Provident
blog
Tudatos vásárlás 3. – Mindent a legapróbb kisállatokról

2022-05-20

Tudatos tippek

Tudatos vásárlás 3. – Mindent a legapróbb kisállatokról

Apa nem ér rá a kutyasétáltatásra, anya allergiás a macskára, az akvárium folyamatos karbantartást igényel, a madaraktól pedig az egész család fél. Mit tegyünk, ha a gyerekek ennek ellenére lebeszélhetetlenek egy kisállat beszerzéséről? Kérdezzük meg bármelyik tengerimalac tulajdonosát: a rágcsálók házi kedvencként pihe-puha, ám egy kutyánál lényegesen kevesebb odafigyelést igénylő társaink lehetnek ebben az esetben. Eláruljuk, mit érdemes tudni róluk, és hogyan tarthatjuk őket megfelelő körülmények között!

Hörcsögök

A klasszikus aranyhörcsög mellett a törpehörcsögök is egyre népszerűbbek, nem véletlenül. Legnagyobb előnyük, hogy nem igénylik a társaságot, egyedül is bátran tarthatjuk őket, nem bánják. Ennek megfelelően azonban az emberkézhez is folyamatosan szoktatni kell, különben könnyen agresszívvé válhat, különösen akkor, amikor éjszakai állat mivolta ellenére felkeltik nappali álmából. Mozgásigényüknek megfelelően legalább 40×50 cm alapterületű, 36 cm magas az ideális hörcsögketrec. Táplálásuk közben érdemes odafigyelni a sokszínűségre, ellenkező esetben hiánybetegségek alakulhatnak ki: magvak, zöldségek, gabonafélék és némi állati fehérje is belefér a menübe. Egészségükre ügyelve 2-3 év a várható élettartamuk.

Hobbiegerek

Így nevezik a házi egér kiskedvencként tartott változatát. Pöttöm, mindössze 7 centis testükkel a legapróbb versenyzők a kategóriában, meglehetősen fürgék és szaporák. A hímek hajlamosak egymásnak esni, így csak a nőstény példányokat érdemes egy ketrecben tartani. Kölyökként még kézhez szoktathatók, de jobban tesszük, ha inkább csak nézzük őket, mozgékony és energikus mivoltuknak köszönhetően az is elég szórakoztató. Nem igényelnek nagy helyet, egy 30×45 cm alapterületű, 30 cm magas lakóhely is megfelel nekik. Átlagosan 1-3 évig élnek.

Provident tipp

Ahogy az állattartás, úgy pénzügyeink is csak felelősségteljesen kezelhetők. Számítsa ki kölcsöne költségeit hitelkalkulátorunkkal, és kérjen visszahívást munkatársunktól! Ha pedig visszahívást szeretnél kérni, itt megteheted!

Tengerimalac

A tengerimalacok selymes szőrzetük és barátságos pofijuk mellett annak köszönhetik népszerűségeket, hogy akár 5-7 évig is elélnek. Igazán szociális, barátságos állatok, így érdemes őket párban tartani, és még az emberek tutujgatását is szinte végtelen türelemmel tűrik. Egy kifejlett példány akár 25 cm hosszúra is megnőhet, és meglehetősen mozgékony állatkák, így az állatkereskedésben kaphatónál jóval nagyobb, több négyzetméteres életteret igényelnek. Táplálékukra is jobban oda kell figyelni, mint más rágcsálók esetében: mindig friss széntá és gyümölcsöt igényelnek, valamint hajlamosak a C-vitaminhiányra, ezért erről külön gondoskodni kell.

Patkányok

Nem tartoznak a hagyományos kiskedvencek közé, ám rosszhírük némileg igazságtalan. A patkányok intelligens állatkák, akik kifejezetten szeretik a társaságot – azonos nemű párok tartását javasoljuk – és könnyen az emberhez szoknak. Némi idő és energia befektetése árán még idomíthatók is! Nagy teret igényelnek, legalább 60×90 centis alapterületű helyükről érdemes időnként kiengedni őket. Körülbelül 15 cm hosszúra nőnek (a farkincájukat nem számítva), és 2-4 évig lehetnek hűséges társaink. A különböző tápokból hajlamosak kiválogatni a számukra legkedvesebb darabokat, ennek ellenére igyekezzünk változatos menüt biztosítani számukra, hiszen mindenevők.

Ti melyik kisállat mellett döntenétek?