Provident
blog

Vessünk, nevelgessünk, palántázzunk?

A bolti zöldség és a saját termesztésű között hatalmas különbség van, nem mellesleg az anyagiakat is érdemes megvizsgálnunk!

 

Biztos sokakban felmerült már az az idilli gondolat, amikor egy nyári salátához csak a saját paradicsomot, uborkát, paprikát, bazsalikomot használja fel. Ehhez viszont nagyobb fokú elkötelezettség és tervezés szükséges, végeredményben viszont nem csak mi, de a pénztárcánk is meghálálhatja.

 

Kezdjük az eszközöknél

Amennyiben belevágnánk a palántázásba, első körben egy palántázó tálcára lesz szükségünk, a legjobb, ha olyan választunk, aminek van egy műanyag fedele is, ezt hivatalosan úgy hívják, hogy mini melegágy. Az ára kicsivel 1000 Ft felett van, viszont hosszútávú befektetés, nem csak kényelmes, praktikus megoldás is, érdemes először egy ilyenbe vetni a magokat, egy tálcában 24 palántának van hely.

Ezután jöhet a föld, ami lehet általános virágföld is, azonban kapható bioföld palánta és zöldség termesztésére 20 literes kiszerelésben 800 forintért. Elérhető továbbá 25 literes zsákban prémium zöldség föld, ami ideális választás magaságyásokhoz, hagyományos veteményesekhez, cserépben, balkonládában nevelt zöldségfélékhez is. Ehhez a folyamathoz legyen egy kisebb lapátunk is, a célra azonban kiválóan megfelel egy gyermek homokozó lapát is.

Provident tipp: Szükséged van egy kis segítségre, hogy neked is legyen lehetőséged otthon palántázni? Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsátok meg az elképzeléseiteket!

Palántázz - de hogyan? Mutatjuk!

 

Magok, magok és még több mag

Kezdőként érdemes inkább kevesebbel, mint kezelhetetlenül sokkal kezdeni a vetést és a palántázást. Magyarul: jól gondoljuk át, hogy hányféle zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényt szeretnénk vetni.

Fűszernövények közül indíthatunk a bazsalikommal, oregánóval, rozmaringgal, mentával és a kaporral. Ezeket már pár száz forintért beszerezhetjük, általában 500 Ft alatt vannak, azt pedig sosem szabad elfelejteni, hogy nem érdemes egyszerre az összes magot felhasználni, így egy zacskó két szezont is lefedhet.

A paradicsom kifejezetten hálás és könnyű, így ezzel nem mehetünk félre, akár többfélével is próbálkozhatunk egyszerre, de szószokhoz például a San Marzano az egyik legjobb fajta, ami hosszúkás, hengeres formájáról is felismerhető. Az ára lehet akár 1300 Ft is, ha bio magot választunk, azonban 800 Ft körül is találunk ilyen magot, sőt akad 300 Ft is, így érdemes felderíteni a piacot vásárlás előtt. Amennyiben az erkélyre szánjuk a paradicsomot tehetünk egy próbát a Balkonstar fajtával is, ezt ugyanis nagyobb cserépben is termeszthetjük, törpe növésű, korai érésű fajta, aminek apró, gömb alakú lesz a termése.

 

Mire figyeljünk?

A legfontosabb, hogy mindig keressük a megbízható magokat akár boltban, akár online vásárolunk. Nézzük meg az értékeléseket, a leírásokat a magról, szaküzletben pedig ne féljünk kérdezni annak érdekében, hogy jól válasszunk.

Mindig nézzünk utána a vetési és a felhasználási időnek is, ezek lehetnek még egy esetleges sikertelenség okai között. Persze a megfelelő mennyiségű öntözés is elengedhetetlen, ehhez a legjobb egy permetező plakon, amit 500 forintért már beszerezhetünk és a későbbiekben is hasznos lehet.

Palántázás - a titok a magban rejlik!

 

Vegyünk palántát!

Nincs elég hely, megfelelő mag vagy egyszerűen csak későn kaptunk észhez? Akkor bizony vegyünk inkább palántát! Itt az árak eléggé változóak, viszont általánosságban véve elmondható egy zacskó mag áráért tudunk egy 1 db palántát vásárolni, ami viszont még így is kedvezőbb lehet, mint a boltban 4 db paradicsomot 1000 forintért vagy 250 gramm koktél paradicsomot 700 forintért.

 

Megéri?

A kezdeti nagyobb befektetés, az eszközök vásárlása, valamint a környezet viszontagságainak a figyelembe vételével is, ha összeadjuk a kiadásokat – és számolunk, mondjunk 5 féle 500 forintos maggal és 2 drágább 800 forintos maggal – akkor is jobban jövünk ki, mintha folyamatosan paradicsomot vásárolnánk. A földből sem fog kelleni az összes, a magból sem használjuk fel az összesen, a permetező, a palántázó tálca pedig befektetetés, amit jövőre ugyanígy tudunk használni.

Készen állsz a palántázásra?