A zero waste kifejezés mostanában nagyon divatossá vált, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy mit is jelent pontosan, milyen hatással van környezetünkre és miként nyújt megoldást az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák kezelésére. Cikkünkből most mindent megtudhatsz a zero waste-ről. Tippeket, tanácsokat adunk, hogy hogyan teheted hulladékmentessé háztartásodat és járulhatsz hozzá a fenntartható fejlődéshez földünk megmentése érdekében.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

A zero waste jelentése

A zero waste fogalma a hulladékmentességet jelenti, azaz hogy minél kevesebb szemét kerüljön a szemétlerakókba, hulladékégetőkbe, valamint élő vizeinkbe.

Bár az újrahasznosítás és a lelkiismeretes hulladékgazdálkodás alapvető fontosságú, a zero waste azonban ennél is továbbmegy, hiszen az életciklus végén keletkező hulladék kezelésére fókuszál. Valójában egy termék vagy anyag teljes élettartamát vizsgálja, rávilágítva a nem fenntartható termelési és fogyasztási gyakorlatokra. 

A zero waste jelentése

Mi a zero waste mozgalom?

Világszerte egyre több egyén és közösség csatlakozik a hulladékmentesség elvét követő kezdeményezéshez. A zero waste mozgalom számos akciójával írta be magát a köztudatba, az egyik leghíresebb és leglátványosabb  kampányuk a “Mason Jar Challenge” volt, amelynek keretében a résztvevők egy év alatt egyetlen befőttesüvegre csökkentették az általuk termelt hulladék mennyiségét. 

Zero waste: bölcsőtől bölcsőig kontra bölcsőtől sírig gondolkodás

A zero waste és a hagyományos hulladékgazdálkodás közötti legfontosabb különbség a pazarló gyakorlatok megelőzése a lánc elején. Ezt más néven bölcsőtől bölcsőig (C2C, a Cradle to Cradle) gondolkodásnak is nevezik, amely szöges ellentétben áll a bölcsőtől a sírig (C2G, Cradle to Grave) metódussal.

De mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések?

Bölcsőtől a sírig 

A hagyományos hulladékgazdálkodásra a lineáris modell jellemző, amely az erőforrások kitermelésével kezdődik, amit a gyártás és felhasználás követ, végül pedig a termékek a hulladéklerakókban végzik. Nyitott körfolyamatú rendszernek tekinthető, amely természeténél fogva pazarló.

Bölcsőtől bölcsőig

A körkörös modell minimalizálja a hulladékot, és az erőforrásokat a lehető leghosszabb ideig tartja használatban. Zárt körfolyamatról van szó, amely elősegíti a fenntarthatóságot, és a csökkentés, újrafelhasználás és újrahasznosítás révén a hulladékmentességre törekszik.

A bölcsőtől a bölcsőig gondolkodás egyik jó példája, a biogazdálkodás és a komposztálás.

Miért fontos a zero waste?

A hulladék mennyiségének csökkentése olyasvalami, amit kicsiben, egyéni szinten is elkezdhetünk, mégis óriási hatása van. 

Nézzük most meg a legfőbb előnyeit!

  • Óvjuk a környezetünket. Ha kevesebb hulladékot termelünk, kevesebb szemetet küldünk a szeméttelepre, ami azt jelenti, hogy kisebb az esélye annak, hogy a toxinok a talajba szivárognak, és szennyezik a vízkészletünket.
  • Ha kevesebb eldobható tárgyat használunk, az segít megőrizni természeti erőforrásainkat.
  • A hulladékmentes életmód csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását is, mivel az anyagok újrahasznosítása kevesebb energiát igényel, mint az új termékek előállítása.
  • Zero waste életmóddal pénzt is spórolhatunk. Amikor újrahasznosítjuk és becsüljük azt, amivel már rendelkezünk, jellemzően kevesebbet fogyasztunk.

Mennyi szemetet termel a magyar?

Döbbenetes tény, de a magyarországi települések összes hulladékmennyisége 2021-ben meghaladta a 3,270 millió tonnát.

Ebből:

  • 74% vegyes hulladék
  • 10% bio- és zöldhulladék
  • 7% csomagolási hulladék
  • 5% lom
  • 1% üveg
  • 3% egyéb 

Az egy emberre jutó települési hulladék mennyisége 336,11 kilogramm volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint.

A hulladékok 32%-át újra hasznosították, 60% -át ártalmatlanították, és 8% a technológiai veszteség, illetve az ideiglenesen tárolt mennyiség.

2021-ben új hulladéktörvény lépett életbe

A hulladéktörvényt 2021-ben módosították. Eszerint a hulladék nyersanyagnak minősül a körforgásos gazdaságra történő áttérést segítve.

Mindez arra buzdítja a gyártókat, hogy már a gyártás során visszaszorítsák a keletkező hulladék mennyiségét. Továbbá arra ösztönzi őket, hogy minél nagyobb arányban használják fel azt újra alapanyagként.

Előremutató, hogy várhatóan 2024-től kizárólag visszaváltható üvegek lesznek – beleértve a műanyag palackokat és a fém dobozos termékeket -, ami kiváló alapja a körforgásos gazdaság megvalósításának. Erre Palkovics László miniszter a Greenpeace-nek küldött válaszlevelében tett ígéretet.

Zero waste életmód: hogyan legyél tudatosabb a hétköznapjaid során?

Mint láthattuk,  elképesztően sok szemetet termelünk, amin ideje változtatni. A zero waste életmód lényegében azt jelenti, hogy tudatosan dolgozunk azon, hogy minél kisebb legyen a hulladék mennyisége.

Ez történhet újrafelhasználás, újrahasznosítás, a szerves anyagok komposztálása, valamint a csomagolás és az egyszer használatos tárgyak mellőzése révén. Elsőre talán ijesztő feladatnak tűnhet, azonban a napi rutin és gondolkodásmódunk átalakításával lépésről lépésre becsempészhető a hétköznapokba.

Zero waste a mindennapokban

Hogyan indulj el a zero waste lifestyle ösvényén?

Hogy elsőre ne legyen túlságosan ijesztő a hulladékmentesség kifejezés, érdemes inkább hulladéktudatosságról beszélni.

Azaz:

  • tudatossá kell válni arra, hogy mennyi szemetet termelünk
  • törekedni kell a keletkező hulladék csökkentésére

Lássuk is, hogy hogyan!

A legjobb zero waste tippek

És akkor most jöjjön néhány tipp, hogy hogyan csökkentsd a szemetet a mindennapjaid során!

#1. tipp: Használj újra és hasznosíts újra mindent, amit csak lehet!

A hulladékszegény életmód egyik alapelve, hogy értékeljük mindazt, amink már van. Ebbe beletartoznak a műanyag csomagolások, régi ruhák és ágyneműk, illetve gyakorlatilag minden a lakásban fellelhető tárgy. 

Mielőtt újrahasznosítás céljából kiselejteznéd ezeket, érdemes átgondolni, hogy hogyan tudnál bizonyos dolgokat új formában használni. Lehet-e belőle valami újat készíteni, vagy más funkciót adni neki?

Például:

  • az üvegedények és műanyag dobozok alkalmasak élelmiszerek tárolására
  • a régi lepedőkből szövet szalvéta készíthető
  • a borosüvegeket átalakíthatod vázává, lakberendezési tárgyakká

#2. tipp: Ételmaradékok komposztálása

Az ételmaradékok komposztálása jó módja a hulladékcsökkentésnek, továbbá a szerves anyagok lebontása során keletkező tápanyagban gazdag komposzt segít javítani a talaj minőségét és egészségét.

Ha van kerted, akkor érdemes beszerezni egy komposztáló ládát, de léteznek beltéri komposztáló gépek is, valamint a város számos részén találhatsz közösségi komposztáló pontokat, ahová elviheted a növényi hulladékot.

#3. tipp: Zero waste konyhai trükkök 

Az ételmaradékok komposztálása mellett még az alábbiakkal csökkentheted a konyhában keletkező szemét mennyiségét:

  • A papírtörlőt cseréld pamut konyhai törlőkre, használt lepedőidet is feldarabolhatod.
  • A műanyag élelmiszer tároló zacskók helyett használj szilikonzacskót vagy üvegedényeket.
  • Hasznosítsd újra a maradékokat. Kidobás helyett mentsd meg őket, gondold újra ételeidet.
  • Szerezz be zero waste szakácskönyvet, ahonnan remek ötleteket meríthetsz a pazarlásmentes étkezéshez.

Szuper ételmentés tippekért kattins ide >>

#4. tipp: Szerezz be újrahasznosítható bevásárló táskát!

Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy csökkentsd a hulladék mennyiségét, Minden alkalommal, amikor műanyag vagy papírzacskót használsz, felesleges hulladékot termelsz, és gondolj bele, milyen gyakran vásárolsz élelmiszert?!

Az a sok műanyag zacskó bizony összeadódik. Ha magaddal viszed a saját bevásárló táskádat, azzal jelentősen csökkentheted a heti hulladék mennyiségét.

Sokan nem tudják, de a műanyag zacskók gyakran végzik az óceánokban, károsítva ezzel az ottani élővilágot. 

#5. tipp: Vásárolj csomagolásmentes boltban!

Ha tudatosan figyelsz arra, hogy mennyi szemetet termelsz, akkor biztosan azt is észrevetted már, hogy a termékek csomagolása hihetetlen nagy mennyiséget tesz ki. Ha ezen változtatni szeretnél, nincs más dolgod, mint csomagolásmentes üzletbe menni, ahová magaddal viheted saját műanyag dobozaidat, üveget az olajnak, vagy épp vászontáskát a hüvelyeseknek, tésztáknak, magoknak.

Ezeknek az üzleteknek a nagy előnye, hogy az áru helyi termelőktől származik. A termékek nagy kiszerelésben érkeznek a boltba, a csomagolást újrahasznosítják, a fogyasztó felé pedig nem keletkezik hulladék.

Csomagolásmentes bolt

#6. tipp: Zero waste a fürdőszobában

Érdemes megvizsgálni a napi rutinodat a fürdőszobában a bőrápolóktól a zuhanyzásig. A szépségápolási termékekre alapvetően jellemző a műanyag csomagolás, azonban ezeket is környezettudatosabb megoldásra cserélheted:

  • Keress újrafelhasználható vagy komposztálható csomagolású bőrápolási és szépségápolási termékeket. 
  • Megoldás lehet, ha a műanyag flakonos tusfürdőt szappanra cseréled.
  • Fehérített helyett vegyél újrahasznosított wc-papírt
  • A szilárd fogtabletta, fogpor és a fogszappan ideális zero waste fogkrém alternatíva lehet az SLS-t, parabéneket és triklozánt tartalmazó készítmények helyett.
  • Intim és tisztasági betétek helyett ma már kaphatók zero waste női betétek, melyek könnyen moshatók.

#7. tipp: Termelés saját vagy közösségi kertben

A saját zöldségek és gyümölcsök csökkenthetik a bevásárlások és egyben az autózások számát, ami enyhíti a szén-dioxid-kibocsátást. 

Ha nincs módod saját kertedben termelni, akkor a közösségi kert jó alternatíva lehet. Ez egyben nagyszerű módja annak is, hogy  fenntarthatóságon keresztül kapcsolatokat építs.

#8. tipp: Zero waste termékek – vásárolj használtat!

A zero waste jegyében új helyett vásárolj használtat akár ruhákból, akár egyéb használati tárgyakból, bútorokból.

A second hand cikkek vásárlása fenntarthatóbb, mivel nem használnak fel erőforrásokat az új portékák előállításához. 

#9. tipp: Zero waste mosószer és mosási rutin

A legtöbb mosószer műanyag flakonban van, és akaratlanul is sokszor több kerül a mosógépbe belőlük, mint amennyire valóban szükség van, ami pazarló és környezetszennyező.

Rengeteg felesleges műanyag végzi a mosásnak köszönhetően a hulladéklerakókban. Ráadásul a mosószer túlhasználata a ruhákat sem kíméli, a szálak gyorsabb lebomlásához vezet.

Használj környezetbarát mosószereket és szerezd be ezeket csomagolásmentes boltban, így nem kell a felesleges szemét miatt aggódni.

#10. tipp: Kerüld az egyszer használatos műanyagokat!

A legtöbben közülünk naponta használnak egyszer használatos műanyagokat. Legyen szó akár az elviteles kávé poharáról, vagy a dobozról, amiben az ebédet viszed el a kifőzdéből.

Bár könnyű figyelmen kívül hagyni ezeknek a tárgyaknak a környezeti hatásait, az igazság az, hogy nagy mértékben károsítják bolygónkat. A műanyagok lebomlása akár évszázadokig is eltarthat. Ráadásul az egyszer használatos műanyagok folyamatos gyártása hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. 

Hogyan kerüld ezeket?

  • Vidd magaddal a saját kávésbögrédet, ha elvitelre kérsz kávét.
  • Ha nem eszed meg helyben az ebédet, legyen nálad doboz vagy ételhordó és gondoskodj saját evőeszközről is.
  • Szerezz be saját vizes flakont, ne igyál PET palackból.
  • Ne használj egyszer használatos nejlonzacskókat.

Minden kis apróság számít!

Kerüld az egyszer használatos műanyagokat!

Környezettudatosság  és zero waste vállalati szinten

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet tegyük bolygónk jövőjéért, elengedhetetlen, hogy mind egyéni szinten tudatosabbá váljunk, mind a kisebb vállalkozások és a multinacionális cégek is figyelmet fordítsanak a környezet védelmére és erre motiválják munkavállalóikat is.

ProviGreen projektünk keretében mi is folyamatosan erre törekszünk. Fontosnak tartjuk, hogy csökkentsük a vállalat működése során keletkező ökológiai lábnyomot és minimalizáljuk a környezeti károkat, amelybe munkatársainkat, sőt ügyfeleinket is bevonjuk, és figyelmet fordítunk a helyi közösségek hatékony szemléletformálására.

Számos sikeres programon vagyunk túl. A tavalyi évben 6000 facsemetét ültettünk a Pilisi parkerdő területén és 22 tonna hulladékot takarítottunk el a nemzetközi Földünkért Világnap alkalmából.

Folyamatosan keressük vállalaton belül a környezettudatosabb működést elősegítő megoldásokat. Okos irodánkban szelektíven gyűjtjük a szemetet, a használt elemeket, mobiltelefonokat. Nem fogyasztunk PET palackos vizet, ezzel is csökkentve a hulladéktermelést.

Minden hónapban egy nap a zöld hírekről szól nálunk, amikor egy színes hírlevélben a környezetvédelem, klímaváltozás és fenntarthatósági témákat veszik górcső alá.

Te milyen módszerekkel csökkented a szeméttermelésed? Írd meg nekünk kommentben!