Provident
blog

A terepfutás szabályai

A természet és a futás szerelmeseinek a terepfutás lehet a következő lépcső, a sport nem csak egyre ismertebb, de népszerűbb is. Próbáld ki velünk te is!

Az erdő szabályai

A legfontosabb szabály, amit fejben kell tartanod, amikor terepfutásra készülsz az a következő: Az erdőben vendégségben vagy, viselkedj ennek megfelelően! A természet védelme mindig elsődleges legyen, bármerre is jársz, tilos szemetelni, az élővilágot bármilyen módon háborgatni.

Milyen szabályokat tarts be, ha terepfutásra készülsz? Megmutatjuk!

Terepfutás kezdőknek: Tervezd meg az utat!

Legyen szó akár egy erdőről, akár egy hegyi ösvényről, kiemelt figyelmet kell kapnia az útvonal megtervezésének, hiszen elég egy rosszul bevett kanyar, miközben a természetben gyönyörködsz, és könnyedén eltévedhetsz.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ismerd a turistajelzéseket, amik nem csak a túrázók, sétálók számára jelenthet segítséget, hanem a futóknak is irányt mutathat, legyen akár kezdő terepfutó, akár haladó. A terepfutás szabályai közül nagyon fontos az is, hogy a megfelelő öltözetet viseld! Vedd figyelembe az időjárást, azt a távot, amit le szeretnél futni, valamint, hogy melyik napszakban futsz. Ha olyan helyen is fogsz futni, ahol autók közlekednek, feltétlenül legyen rajtad egy láthatósági mellény is, hogy megelőzd a bajt.

Milyen a megfelelő cipő terepfutáshoz?

A terepfutáshoz elengedhetetlen egy jó futócipő, hiszen az egyenetlen, változó talaj alaposan próbára teszi a lábunk, ezért jobb felkészülni. Ezeknek a cipőknek az ára 40-50.000 Ft körül alakulhat, de még ennél magasabb is lehet. Érdemes a vásárlásnál megnézni, hogy milyen távra és milyen talajra javasolják a lábbelit.

Provident tipp: Egy kis segítség kellene a megfelelő cipő megvásárlásához? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és fuss te is kint a terepen!

Ezek legyenek nálad terepfutáskor!

  • Teljesen feltöltött telefon mindenképp legyen nálad,
  • Hosszabb táv esetén víz egy kulacsban,
  • Energiaszelet a zsebben
  • Jó, ha van kéznél papírzsebkendő is

De arra figyeljünk, hogy használat után semmi se szemétként végezze a természetben, sose szemetelj!

A terepfutás szabályai

Terepfutók és túrázók

A terepfutók és a túrázók alapvetően könnyedén megférnek egymás mellett a természetben, azonban ilyenkor is figyelnünk kell egymásra. Íratlan szabály, hogy a gyalogos a futót mindig elengedi.

A terepfutás szabályai között kell említenünk az udvariasságot is: ha nem vesznek észre, jelezd, hogy elmennél mellettük, majd mindenképpen köszönd is meg.

A terepfutás nagyon hasonlít a túrázásra, mindössze a tempó tér el, a természetben azonban a futók is éppen annyira élvezetüket lelik, mint azok, akik sétálnak.

Kutyával való futás

Fuss bátran te is a kutyáddal! Persze csak óvatosan és körültekintően. Legyen nálad póráz és, ha kell, használd is. Legyél ugyanolyan körültekintő, mintha csak az utcára vinnéd ki sétálni a kedvencedet. Hívd magadhoz, ha másik állatot látsz, ha kell, kösd rá olyankor a pórázt is!

Abban az eseten is érdemes óvatosnak lenni, ha nem te vagy kutyával, hanem túrázók vagy más futók. Ilyenkor figyeld a kutya reakcióját a mozgásodra, ha bizonytalan vagy, feltétlenül jelezd a kutya gazdájának.

Készen állsz a terepfutásra? Tervezd meg az utadat!