Provident
blog

TOP 5 tipp újrahasznosításhoz

Szerencsére szépen-lassan közhellyé válik, de nem lehet elégszer elmondani: nem minden hulladék szemét! A szelektív gyűjtés is nagyszerű, de egy kis kreativitással már otthon, helyben új életre kellhetnek a használt üvegek, az üres PET palackok és a feleslegesnek hitt parafadugók. Összegyűjtöttünk pár mókás ötletet az újrahaszonsításhoz, hogy még színesebb legyen a környezetvédelem.

Sörösüvegből country váza

Egyszerű, ugyanakkor trendi és látványos trükk. Az üres sörösüveget kenjük be PVAc ragasztóval, majd alulról felfelé haladva, körkörös irányban, szorosan kötözzük körbe színes fonalakkal vagy spárgával. Csak hagyni kell megszáradni, és már el is készültünk! A végeredmény egy igazán egyedi és divatosan rusztikus váza.

PET palackból ékszertartó

3 különböző méretű PET palackra lesz szükségünk, valamint egy menetes rúdra, fúróra és a csavarokra. Először levágjuk a 3 palack alját: csak a gömbölyű talpacskák maradnak, kb. 4-5 cm magasságban. Ezután opcionálisan lefesthetjük, valamint megfelelő alakúra csiszolhatjuk őket. Amikor ezzel elkészültünk (és megszáradt a festék), lyukat fúrunk a levágott palackok közepébe. Fokozottan vigyázzunk a szemünkre, nehogy belepattanjon a műanyag! Utána már csak rögzíteni kell a csavarok segítségével a menetes rúdon a talpacskákat, és máris egy dizájnos ékszertartó boldog tulajdonosai lettünk.

Provident tipp

Igényes az otthonára? Ne hagyja biztosítatlanul! A Provident Otthonbiztosítás egy országosan elérhető, egyszerűen igényelhető szolgáltatás, melynek változatos konstrukciói között mindenki megtalálja a családja és lakása számára ideális verziót.

Törött tükörből mozaik

Eltört a sminktükör, vagy egy annál is nagyobb darabot ért baleset? Nem érdemes a babonák miatt izgulni, inkább fordítsuk a saját hasznunkra ezt a kis malőrt, és készítsünk belőle látványos fali díszt! Válogassuk ki a nagyobb darabokat, tervezzük meg az izgalmas kompozíciót, és nagyobb teherbírású gyurmaragasztóval rögzítsük őket a kiválasztott felületre. Aki félti a falat, vásároljon inkább egy üres keretet, és azon készítse el a saját mozaikját.

Parafadugókból tábla

Kellene egy felület, ahol üzenhet egymásnak a család? Amire bármikor feltűzhető egy bevásárlólista, az este esedékes színházjegy vagy a szívünknek kedves fotók? Akkor készítsük el saját parafatáblánkat! Ehhez egy nagy képkeretre lesz szükségünk, némi pillanatragasztóra, és jelentős mennyiségű parafadugóra. Amennyiben ezeket összegyűjtöttük, csak félbe kell vágni a dugókat, majd szorosan egymásmellé ragasztani őket a kereten. Ugye, hogy nem is nehéz?

Mini teke műanyag palackokból

A kicsiknek a legegyszerűbb örömet okozni. Mindössze 9 darab műanyag palackra, némi festékre, egy labdára és némi vízre vagy homokra lesz szükségünk. Ezt először fessük be színesre a palackokat: az alapszín megszáradása után számozzuk meg őket egytől kilencig. Miután a számok is megszáradtak, töltsük fel őket vízzel vagy homokkal, hogy legyen egy kis súlyuk, és így jobban hasonlítsanak az igazi tekebábukhoz.  Amikor ezzel is készen vagyunk, csak megfelelő elrendezésbe kell állítani a bábukat, és a labda segítségével már indulhat is a játék!

Kifejezetten szórakoztató odafigyelni a környezetünkre, nem igaz?