Provident
blog
Vedd fel a harcot az allergiával!

2019-06-22

Tudatos tippek

Vedd fel a harcot az allergiával!

Az allergiával és annak kellemetlen tüneteivel nem könnyű felvenni a harcot, pedig néhány egyszerű házi praktikával kizárhatjuk otthonunkból a polleneket, de a háziporatkától is megszabadulhatunk rendszeres és alapos takarítással. Cikkünkben olyan tippeket és trükköket gyűjtöttünk össze, ami segíthet az allergiánkat visszaszorítani.

 

1. Szellőztetésre fel!

Fontos, hogy rendszeresen felfrissítsük az otthonunkban a beltéri levegőt, hiszen, ha ezt nem követjük módszeresen, akkor az elég hamar kihatással lehet a közérzetünkre is. A levegő minőségére minden körülmény között érdemes odafigyelnünk, amit nem csak úgy tehetünk meg, hogy szellőztetünk, hanem azzal is hozzásegíthetünk, ha becsukjuk az ajtókat és ablakokat, amikor a legtöbb a pollen a levegőben. Ilyenkor, ha van klímánk nyugodtan bekapcsolhatjuk, ami nem csak hűti, de tisztítja és szűrheti is a levegőt a megfelelő szűrővel. Ennek viszont még a vásárlás során érdemes utána járnunk, hogy tisztában legyünk azzal milyen terméket viszünk haza. Amennyiben ilyen készüléket használunk semmiképpen se felejtsük el a szűrőjének a rendszeres és alapos takarítását sem!

 

2. A porszívó a legjobb barátunk?

Az alapos szellőztetés mellett a takarítás segíthet sokat a helyzetünkön. Az alapos és rendszeres porszívózás hatékony eszköz a problémáinkra, ugyanakkor sok múlthat a megfelelő készüléken is. Amennyiben vásárlás előtt állsz figyelj arra, hogy milyen szűrőrendszerrel rendelkezik a kiválasztott darab, a hatékonyságon túl azért is fontos szempont, mert egy normál porzsákos darab ürítésekor könnyedén visszakerülhet a levegőbe a korábban felszippantott por, allergén és egyéb részecske. A porszívókat már olyan allergén szűrőkkel is elláthatják, amik megszabadíthatnak minket a pollenektől, poratkáktól és szőrtől is, érdemes ezeket keresni.

Ha bizonytalan lennél a porszívó vásárlásban olvasd el erről szóló cikkünket, amiben a kiválasztásban segítünk! A napi szintű porszívózás nem biztos, hogy mindannyiunk napirendjébe belefér, ilyenkor jól jöhet egy robotporszívó, amikor is dolgozik, amikor mi még nem is vagyunk otthon.

 

3. Ruházzunk be egy légtisztítóba!

Ha már végképp úgy érezzük, hogy megtettünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy kizárjuk és kiírtsuk a kellemetlen polleneket és poratkákat, akkor érdemes megfontolni egy légtisztító készülék beszerzését. Az ilyen készülékek belépő árai 30-40 ezer forintnál kezdődnek, de 100 ezer forint fölé is elmennek, viszont ezért cserébe már kiszűri a polleneket, az allergéneket, az állatszőrt, de akár még a kellemetlen szagok eltüntetésére is alkalmas lehet. A készülékek felszereltségei és teljesítménye természetesen ártól és gyártótól függően eltérhet, érdemes alaposan körbe nézni vásárlás előtt a piacon.

 

Te készen állsz már az allergia elleni küzdelemre?