Provident
blog

Vásárlás otthonról, rejtett buktatók nélkül

A vásárlás rengeteg időt és energiát igényel, ezért is nagyon kényelmes és kézenfekvő az online rendelés, főleg, amikor babát várunk, és amúgy is rengeteg mindent el kell intézni. Az online vásárlás az utóbbi évtizedekben jelentősen megkönnyítette az életünket, de közben az is kiderült, hogy rengeteg buktatót rejthet, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak.

„Rendeltem egy babafészket egy facebook oldalon lassan két hónapja, de azóta sem szállították ki, és nem válaszolnak az üzenetekre” – ilyen sztorikba bárki belefuthat, ha nem elég körültekintő, és megbízhatatlan helyen vásárol. Ha el szeretnénk kerülni az ehhez hasonló szituációkat, néhány dologra mindenképp oda kell figyelnünk. Szerencsére a biztonsági anomáliákra már nemzetközi szinten is egyre jobban odafigyelnek, 2020. szeptember 14-től például mindenhol kötelező lesz az Európai Unión belül a biztonsági kód használata online vásárláskor, így a direkt csalásoktól már sokkal jobban védve leszünk.

 

Előzzük meg a rémálmot extra biztonsággal

A biztonsági kódon felül még azt is hasznos beállítani, hogy mekkora legyen az online pénzköltési limitünk, így, ha a kártyánk elveszik, és valaki más vissza akar élni vele, ezt is csak korlátozott mértékben teheti meg. A biztonsági kód díjmentes, így ez nem ad plusz költségeket a kasszához. Vásárláskor SMS-ben megkapott egyszer használatos kóddal tudjuk véglegesíteni a rendelést, így biztos, hogy csak mi tudjuk használni a kártyát és jóváhagyni a tranzakciót.

 

Mikre figyeljünk még oda?

1. Beazonosítás

Internetes vásárlásnál azonosítsuk be azt a szolgáltatót, vagy személyt, akitől rendelni szeretnénk, hogy megbízható-e a forrás. Amiknek szerepelnie kell: cég neve, címe, emailje, telefonszáma.

2. Értékelések

A nagyobb weboldalaknak nem véletlenül van egy visszajelzés és értékelés felületük. Így a vásárló könnyedén tud mérlegelni, hogy megbízható-e az adott termék.

3. Saját információ

Amiket online vásárlásnál meg kell adni: bankkártya adatok, cím, név és telefonszám. Ha egy weboldal ennél többet kér, akkor van ok a gyanakvásra és érdemes leellenőrizni a megbízhatóságát.

4. Weboldal biztonsága

Olyan oldalakban bízzunk csak meg, aminek van SSL (Secure Socket Layer) tanúsítványa, azaz a honlapcím mellett nem egy piros X hanem egy zöld pipa jelenik meg.

5. Képek

Ha van az oldalon kép, amit a vásárlók küldtek a termékről, azokat mindenképpen ellenőrizzük le, hogy a hirdetett termék valóban megfelel-e a valóságnak.

6. Kinézet

Habár ez szubjektívabb, de érdemes átnézni, hogy a weboldal mennyire néz ki professzionálisnak. A hamis oldalaknál sokszor figyelhető meg helyesírási hiba, rossz minőségű képek.

7. Adatvédelem

Bankkártyás fizetésnél olvassuk el az adott oldal adatvédelmi leírását. A megbízható oldalaknak is érdemes elolvasni ezt a pontját, azért, hogy az adatainkat használják-e bármi másra. Sok oldal adhatja ki email címünket, reklámozási célzatból, vagy egy harmadik személynek.

8. Jogaink és lehetőségeink

Sok webshopban van arra lehetőségünk például, hogy 7-14 napon belül lemondjuk a rendelést. Ha semmilyen információ nincs pénz visszatérítésről, vagy lemondásról akkor érdemes másik oldalt választanunk.

9. Lekövethetőség

Mindig olyan weboldalról rendeljünk, ahol a rendelésünknek van egy lekövethető kódja, vagy tudjuk figyelni, hogy mikor és merre jár a csomagunk.

 

Az időspórolás mesterei

„Elfelejtettem, pont azt nem vettem, jaj ez is lemaradt” – mindenkinek ismerős az érzés, aki babát vár. Rengeteg dologra kell ilyenkor odafigyelni és sokan érezhetik úgy, hogy mindig pont azt felejtik el megvenni, amit a legjobban szerettek volna. Ilyenkor gyorsan kell beszerezni olyan dolgokat, amik nem várhatnak.

Az átgondolt vásárláshoz segíthetnek hozzá a webshopok, amihez a Provident babaváró hitele adhat egy kis extra támogatást, hogy mindenre jusson idő.

A babaváró hitel segítséget nyújt abban, hogy gyermeked számára minden szükséges dolgot időben be tudj szerezni kapkodás nélkül. Például 500 ezer forintnyi hitelt már 110 heti 5707 forintnyi visszafizetéssel vehetsz igénybe!

 

Nyugodt vásárlás otthonról, egyszerűen!