Provident
blog

TOP 10 kreatív program, amivel nyáron is lefoglalhatjuk a gyerekeket

A nyári szünetben a gyerekeket le kell foglalni otthon, amikor épp nem egy szuper táborban vannak. Papírsárkány készítés, hajó hajtogatás, célba dobás – nézzünk 10 kreatív programot a kicsik számára!

  1. A gyerek játékok nem kell, hogy bonyolultak legyenek, elég hozzájuk pár egyszerű dolog és persze egy kis képzelőerő! Ragasztószalaggal készíthetünk autópályát az árnyékos teraszra, ahol a gyerekek versenyezhetnek, játék közben pedig így árnyékban maradnak.
  1. A kézműves ötletek gyerekeknek is szólnak, ezért a játékok elkészítésébe vonjuk be őket is, hiszen nincs is annál izgalmasabb, mint a saját magunk által készített tárgyakkal játszani! A saját papírsárkányunk elkészítéséhez pedig ezekre lesz szükségünk:

– 60, 80 vagy 100 cm hosszú (hasított nád) pálca

– fényes papír vagy finom nejlon anyag

– damil vagy bármilyen erős zsinór

– színes papír a papírsárkány farkához

– ragasztó és ragasztószalag

Keressük meg a pálcák közepét, majd kereszt alakban fektessük egymásra és szorosan kössük őket össze a damillal, zsinórral. A pálcák végét kicsit vágjuk be és itt is fűzzük át a damilt, húzzuk jó szorosra, mert így lesz csak elég feszes a sárkányunk váza. Az elkészült keretünkhöz vágjunk méretre papírt vagy nejlont és ragasszuk rá a pálcára – a ragasztást ragasztószalaggal is megerősíthetjük. A lényeg az, hogy a sárkányunk mindenhol feszes legyen.

Provident tipp

A nejlon méretre vágásánál minden oldalon hagyjunk rá 2-3 centit az anyagra, hogy ezt visszahajtva tudjuk feszesen ráragasztani azt a pálcából készült keretre.

A zsineg felhelyezését kezdjük két szomszédos oldallal: mindkét pálcához rögzítsünk egy-egy, az oldal hosszának felével megegyező hosszúságú zsineget. A két zsinórt szorosan csomózzuk össze, és a csomóhoz kössünk hozzá egy harmadik zsineget, ez lesz a sárkány farka, amire színes papírdarabokat ragaszthatunk.

A sárkány futtató zsinórját ugyanannak a két pálcának a másik feléhez kell rögzítenünk, ahova már az előző két zsinórt is csomóztuk. A két rúd találkozásához (a kereszt középpontjába) kössünk egy harmadik damilt is, majd ezt a három zsineget erősen csomózzuk össze és kössünk rá olyan hosszú damilt, amivel majd a földről reptetjük a sárkányunkat. Szuper móka lesz ez az egész családnak!

  1. Egyszerű játékokkal is sokáig tudnak szórakozni a gyerekek: rajzoljunk az udvarra, térkőre célba dobó játékot krétával. A megrajzolt formákba pedig vizes szivacsokkal dobáljunk célba, és pontozzuk is a dobásokat.
  2. A krétával rajzversenyt is rendezhetünk a szabadban: minden gyerek megrajzolhatja az eddigi legkedvesebb nyári emlékét.
  3. Sátorozzunk a kertben! Csináljunk otthon is tábort, és verjük fel a sátrat az udvarban, a gyerekek nagyon fogják élvezni!
  4. Ha a nagy meleg elől bemenekülnénk a lakásba, akkor tarthatunk kincsvadászatot is bent. Rejtsünk el kis cetliket a lakás minden pontján, amiket meg kell keresnie a gyerekeknek: aki többet talál meg, az a nyertes.
  5. A házban is építhetünk bunkert székekből és pokrócokból, és mivel nyár van és vakáció, kivételesen ebédelhetünk is a saját kuckónkban.
  6. Készítsünk házi nyomdát! Tanítsuk meg a gyerekeket a régi idők játékaira is és faragjunk krumpliból nyomdaformákat.
  7. Kreatív ötletek segítségével könnyen le lehet foglalni a kicsiket otthon. Ha például időkapszulát készítünk velük, akkor biztosan egy teljes napon át lefoglalja majd a őket, hogy mit üzenjenek és milyen tárgyakat rejtsenek el az utókornak. Ehhez nincs szükségünk másra, mint egy karton dobozra, papírra és színes filekre.
  8. Írjunk saját mesét! A nyári élményekből merítve találjunk ki saját történetet, amit egy füzetbe írassunk le a kicsikkel. A mesekönyvet csodás rajzokkal is dekorálhatják a kicsik.

 

Ti mivel foglaljátok le a gyerekeket a nyáron? Várjuk a tippeket kommentben!