a légtisztítókról tudnod kell

Nyáron fokozottan oda kell figyelnünk egészségünkre, hiszen a nagy melegben különböző baktériumok és kisebb szennyezések vesznek körül bennünket, ráadásul sajnos a klímázás könnyedén felverheti a port otthonunkban, amely szintén irritációt és allergiát idézhet elő. Annak érdekében, hogy kizárhasd a kellemetlen polleneket, poratkákat, érdemes megfontolnod egy légtisztító berendezés beszerzését.

Milyen légtisztítót válasszak?

Annak eldöntésére, hogy milyen típusú légtisztítót válassz otthonodba, különböző „légtisztító tesztek” lehetnek segítségedre (online) vásárlásod során. Szűrés típusa (ld. következő fejezet), zajszintje, illetve – természetesen – az ára szerint hasonlítják össze a termékeket, és így határozzák meg, hogy melyek a legjobb légtisztítók a piacon.

Különböző méretűis találkozhatunk a piacon, van amelyik akár még kézben is hordozható, és csak kevés energiát igényel. A készülékek felszereltségei és teljesítménye természetesen gyártótól és ártól függően eltérők, így érdemes alaposan körbe nézned vásárlás előtt.

A légtisztító készülékek belépő árai 30-40 ezer forintnál kezdődnek, de 100 ezer forint fölé is elmennek, viszont ezért cserébe kiszűrik a polleneket, az allergéneket, az állatszőrt, de akár még a kellemetlen szagok eltüntetésére is alkalmas lehet.

Tipp: Nézz szét az aroma diffúzorok és párásítók között is, ha nem csak friss, de kellemesen illatos otthoni levegőre vágysz!

Légtisztító otthonra

Szűrők: milyen lehetőségek vannak, és melyik a legjobb?

Mielőtt bármelyik típus (vagy akár márka) mellett döntenél, fontos tisztában lenned az adott termék szűrőrendszerével és annak működésével. A légtisztítók a bennük található speciális szűrőrendszereken keresztül áramoltatják és tisztítják a levegőt, akár a nap 24 óráján keresztül. De hogy milyen különböző szűrőrendszerek léteznek, és mik ezek között a különbség? Az alábbiakban bemutatjuk!

HEPA: A HEPA szűrős készüléket azok számára ajánlunk, akik erősen allergiások. Itt akár pollen vagy más egyéb allergiára is gondolhatunk, a HEPA filter képes az allergén anyagok kiszűrésére a levegőből, így a levegő tisztasága drasztikus mértékben javulhat ez által.

Aktív szénszűrős: A szénszűrős légtisztító készülékek tökéletes univerzális légtisztítók a mindennapokra, amik hatékonyan működnek a lakáson belüli por, illetve gázok és gőzök megszűrésére. Általában a szénszűrő mellett valamilyen kiegészítő technológia is megtalálható ezekben a készülékekben (pl. UV fényes), így a hatás garantált.

Kiegészítő technológiák: A két fő légtisztítási technológiák mellett találkozhatsz még olyan megoldásokkal is, amelyek addicionális légszűrési technológiákat is alkalmaznak. Az egyik az ionizációs technológia, amely arra épül, hogy a levegőben a negatív töltésű ionok mennyiségének megváltoztatásával képes lekötni a különböző mikroszkopikus szennyeződéseket. Másik példa az UV fénnyel működő légtisztító berendezések, amelyek képesek a mikroszkopikus méretű baktériumok és vírusok kiszűrésére a levegőből, így teljes mértékben megtisztítják a szoba levegőjét.

Szerezz be Te is egy klímát és/vagy egy légtisztítót a nyárra!