Provident
blog

Klíma és légtisztító: hasznos kiegészítők a lakásba nyáron

Klíma vagy légtisztító? A nyári meleg és párás időben mindkettő jól jöhet a lakásba! Cikkünkben segítünk, hogy hogyan válaszd ki a számodra megfelelő eszközöket.

Milyen klímát válasszak?

Klíma vásárlás előtt állva át kell gondolnod, hogy milyen klímaberendezés válna leginkább a hasznodra. Itt sok faktort kell mérlegelni, amik befolyásolják a választást, ezeket vettük sorra cikkünkben.

Elsősorban nagyban befolyásolhatja a választásodat az, hogy hova tudod felszerelni a klímaberendezést. Például oldalfali split klíma esetén hova kerülhet a beltéri egység, milyen szabályok élnek a lakhelyünkön a kültéri egységek felszerelését illetően, illetve, hogy családi házba vagy irodába szánod a berendezést.

A klíma típusát tekintve is döntést kell hoznod, hogy a korábban említett split klíma, vagy pedig monoblock klíma mellett teszed-e le a voksod. A split klíma, vagy más néven osztott klíma két részből áll: egy beltéri és egy kültéri egységből. Előnyére válik, hogy a kompresszor a külső egységben található, így nagyon halk a működése. Egyik további formája az inverteres split klíma, amely képes arra, hogy a beltéri egység működési teljesítményét az adott beltér adottságaihoz igazítja. Ezzel szemben a monoblock klíma egy darab belső egységből áll, ami méretét tekintve nagyobb, mint a split klíma belső egysége, és technológiájából adódóan hangosabb a működése.

Klíma, légkondi

Klíma árak tekintetében a split klíma valamivel magasabb áron szerezhető be, míg a monoblock olcsó klímafajtának számít. Természetesen az árat az is befolyásolja, hogy hol vásárolod meg a terméket, speciális klíma áruházat keresel-e fel, vagy pedig nagyobb bevásárlóközpontokban és általános technológiai áruházakban csapsz le rá, esetlegesen klíma akciók keretein belül.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Klíma karbantartása

A klímaberendezések beszerelésük után is figyelmet igényelnek, így a rendszeres karbantartás kifejezetten ajánlott. A készülék megfelelő működésének érdekében a belső állapotát időről időre ellenőriznünk kell. Alábbi cikkünkben bővebben olvashatsz a klíma karbantartásának fontosságáról, és további tippekről a vásárláshoz: 5 dolog, amiről neked is tudnod kell, ha légkondit vásárolsz.

Minden, amit a légtisztítókról tudnod kell

Nyáron fokozottan oda kell figyelnünk egészségünkre, hiszen a nagy melegben különböző baktériumok és kisebb szennyezések vesznek körül bennünket, ráadásul sajnos a klímázás könnyedén felverheti a port otthonunkban, amely szintén irritációt és allergiát idézhet elő. Annak érdekében, hogy kizárhasd a kellemetlen polleneket, poratkákat, érdemes megfontolnod egy légtisztító berendezés beszerzését.

[Best_Wordpress_Gallery id=”21″ gal_title=”20.szülinap”]

Milyen légtisztítót válasszak?

Annak eldöntésére, hogy milyen típusú légtisztítót válassz otthonodba, különböző „légtisztító tesztek” lehetnek segítségedre (online) vásárlásod során. Szűrés típusa (ld. következő fejezet), zajszintje, illetve – természetesen – az ára szerint hasonlítják össze a termékeket, és így határozzák meg, hogy melyek a legjobb légtisztítók a piacon.

Különböző méretűis találkozhatunk a piacon, van amelyik akár még kézben is hordozható, és csak kevés energiát igényel. A készülékek felszereltségei és teljesítménye természetesen gyártótól és ártól függően eltérők, így érdemes alaposan körbe nézned vásárlás előtt.

A légtisztító készülékek belépő árai 30-40 ezer forintnál kezdődnek, de 100 ezer forint fölé is elmennek, viszont ezért cserébe kiszűrik a polleneket, az allergéneket, az állatszőrt, de akár még a kellemetlen szagok eltüntetésére is alkalmas lehet.

Tipp: Nézz szét az aroma diffúzorok és párásítók között is, ha nem csak friss, de kellemesen illatos otthoni levegőre vágysz!

Légtisztító otthonra

Szűrők: milyen lehetőségek vannak, és melyik a legjobb?

Mielőtt bármelyik típus (vagy akár márka) mellett döntenél, fontos tisztában lenned az adott termék szűrőrendszerével és annak működésével. A légtisztítók a bennük található speciális szűrőrendszereken keresztül áramoltatják és tisztítják a levegőt, akár a nap 24 óráján keresztül. De hogy milyen különböző szűrőrendszerek léteznek, és mik ezek között a különbség? Az alábbiakban bemutatjuk!

HEPA: A HEPA szűrős készüléket azok számára ajánlunk, akik erősen allergiások. Itt akár pollen vagy más egyéb allergiára is gondolhatunk, a HEPA filter képes az allergén anyagok kiszűrésére a levegőből, így a levegő tisztasága drasztikus mértékben javulhat ez által.

Aktív szénszűrős: A szénszűrős légtisztító készülékek tökéletes univerzális légtisztítók a mindennapokra, amik hatékonyan működnek a lakáson belüli por, illetve gázok és gőzök megszűrésére. Általában a szénszűrő mellett valamilyen kiegészítő technológia is megtalálható ezekben a készülékekben (pl. UV fényes), így a hatás garantált.

Kiegészítő technológiák: A két fő légtisztítási technológiák mellett találkozhatsz még olyan megoldásokkal is, amelyek addicionális légszűrési technológiákat is alkalmaznak. Az egyik az ionizációs technológia, amely arra épül, hogy a levegőben a negatív töltésű ionok mennyiségének megváltoztatásával képes lekötni a különböző mikroszkopikus szennyeződéseket. Másik példa az UV fénnyel működő légtisztító berendezések, amelyek képesek a mikroszkopikus méretű baktériumok és vírusok kiszűrésére a levegőből, így teljes mértékben megtisztítják a szoba levegőjét.

Szerezz be Te is egy klímát és/vagy egy légtisztítót a nyárra!