Provident
blog

Mossunk olcsóbban! – Mosószóda és kevesebb víz a megoldás!

A mosás költségén többféleképpen is spórolhatunk. Érdemes felelevenítenünk a hagyományos mosószerek, mint például a mosódió használatát, vagy megtanulhatjuk azt is, hogy a szódabikarbóna mire jó a folttisztításnál, így nem kell a drogériákban ezreseket kiadnunk a szépen csomagolt, de sokszor ugyanennyire hatásos termékekért. A következő tippekkel nemcsak környezetbarát módon vezethetjük a háztartásunkat, hanem pénztárcánkat is megkímélhetjük a nagyobb, felesleges kiadásoktól.

Mosási tippek mosószódához Sokszor úgy tűnik, hogy egész héten megállás nélkül megy a mosógép, egy-egy mosáshoz pedig rengeteg mosószert és öblítőt használunk el, a mosáshoz szükséges vízről nem is beszélve. Érdemes újra terveznünk a házvezetést, és észben tartani, hogy nem kell minden piszkos ruhához folyékony mosószer. Mosáshoz ugyanis a megszokott termékeken kívül használhatunk hatékony, környezetbarát és költségkímélő szereket, és ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy mosógéppel mossunk ki mindent, akkor bizony a vízóra állásán is lényegesen javíthatunk.

Néha elég egy ruhát kiöblíteni kézzel, ahelyett, hogy félig rakjuk és járatjuk a gépet.
Előfordul sajnos, hogy leöntjük a ruhánkat borral, evés vagy főzés közben ránk fröccsen a zsíros étel, ilyenkor a foltra szódabikarbónát érdemes szórnunk, állni hagyni pár órát, és után akár kézzel kimosni a ruhánkat. A mosógépet mindig csak úgy indítsuk el, hogy teljesen megtelt mosnivalóval, így sosem használunk feleslegesen sok vizet.

A mosószódával sem lőhetünk mellé, ha folttisztításról van szó. Sőt, akár a hagyományos mosóporral együtt használva, fele-fele arányban adagolva is moshatunk vele. Így a drágább mosópor lassabban fogy, míg a ruhák ugyanolyan tiszták lesznek, mint addig.

A sötét ruhák mosásánál viszont a mosódió használatával érdemes megismerkednünk. Amíg egy-egy nagy csomag mosópornak borsos ára van, addig a mosódióból fél kiló lényegesen olcsóbb és fél évig elegendő mennyiséget jelent. Környezetkímélő, pénztárcabarát és ugyanolyan hatékonyan tisztíja és lágyítja a ruhákat, mint a drága öblítők és mosóporok.

A mosógép és mosogatógép használatánál a víz lágyításához és fertőtlenítéshez egyszerűen használjunk ecetet. Mosásnál a ruhák nem lesznek rossz illatúak, és az ecet gondoskodik arról is, hogy a ruhadarabok a színüket jobban megtartsák.

Bár a mosást nem fogjuk megúszni, pár hasznos tippünkkel sokat spórolhatunk rajta.