Szeretsz kertészkedni? Már egy egészen kicsi föld vagy erkély, terasz is elegendő növényeket nevelni – itt az ideje a palánták ültetésének! Segítünk hogyan érdemes nekivágni.

Palánták vásárlása

A tavaszi kertészkedés során az ültetendő palántákat meg is vásárolhatjuk, de magunk is elvethetjük és felnevelhetjük őket. Ha a vásárlás mellett döntenél, érdemes odafigyelned a vásárolt növények minőségére. Manapság nagyon nagy a kínálat, ezért ajánlott megbízható helyről, akár kertészetekből beszerezni a palántákat.

Két palánta-típus közül választhatsz: szabad gyökerű és a tápkockás palánták. Régebben gyakoribb volt a szabad gyökerű palánták ültetése: ezek azok, amelyek általában melegágyban, egy üvegházban vagy egy fóliasátorban termelnek és úgy emelik ki a talajból, hogy a gyökereken maradjon még egy kevés föld is. A manapság népszerűbb tápkockás palánták ezzel szemben gyepkockában, kb. 5-10 cm átmérőjű műanyag dobozokban nevelkednek. Ezeknek előnye, hogy ültetésükkor a gyökérzetek az őket körülvevő talajjal együtt kerülnek az új helyükre, így a gyökerek nem sérülnek és sokkal gyorsabban növekednek.

Tippek a palántaneveléshez

Az első és legfontosabb lépés a megfelelő környezet megteremtése. Hiszen legyen bármilyen jó minőségű is a vásárolt növényed, eredmény csak akkor várható, ha a helyét alaposan előkészítetted. Mindenekelőtt szerezz be egy palántanevelő edényt/tálcát, vagy – ha nem költenél rá külön – készíthetsz te magad is egyet összegyűjtött műanyag poharakból és dobozokból. Egy dologra azonban nagyon oda kell figyelned: az alja mindenképp legyen lyukas!

A palántanevelő edényt egy napfényesés meleg, valamint könnyen elérhető és kezelhető helyre kell tenni. Ilyen lehet például egy olyan ablakpárkány, ahol kevesebbet nyitod az ablakod, hiszen most még, amíg kint alacsonyabb a hőmérséklet, a huzatot és a hirtelen hőmérséklet-változást megszenvedhetik növényeid. Az optimális hőmérséklet nevelésükhöz 18-20 fok körül van.

A palánták felneveléséhez fajonként és fajtákként különböző hosszúságú idő szükséges. Míg a káposztafélék akár 4-5 hét alatt, addig a paradicsom, a paprika vagy a tojásgyümölcs palánták 6-8 hét alatt fejlődnek kiültethetővé, de a gumós palánták felneveléséhez 10 hétre is szükség lehet. A különböző virágpalánták felnevelési ideje szintén változó, nevelkedési idejük ugyanúgy 4-10 hét között mozog.

Itt az ideje a palánták ültetésének

Ezeket a palántákat érdemes elsőre ültetned

A kialakított, saját kis veteményesedben érdemes elsőre paradicsommal, paprikával, salátával és néhány fűszernövénnyel próbálkozni, majd később, ahogy egyre több tapasztalatod lesz, bővíteni a repertoárodat. Ültetésükkel akár egészen sok pénzt is megspórolhatsz, hiszen a bolti árak töredékéért juthatsz friss és finom zöldségekhez, amiknek ráadásul még az eredetét is ismered!

Készíts magaságyást!

Ha komolyabban szeretnél foglalkozni veteményeseddel és például több, különböző zöldséget is szeretnél termeszteni egyszerre, építs hozzá egy magaságyást! Tökéletes közeg a zöldségpalánták, fűszernövények és gyógynövények számára, de bátran foghatsz akár eper vagy dinnye termesztésbe is. Előnyös lehet azonban, ha olyan növényeket választasz, amik folyamatosan betakaríthatók, mint például a spenót, a sóska, a retek vagy a fejes saláta.

Ne aggódj, még akkor is megéri készítened egy magaságyást, ha kevés hely áll a rendelkezésedre, hiszen egy 120 centi széles és 2-3 méter hosszú területre is felállíthatod. A lényeg, hogy könnyedén körbejárható legyen egy napos és szélárnyékos helyen. További tippekért olvasd el korábbi cikkünket: így készíts magaságyást!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Készíts magaságyást!

Készen állsz a tavaszi kertészkedésre?