Provident
blog

Persely vagy bankszámla: pénzügyi tudatosság már gyermekkorban

A pénzügyi tudatosságot már gyerekkorban el lehet sajátítani, a fiatalok pedig egész életükben profitálhatnak az ekkor szerzett tapasztalatokból!

 

Jelen bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi, pénzügyi vagy egyéb tanácsadásnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a vonatkozó jogszabályi előírásokat, illetve a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat.

 

Mikor kapjon pénzt a gyermekünk?

Születésnapra, névnapra, karácsonyra, húsvétra gyakran kapnak a gyerekek pénzt, de sokan bizonyos feladatok rendszeres elvégzéséért zsebpénzt is kapnak. Az így összejött összegek aztán persze gyorsan felhalmozódhatnak, idővel akár tetemes is kis vagyonra tehetnek szert a gyerekek, vagy éppen ellenkezőleg elkölthetik számukra fontos tárgyakra, élményekre. Ezeknek a kisebb-nagyobb összegeknek pont az lenne a céljuk, hogy a gyerekek megtanulják milyen az, amikor van miből gazdálkodniuk. 

 

Pénzügyi tudatosság már fiatal korban

 

Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsátok meg az elképzeléseiteket!

 

Hogyan és hol gyűjtse?

A régimódi módszer, a szülők gyermekkorát idéző megoldás lehet a persely, de egy bankszámla vagy megtakarítási számla is megoldás lehet. Manapság például kifejezetten népszerű a babakötvény, amibe rendszeresen tudnak a szülők, nagyszülők pénzt tenni. Így akár ez is megoldás lehet arra, hogy a gyermekünk számára egy kis életkezdési támogatást tudjunk adni, ha felnőttkorba lép. Ez azonban nyilvánvalóan nem segít abban, hogy pénzügyi tudatosságra tegyen szert egy gyerek.

A saját bankkártya előnye, hogy minimálisan is, de kamatozhat a rajta lévő összeg, lehet rajta korlátozni a pénzfelvételt, mégsincs folyamatosan szem előtt a kis vagyona. Nem csak alternatívaként, de kiegészítőként egy perselyt is be lehet szerezni és abba gyűjteni az aprót, amit aztán postán vagy boltokban is szívesen beváltanak nekünk. Ez a módszer, amúgy felnőtteknek is hasznos lehet, hiszen 1-1 érmét mindig félre tudunk tenni.

 

 

Mikor használhatja fel a pénzét és mire?

A nagy kérdés, amivel minden szülő szembe találja magát: mennyire dönthet önállóan a pénzügyiről egy gyerek? Persze ez mindenkinek a saját dolga, a nevelés része, hogy mekkora teret engedünk a gyerekeinknek. Segítséget azonban mindig érdemes nekik adni, ösztönözni őket arra, hogy kikérjék a véleményünket a vásárlásról, főleg, ha nagyobb dologról van szó. Alapvetően kell elültetni a fejükbe, hogy minden vásárlást meg kell előznie egy alapos elemzésnek és egy átgondolt elhatározásnak.

 

Fontosak a hosszútávú tervek

Elsőre talán érdekes, de feltétlenül megfontolandó stratégia lehet egy költségvetést idéző stratégia megismertetése a gyermekünkkel. Így megtanulhatja, hogyan vezesse a bevételeit, a kiadásait és a pénzügyi céljait egyaránt.

Korábban foglalkoztunk már a pénzügyileg tudatos gyermekneveléssel, érdemes az abban részletezett tippeket, játékokat is elővenni és kipróbálni.

 

Pénzügyi tudatosság gyerekkorban

 

Légy a példaképük!

Adhatunk nekik zsebpénzt, lehet bankkártyájuk vagy perselyük, egyik sem ér fel azzal, ha a szülők jó példáját látják a gyerekek! Az olyan fontos dolgokat, minthogy meg kell dolgozni a pénzünkért, hogy nem költhetjük el mindenre, bármennyire is szeretnénk egy csomó dolgot magunkénak tudni, hogy fontosak a megtakarítások és a megfontolt döntések keretezzék a kiadásainkat a szülői példa nyomán tudnak kialakulni. Ezért vagytok ti a legfontosabbak a pénzügyi nevelésükben!

 

Nevelj te is pénzügyileg tudatos gyermeket! Készen állsz?