Provident
blog

Legyél te is tudatos vízhasználó!

A vízfogyasztás egy olyan tényező az életünkben, amit nehezen tudnánk csak kiiktatni és nem is biztos, hogy sok értelme lenne. A reggeli arcmosástól kezdve, a fogmosáson át, egészen az esti zuhanyig literszámra fogyasztjuk a vizet, arról nem is beszélve, amit folyadékként viszünk be a szervezetünkbe. A vízfelhasználásunkon nyilván nem is az ivásra szánt mennyiségen kell spórolnunk, hanem minden olyan tevékenységünk során kell körültekintőnek lennünk, amikor vízre van szükségünk. Cikkünkben összegyűjtöttük hogyan lehetsz te is tudatos vízfelhasználó!

Spórolás a fürdőszobában

Egy négy fős család egy nap általában 5-600 liter vizet is elfogyaszthat, ami felhasználáskor nem is tűnhet olyan nagy mennyiségnek, összességében véve azonban tetemes víztömeg. A legtöbb vizet talán a fürdőnkben folyatjuk el, így érdemes itt figyelni a legjobban a spórolásra.

Talán mondani sem kell, hogy a fürdőkádban való ejtőzés és a tusolás közül melyik az, amivel több vizet használunk el és melyik az, amivel sokkal kevesebb literrel is kihúzhatjuk. A zuhanyzást ráadásul még gazdaságosabban megoldhatjuk, ha egy környezetbarát, víztakarékos zuhanyfejet szerelünk fel, amiben az extra levegőbuborékok nem csak a spórolást, de a kellemes tusolás élményét is fokozzák. Egy ilyen zuhanyfejet pedig már kb. 6000 forintért megvásárolhatunk, így egy egyszeri befektetéssel spórolhatunk a vízszámlán is a későbbiekben.

 

Spórolás a konyhában

A palackozott víz ideje már csak a rengeteg felesleges műanyag miatt is rég lejárt, így itt az idő, hogy kulacsban tároljuk a vizünket, amit otthoni vízszűrővel szűrünk meg.

A vízszűrőt egyenesen ráköthetjük a folyóvízre, de még olcsóbb megoldás lehet, ha szűrős kannát vásárolunk.

Mindkét opciónál figyelembe kell venni olyan tényezőket, hogy milyen a vizünk minősége, mekkora összeget áldoznánk rá a fejlesztésre, illetve, hogy milyen mozgástér van a felhelyezésre a konyhában. A legolcsóbb megoldás a csapra szerelhető verzió, ami 10-20 ezer forintból megoldható, ezt követi ár szempontjából a beépíthető verzió, amire már 30-50 ezer forint körüli összeget kell rászánnunk. A legdrágább mind közül az ozmózis rendszer, ami akár 150 ezer forintos kiadást is jelenthet, de arról se szabad megfeledkezni, hogy mindegyik eszköz esetén számolnunk kell majd egy éves szűrőcsere költséggel is, ami természetesen a készüléktől függően változik.

Ezeket a megoldásokat figyelembe véve még egyértelmű, hogy a víztisztító kancsó a legolcsóbb megoldás, hiszen azt már 5000 forinttól megvásárolhatjuk. Ehhez is szükséges azonban a szűrőcsere és a hatékonysága se feltétlenül akkora, mint a komolyabb megoldásoknak.

 

Ti hogyan spóroltok a vízhasználattal otthon?