Provident
blog

Spóroljunk környezettudatos közlekedéssel!

A tavaszi napsütéses idő nem csak a kültéri mozgásra, de a környezettudatos utazásra is indokot adhat: elő a bringákkal, utazzunk tudatosan!

 

Miért fontos a környezettudatos utazás?

Egyértelműen nem csak a fizikai, de a mentális egészségünkre is kedvező hatással lesz egy kis plusz sport, sőt, a pénztárcánk is örülhet ennek a döntésünknek. Hogy miért?

Gondoljunk csak egy autó fenntartásának egyre jobban elszálló költségeire, az üzemanyag árának állandó ingadozására, a parkolás és az autópálya matrica költségeire, ha pedig valami elromlik, akkor az már egy külön financiális probléma. Másrészt pedig figyelembe kell vennünk, hogy a környezetünkre, az ökológiai lábnyomunkra milyen kihatással van az, hogy mi szívesebben ülünk autóba, minthogy sétálnánk vagy bicikliznénk.

Provident tipp: Szeretnél környezettudatosan közlekedni, de kell egy kis segítség? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és válassz te is új eszközt az utazáshoz!

Közlekedj környezettudatosan - például biciklivel -, és spórolj!

 

Milyen opcióink vannak környezettudatos közlekedésre?

A legnépszerűbb opció kétségkívül a biciklizés, amit nem is kell feltétlenül nekünk megvásárolnunk, a közösségi közlekedés is megadatott már több nagyobb városban. Budapesten a legismertebb opció a MOL Bubi, aminek éves bérlete 5000 Ft/ hónap, ezen belül az első 30 perc díjmentes, majd ezt követően minden megkezdett perc 20 Ft-ba kerül. Természetesen ebből is van csak percalapú opció, ami 20 Ft/ perc, de az éveshez hasonlóan havi konstrukció is választható.

A közösségi kerékpározás szerencsére már több helyen is elérhető, így Győr városában is, ahol vásárolhatunk napi jegyet 400 Ft-ért, heti jegyet 1400 Ft-ért vagy 3 napos jegyet 800 Ft-ért. Itt is hasonlóképpen működik, mint Budapesten, az első félóra ingyenes érvényes jegy mellett, utána minden megkezdett fél óra kölcsönzésnek számít, amit ki is számláznak. Így 60 percig 250 Ft, 90 percig 550 Ft, 120 percig 900 Ft és minden további megkezdett fél óra 400 Ft.

A bringa vásárlás sem elvetendő opció, hiszen mindig kéznél van és kis helyen is elfér, hiszen már kaphatóak olyan bicikli tartók is, amivel a falra akaszthatjuk a kétkerekűt. Nem kell feltétlenül sokat áldoznunk a vásárlásra sem, hiszen sokan hirdetik meg megunt vagy kevéssé használt biciklijüket az interneten, ezekből is kedvünkre szemezgethetünk, ugyan azzal számolnunk kell, hogy valószínűleg nekünk kell elmennünk majd érte, ha megvásárolnánk. Egy bringa ára széles skálán mozog, de már pár tízezer forintért találhatunk az igényeinknek megfelelő darabot.

 

Pattanj rollerre!

A klasszikus roller reneszánszát éli, az elektromos roller pedig szabályosan hasít, már ami a népszerűségét illeti. Ugyan egy ilyen eszköz ára, főleg, ha az utóbbi, elektromos verziót választjuk, kicsit borsosabb lehet, még nem elvetendő opció. Újonnan 100.000 Ft környékén, de inkább felette van az ára az e-rollernek, a középmezőny pedig jócskán 100.000 és 200.000 Ft között áll. A felnőtt roller ezzel szemben 30.000 Ft környékén már kapható, előnyei közé pedig többek között az is tartozik, hogy könnyedén összecsukható, hordozható, ha nincs rá szükségünk, cserébe sokkal gyorsabban haladhatunk, mindezt kényelmesen.

Közlekedj környezettudatosan - például rollerrel -, és spórolj!

 

A tömegközlekedés még mindig nyerő

Azoknak, akik továbbra sem szeretnének már reggel munkába menet sportolni, szívesebben olvasnak, ébredeznek, úgy a közösségi közlekedés is megoldás lehet, hiszen ezzel is csökkenthetünk az ökológiai lábnyomunkon. Diákok számára kifejezetten kedvező a havi bérlet (3450 Ft), a felnőtteknek azonban már kicsit mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, ha a fővárosban utaznának ilyen módon (9500 Ft). Azonban kombinálhatjuk a lehetőségeket, ha veszünk egy 10-es gyűjtőjegyet 3000 Ft-ért és egyes szakaszokon sétálunk, biciklizünk, rollerezünk. Ez megoldás lehet más városban, így Debrecenben is, ahol pl. szintén vannak villamosok és buszok is. Itt az árak úgy alakulnak, hogy a 11 darabos gyűjtőjegy: 3500 Ft, a diák havi bérlet: 4000 Ft, a felnőtt havi bérlet pedig 6800 Ft. Ahogyan a város szlogenje is hangzik: „Közösségi közlekedéssel a zöld környezetért!” Persze hatékony tömegközlekedéssel találkozhatunk az ország más pontjaink is, Pakson újragondolták a dolgokat, így most már elektromos buszok szállítják az utasokat, itt a menetjegy ára 200 Ft és kifejezetten hatékonyan fedi le a várost a menetrend.

Amennyiben a közösségi bicikli lehetőségét a választjuk a fővárosban érdemes megtervezni az utunkat a BudapestGO utazásszervezővel, hiszen itt látjuk, hogy hol találunk pl. MOL Bubit. Amennyiben pedig kerékpárral utaznánk, érdemes utána járni, hogy milyen járművön van erre mód, például a villamosok közül csak azon, amin látjuk a kerékpár piktogramot. Továbbá azt se felejtsük el, hogy külön jegyet kell vennünk a biciklinknek, kivéve hétvégén, ugyanis 2022. június 30-ig tesztjelleggel ingyenes a kerékpár szállítása. Vásárolható kerékpárbérlet is, ami egy hónapig érvényes, az ára pedig 540 Ft.

Készen állsz a környezettudatos és egyben gazdaságos közlekedésre?