Provident
blog

Miért éri meg télen felújítani otthonunkat?

Belevágnál az otthonod felújításába, de nem mersz a hideg idő miatt nekikezdeni? Ne aggódj, mi összeszedtük azokat a pontokat, hogy miért éri meg és hogyan lehet könnyedén télen felújítani!

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy csak tavasszal és nyáron érdemes felújítani lakásukat vagy házukat. Nem szabad azonban kétségbeesni a hideg időtől, hiszen számos olyan építkezési lehetőség van, amelyet a téli időszakban is megvalósíthatunk! Összegyűjtöttük az ezen időszakban történő felújítási tervek előnyeit, illetve azokat a feladatokat, amelyeket a téli hónapokban is el tudsz otthon könnyedén végezni.

Több idő és könnyebb időmenedzsment

Télen – illetve a vírus okozta nehezebb időszakban – sokan ragadnak otthon, a hideg és rossz idő miatt kevesebben mozdulnak ki. Viszont, ha az ember már egyébként is otthon tölti napjainak nagy részét, érdemes kihasználni ezt az időt felújításra! Egész nap felügyelni tudod a munkálatokat, és előre meg tudod tervezni részletesen a feladatokat a saját időbeosztásodnak megfelelően. Emellett nagy előnye a felújítás alatti otthonlétnek, hogy ha hirtelen kérdés merülne fel, vagy egy döntést kellene meghozni a folyamatok folytatásához, azonnal tudsz rá reagálni és tovább tudod vele lendíteni munkát.

Bár a munkások számára is hatalmas segítség, ha szinte folyamatosan a rendelkezésükre tudsz állni, nem mindig jó, ha megzavarod őket, vagy ha „láb alatt vagy”. Fontos megjegyezni továbbá, hogy nagyon óvatosnak kell lenni a felújítási munkálatok körül, hiszen több feladat is balesetveszélyes, így mindig kövesd a szakértői utasításokat, és figyelj oda, hogy merre jársz!

Szakemberek megválasztásának lehetősége

Mivel kevesebben szoktak felújítani télen, a szakemberek is kevésbé elfoglaltak, ezért lehetőség van több után is érdeklődni. Mennyivel ideálisabb, hogy nem az alapján kell döntened, hogy egyáltalán ki ér rá a terveiddel foglalkozni, hanem magad válogathatsz a kivitelezők között a számodra legfontosabb szempontok alapján, legyen az a gyorsaság, árajánlat, vagy akár szimpátia.

Emellett sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy-egy adott vállalkozó szabad az általad kívánt időszakban. Ha mégsem tudja azonnal elkezdeni a munkálatokat, a várakozási idő így is sokkal rövidebb (akár csak napok kérdése), mint a tavaszi vagy nyári felújítások alkalmával. Sok cég nagyobb fokú rugalmasságot és gyorsabb kivitelezést garantál ezen időszakban.

Könnyebben találhatsz szakembert télen

Olcsóbb lakásfelújítási megoldások

Nem csak a szakemberek érnek rá jobban télen, de a szaküzletek és boltok is ezen időszakban frissítik készleteiket és hirdetik akcióikat a korábbi, felújításhoz szükséges termékekre. Éppen amiatt, hogy a lakásfelújítások nagy része a melegebb hónapokban zajlik, télen – főleg január és február környékén – jóval olcsóbban hozzáférhetünk a termékekhez és az előző kollekciókhoz. Jelentősen tudod csökkenteni a kiadásaidat ezen akciók kifogása során, nem beszélve arról, hogy egyes kivitelezők is kedvezményesen szoktak ilyenkor munkát vállalni.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Milyen munkálatok végezhetők télen otthonunkban?

Természetesen nem a nyílászárók cseréjére gondoltunk a téli felújítások alatt. Érdemes ilyenkor a belső terekben történő fejlesztéseket, mint például a gipszkartonozást, a padló burkolását, festést és tapétázást, illetve a bútorok renoválását végrehajtani.

Télen sem kell tehát lemondani a nagyobb átalakításokról, hiszen beépített polcokat, sőt, akár válaszfalakat is lehet építeni gipszkartonból. Érdemes a lakás közeli részeit fóliával lefedni a munka során, hogy ne legyen poros, de így is az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb átalakítási megoldás.

Ami a burkolást illeti, a hideg idő ellenére is könnyedén megvalósítható mind a hideg, mind a meleg burkolat lerakása, csupán hosszabb száradási idővel kell számolnunk. Fontos, hogy télen is rendszeresen szellőztetni kell a ragasztók használata mellett, ugyanakkor figyelnünk kell arra, hogy a szoba hőmérséklete ne csökkenjen a szakemberek által ajánlott 10-12 fok alá.

Hatékony módszer még otthonunk új köntösbe húzására falaink és bútoraink felfrissítése új színekkel és formákkal. Télen sem lehetetlen kifesteni, viszont nagyon oda kell figyelni a megfelelő hőmérséklet kialakítására és fenntartására. Szakemberek állítása alapján a falfestéshez 20 és 30 fok közötti hőmérsékletet kell biztosítanunk lakáson belül, hosszabb szellőztetések mellett. Bár, ahogyan a burkolás esetében is, a száradási idő valamivel hosszabb lesz, mint melegebb időkben, a minőségi eredmény garantált. Arról nem is beszélve, hogy télen mind a festést, mind a tapétázást meg lehet oldani költséghatékonyan.

Télen is jó döntés a festés és a lakásfelújítás!

Készen állsz az otthonod felújítására?