Provident
blog

Rendezd át a gardróbodat, akár a profik!

Ugye, te is sokszor szembesülsz a “nincs egy rongyom se” jelenséggel? Ha így van, akkor itt az ideje egy alapos gardróbrendezésnek. Szakértők szerint ugyanis a rendezetlenség összefüggésben van azzal a ténnyel, hogy mennyire gyorsan találjuk ki, mit is vegyünk fel. Egy átgondolt szelektálás segít, hogy csak olyan ruhák legyenek a szekrényedben, amiket valóban hordasz, így nem kell az értékes szabadidődet az állandó pakolás miatt feláldoznod.

Szelektálj okosan!

Lehet, hogy a sok ruhától roskadozik a szekrényed, mégsem találod a megfelelő darabokat. Az évek alatt felhalmozott szoknyák, kardigánok és nadrágok rengetegében számos olyan darabra bukkansz majd, amit talán egyszer sem viseltél, ezért a válogatás során nagyon szigorúnak kell lenned önmagadhoz. Alapvetően három kupacot érdemes kialakítani:

  • Legyen egy az újrahasznosítható holmiknak. Ide tartoznak azok a használt ruhák, melyekért már egyre több márka levásárolható kupont ad cserébe.
  • Legyen egy elajándékozandó vagy értékesíthető kupac a megunt, de jó állapotú vagy évek óta hanyagolt daraboknak.
  • Végül pedig legyen egy azoknak a ruháknak, amiket biztosan hordani fogsz majd.

gardrób rendszerezés

Fontos, hogy a kinyúlt, megfakult darabokat ne nevezd át otthoni viseletnek vagy pizsamának, hiszen az önbizalmadra akkor is kedvezőtlen hatást gyakorol, ha csak te látod magad a tükörben. Ne hagyj ki egyetlen fiókot sem, bár lehet, hogy először óriási lesz a felfordulás, mégis ez a leghatékonyabb módja annak, hogy egyszer s mindenkorra leszámolj az örökös rendetlenséggel.

Ne feledkezz meg a fehérneműkről, a zoknikról és a harisnyákról sem, de szánj kellő időt a kiegészítőkre is, hiszen a cipők, táskák, kesztyűk és sálak is megérdemlik, hogy az őket megillető helyre kerüljenek, nem igaz?

Legyél a saját gardróbrendeződ!

Ha végére értél a válogatásnak, akkor kezdődhet a gardróbszekrény berendezése. A fiókok rendkívül praktikusak és sokoldalúan használhatóak, de ha polcos szekrényed van, akkor egyszerű papír vagy fonott dobozokkal is nagyon könnyen kialakíthatod a saját kis rendszered.

A ruhákat érdemes szezonálisan elrendezi, amit pedig éppen nem használsz, azt akár vákuumzsákba is teheted, amivel nemcsak a ruhát véded meg a portól, de rengeteg helyet is megspórolsz.

A kényesebb, gyűrődős anyagok és az alkalmi viseletek mindenképpen fogason kapjanak helyet, a többit pedig nyugodtan összehajthatod. A polcelválasztó használatával elkerülheted, hogy a toronymagasra pakolt felsők közül egy kisebbfajta küzdelem árán lehessen csak kicibálni a kiválasztott darabot, miközben a szépen megkomponált rendnek is befellegzik.

Ha igazán profi végeredményre törekszel, akkor szín, anyag és alkalom szerint is kategorizálhatsz, így akár csukott szemmel is tudni fogod, mi hol van a szekrényben. Egységes vállfákkal még ütősebb lesz a hatás, de bevethetsz néhány DIY ötletet is.

gardrób rendszerezés

A kiszuperált zuhanyfüggöny karikáit például vállfákra akasztva remek kis sáltartót kreálhatsz, a képkeretet pedig pár drót segítségével mutatós ékszertartóvá alakíthatod. Ha csak kis hellyel gazdálkodhatsz, nagy szolgálatot tehetnek az üdítős dobozok nyitófülei, amelyekkel egymásba akasztva a fogasokat megsokszorozhatod a gardrób befogadóképességét.

Készen állsz a gardróbrendezésre?