A téli hidegben nemcsak nekünk, embereknek, de a kutyusoknak is jól esik bekuckózni a meleg szobába, többet lustálkodni. Ahhoz azonban, hogy négylábú kedvencünknek biztosítani tudjuk a megfelelő mozgásmennyiséget, sokszor dacolni kell a mínuszokkal egy-egy séta kedvéért. 

De mennyit tartózkodjunk a szabadban szőrös pajtásunkkal? Öltöztessük fel a kutyát? Hogyan óvhatjuk meg a megfázástól? Milyen aktivitásokat találhatunk ki számára a téli hónapokban és hogyan etessük? Jöjjön most néhány hasznos tanács, hogy mire figyelj, ha kutyusodat egész télen melegen és egészségesen szeretnéd tartani.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Miért fontos a testmozgás a városi téli kutyatartás során?

A kutyáknak rendszeres testmozgásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek és fittek maradjanak. És bár ez a nyári hónapokban könnyen megoldott, sajnos sok gazdi a hűvösebb idő beköszöntével nem fordít elegendő figyelmet arra, hogy aktívan tartsa háziállatát. 

Provident tudatos tipp a téli kutyatartáshoz

Azok a kutyusok, akik nem mozognak eleget, könnyen elhízhatnak. A túlsúly pedig számos egészségügyi problémához vezethet, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás. A rendszeres testmozgás támogatja a blökik egészséges immunrendszerét, ezért a hideg hónapokban sem szabad elhanyagolni.

Emellett, ha nincs megfelelően lemozgatva a kutya, viselkedési problémák is jelentkezhetnek nála. Ilyen lehet a rágás, az ugatás vagy az ásás. A testmozgás segít kedvencednek megszabadulni a felgyülemlett energiáitól.

Provident tipp: Valósítsd meg álmaidat! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, hogy a legjobbat adhasd kedvenc négylábúdnak.

3 téli szabadtéri tevékenység kutya hidegben

  1. Séta a környéken

Az év minden szakában a séta az egyik legjobb tevékenység a kutyusok számára. Ha városban éltek, akkor szerencsére télen is ritkán kell dacolni lefagyott járdákkal, el nem takarított hóréteggel. Bátran kiviheted kis kedvencedet a szabadba egy rövid körre a környéken. 

Fontos, hogy kerüljétek a csatangolást, ha a hőmérséklet -15 fok alá esik. Viszont -6 fok felett közepes- és nagytestű blökiknél fél óra, kis testű kutyáknál 15-20 perc ideális lehet.

A kölyökkutya sétáltatására és az idős, beteg kutyák mozgására fokozottan oda kell figyelni hideg időben, ugyanis ezek az állatok sokkal érzékenyebbek az időjárásra, szervezetük nem tudja jól szabályozni a hőmérsékletet. Ezért őket érdemesebb a meleg lakásban tartani és csak minimális ideig kint tartózkodni velük.

A kinti kutyák esetében könnyebb a helyzet, hiszen ők jobban hozzá vannak szokva az időjárás viszontagságaihoz.

  1. Kirándulás, túrázás

Szobakutyák számára ugyan nem ez a legjobb szabadtéri tevékenység, azonban nagyon sok olyan aktív, sportos kutyafajta van, akik igénylik is a városi környezetből való kiszakadást. Imádnak új területeket felfedezni, ismeretlen szagokkal ismerkedni. Fontos azonban, hogy a téli túrák idején is gondoskodjunk biztonságukról, ezért ajánlott pórázon kirándulni, nehogy szőrös barátunk világgá induljon.

  1. Kutyapark, kutyafuttató

A  kutyaparkok bőséges mozgást és szocializációs lehetőségeket biztosítanak a blökik számára. Persze jó, ha nem a leghidegebb napokon visszük ki őket. A parklátogatás közben friss levegőt szívhatnak és kiváló terep a nagy játékokra.

Provident tipp: télen is vegyük igénybe a kutyaparkokat

Ezekre mindenképpen figyelj a téli kutyasétáltatások során

Íme néhány tipp, hogy megóvd kutyusodat a hidegebb időben:

  • Hóban, különösen vihar idején csakis pórázon sétáltasd kutyusod.  A háziállatok ugyanis könnyen szagot veszthetnek és eltévedhetnek. Érdemes a kutyára bilétát tenni telefonszámmal ellátva, de a mickrochip is nagy segítség, ha elkóborolna a kutya. 
  • A kutyacipő megvédi a kutyusok lábát a jeges csapadéktól és a felsózott járdák okozta sérülésektől.
  • Kistestű vagy rövid szőrű és kölyök kutyára mindenképp adj kabátot vagy pulóvert, hogy melegen tartsd.
  • Töröld le a havat, latyakot, jeget a hasáról és a lábairól, amikor hazaértek. A kutyusok ugyanis sót, fagyállót és egyéb méreganyagokat fogyaszthatnak, ha a mancsukat nyalogatják. Ezek a vegyi anyagok emellett irritálhatják is a talpukat.
  • A mancsok megtisztítása után használj kutya bőrápolót vagy viaszt, hogy megakadályozd a kiszáradást. Kedvenced bőre ugyanis érdessé válhat és kirepedezhet. Kizárólag olyan készítményt alkalmazz, amit kutyák számára fejlesztettek ki, és nem tartalmaznak káros adalékanyagokat.
  • Sok kutyának nincs szőr a hasán, így a mély hóban való gázolás néhány percig szórakoztató lehet, de hosszabb séták alkalmával sokkal jobban átfázhat. Szerencsésebb a letisztított járdákon és ösvényeken sétálni. 
  • A kutya napi sétáját a napközbeni órákra időzítsd, mert ilyenkor melegebb van és jobban látható a kutyus a járművek számára.

Segítség, hideg van! Hogyan tartsd aktívan városi szobakutyádat a téli napokon?

A kutya lakásban unatkozhat a zimankós időszakban, azonban szerencsére jópár beltéri téli edzési lehetőség közül válogathatsz.

Kutya futópad

A futópadot a fizikoterapeuták a sérült kutyák rehabilitációjára használják, de alkalmas egészséges, benti kutyusok lemozgatására is, ha nincs egyéb lehetőség a sétára. Amennyiben nem szeretnél beszerezni ilyen gépet, egyes kutyakozmetikákban arra is van lehetőség, hogy bérletet válts a blökinek, amikor kedvére edzhet.

Vidd el kedvencedet beltéri agility pályára

Ha az időjárás nem engedi, hogy kimenjetek a szabadba, a lakásban tartott kutyafajták közül is sokan szívesen látogatnak el beltéri agility pályákra.  A legtöbb létesítményben vannak létrák, alagutak, akadályok stb. Ezek kiváló edzést biztosítanak a kutyusoknak, javítják a koordinációt, és még a gazdival való kapcsolatot is erősítik.

Új trükkök és parancsok gyakorlása

A hideg napokat hasznosan tölthetitek, ha új engedelmességi parancsokat tanítasz kedvencednek. Az elején kezdheted egyszerűbbekkel, később viszont megmutathatsz bonyolultabb trükköket is, mint például a megfordulást. Ha szőrös pajtásod jól teljesít, jutalomfalatokkal honorálhatod, de ügyelj arra, hogy ezeket ne vidd túlzásba, nehogy plusz kilókat szedjen fel. Az új trükkök, parancsok segítenek szorosabb köteléket kialakítani, emellett nagyon fontos, hogy a kutya intellektusa is ki legyen elégítve.

Városi kutyatartás télen: kutyatrükkök

Hogyan tápláld télen kutyusodat?

A kutyák által elfogyasztott kalóriamennyiség változó lehet. Egyes kutyáknak télen több kalóriára van szükségük, hogy a hideg elleni küzdelemhez szükséges többletenergiát el tudják látni, míg más ebek kevésbé lesznek aktívak, így kevesebb kalóriát igényelnek. Mindkét esetben érdemes a kutyát a szokásos mennyiséggel etetni, azonban figyelni kell a súlyát. Ha fogyni kezd, akkor lehet, hogy növelnie kell az adagot. Ha hízik, akkor pedig csökkenteni mindaddig, amíg jobbra nem fordul az idő és újra többet mozoghat.

ERRE MINDENKÉPP FIGYELJ!  A téli hónapokban mindannyian hajlamosak vagyunk túlzásba esni, ha ételről van szó. Ráadásul a kutyát is extra finomságokkal etetni. Egy kis kis karácsonyi kacsa vagy pulyka, mennyei sonka és máris kész a kalóriabomba! Ezért tudatosan törekedj arra, hogy betartsd kedvenced étkezési rutinját. 

És jöjjön végül még néhány extra tipp a városi téli kutyatartáshoz

Figyelj rá, hogy ne hevüljön túl a kutya a lakásban

Egy kényelmes és párnázott kutyaágy mindig jól esik kis kedvencünknek. De ne essünk túlzásba és ne takarjuk be és engedjük, hogy túlhevüljön a kutyus a lakásban. Figyeljünk rá, hogy ne legyen a szobahőmérséklet 25 fok vagy afeletti. Elegendő egy normál fekhely kutyusunknak. Egyéb kutyfekhely készítési tippeket itt találsz >>

Provident: kutyapárna

Fényvisszaverő ruházat, LED-es nyakörv vagy póráz

A télre nemcsak a hideg, de a sötét órák is jellemzők. Ezért nem árt a kutyusra fényvisszaverő ruhát adni, vagy LED-es nyakörvvel, pórázzal biztosítani a nagyobb láthatóságot a reggeli és esti órákban. A járművek ugyanis télen olykor nehezebben tudnak megállni, ezért feltételnül biztosítani kell, hogy könnyen észrevegyék a kutyust.

Te hogyan tartod fitten a kutyádat a téli hónapokban? Írd meg nekünk kommentben!