Provident
blog

Egy hónapos vásárlás kihívás a “zero waste” jegyében

Talán még soha nem volt annyira égető szükség arra, hogy a lépten-nyomon hangsúlyozott környezettudatos életmódhoz minél többen csatlakozzunk. Ha nem is tudsz egyik napról a másikra gyökeres életmódváltást végrehajtani, apránként te is sokat tehetsz a bolygó jövőjéért, például a vásárlás terén.

Hogyan csökkentsd az ökológiai lábnyomod?

A cél a fokozatosság, tájékozódj, olvass a témával kapcsolatos blogokat, beszélj a barátaiddal és kérj tanácsot, hogy ők miket tettek már meg eddig sikeresen a környezetkímélőbb életmódért. A teljes hulladékmentesség ezidáig csak egy maroknyi embernek sikerült, de néhány apró praktikával már te is elindulhatsz ezen az úton, ne rémísszenek el a kihívások.

Ne hagyd magad becsapni, hiszen sokszor a környezetbarátnak hirdetett termékek kontinenseken átívelő hajóutat tettek meg Európáig, ami szintén nagy terhet ró a bolygó élővilágára.

Vásárolj hazai termelőktől és keresd a magyar márkák termékeit.

 

Szemétgyűjtés csakis szelektíven!

Már egy kis odafigyeléssel elérheted, hogy kevesebb szemét halmozódjon fel a kukában. Válaszd külön a papírt, a műanyagot és a fémeket, a háztartásból származó szerves hulladékot pedig nemcsak kerti, de konyhai komposztálóban is gyűjtheted, a növényeid garantáltan hálásak lesznek a tápanyagdús földért.

Ha csökkentenéd a szemétkibocsátásod, egy olyan kis gesztussal is megteheted, hogy nemet mondasz az elviteles kávéspoharakra, helyette otthonról viszel termoszban, vagy a saját hőtartó bögrédbe kéred a feketét, a műanyag ásványvizes flakonokat pedig újrahasznosított anyagú kulacsra cserélheted.

 

újrahasznosítás

Apróságokkal a nagy változásért

Mikor vásárolni mész, ne hagyd otthon a strapabíró vászontáskád vagy a fonott kosarad, a zöldségekhez, gyümölcsökhöz pedig használj többször felhasználható kis zsákocskákat. Részesítsd előnyben a csomagolásmentes és a 100%-ban lebomló csomagolású termékeket, a piacra pedig mindig saját tárolóedényeidbe kérd a portékát.

Mindig nézz körül, mi az, amire valóban szükséged van és a közeli lejáratú termékeket használd fel először, hogy ne a kukában végezzék. A tudatos vásárlás és a spórolás nemcsak a környezetnek, hanem a pénztárcádnak is jót tesz.

A konyhában is a minőségre szavazz a mennyiség helyett, étkezz egészségesebben, ne használj félkész, előrecsomagolt élelmiszereket. A műanyag szívószálakat cseréld lebomlóra, papírtörlő helyett pedig vesd be a jóöreg konyharuhát.

 

Zero waste a fürdőszobában is

Bár a drogériák roskadozó polcai óriási csábítást jelentenek, próbálj ellenállni, hiszen, ha kevesebbet vásárolsz, némi megtakarítás is ütheti a markod. A higiéniás termékek lecserélésével is nagy lépést tehetsz a környezetért vívott harcban: hajtógázas spray helyett válassz pumpás bio dezodort, tusfürdő helyett papírcsomagolású kézműves szappant, a testápolódat pedig akár házilag is elkészítheted.

Óriási virágkorát éli a mosható betét, pelenka, és a textil zsebkendő, de ha nem ódzkodsz tőle, tehetsz egy próbát a mosható menzesz bugyival is.

 

Ruhatár minimál stílusban

Amellett, hogy olyan természetes anyagokat részesítesz előnyben, mint a len vagy a pamut, a ruhák terén is érdemes a strapabíró, sokáig hordható darabokra szavazni. Sokan nem is gondolnák, pedig a ruhaiparnak kiemelkedő szerepe van a klímaváltozásban: csupán egyetlen pamutpóló elkészítéséhez akár 2700 liter vizet is elhasználnak, ezért alaposan gondold át, mit teszel a kosaradba. Ha nemet tudsz mondani a tizedik trendi felsőre, akkor a házi persely is gyarapszik. Tervezd meg a ruhatárad és válogass egymáshoz illő, sokoldalú darabokat.

 

Kihívás? Megcsinálod!

Ha csak egyetlen dolgot meg tudsz valósítani, már az is nagy lépés lehet hosszútávon. Adj magadnak időt, de mindig törekedj a változásra. Próbáld ki a 30 napos hulladékmentes kihívást is, mely 1 hónapon keresztül naponta ad gyakorlati tippeket, hogyan vállalhatsz részt te is a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Készen állsz az 1 hónapos vásárlás kihívásra?