Provident
blog

3 tipp hogyan fogj neki egy régi ház felújításának

Ha vidéken szeretnénk felépíteni az életünket, akkor könnyedén találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy a kinézett telken már áll egy régi ház, esetleg egy autentikus parasztház. Ilyenkor érdemes megfontolni, hogy technikailag lehetséges-e ennek az épületnek a felújítása és, ha igen, akkor ez milyen költségekkel járna, esetleg jobban járnánk-e így, mintha a teljes dózer mellett döntenénk. Cikkünkben ezért is összegyűjtöttünk 3 tippet azoknak, akik régi ház felújításán gondolkodnak.

1. Tervezz, tervezz és tervezz

A régi házak egyik legnagyobb értéke a múltban rejlik, és nekünk is éppen itt kell keresnünk a választ arra, hogy milyen munkálatok várnak ránk. A kinézet, a munkafolyamatok és a ráfordítandó költségek mind-mind attól függnek, hogy milyen állapotban van a házunk. Éppen ezért meg kell terveznünk, mit szeretnénk átalakítani, tatarozni, esetleg szükséges-e a hozzáépítés. Cél nélkül tehát ne tovább!

A tervezés fázisába beletartozik az is, hogy szakembereket fogadunk, akik segíthetnek megállapítani, hogy milyen építménnyel is állunk szembe. Ők azok, akik tisztában vannak azzal, hogy milyen lehetőségeink vannak a beépítést, átépítést illetőleg, felmérhetik, hogy milyen szerkezeti adottságai vannak a háznak és megállapíthatják annak a veszélyeit is.

A régi házak sok bonyodalmat is magukban hordozhatnak, ha nem vagyunk körültekintőek az előkészítő folyamatok során, ezért is kell megtalálni a megfelelő szakikat, akiket azonban megéri megfizetni, hiszen így lehetünk csak biztosak a dolgunkban. Érdemes akár több árajánlatot is bekérni, de arra figyeljünk, hogy a tényleges munka megkezdése előtt foglaljunk mindent írásba!

 

2. Erre számíts, ha régi házat újítasz fel

Egy régi háznak megvannak, a maga előnyei, így az is, hogy akár klasszisokkal olcsóbban juthatsz új otthonhoz, mintha egy teljesen újat húznál fel. Emellett azonban azzal is számolnod kell, hogy meglepetéseket találsz, ha felújítási munkálatokba kezdesz. Általában nem érheti az új tulajt váratlan hír, ha előzetesen egy statikus megvizsgálta az ingatlant, így tisztában vagyunk annak minden hibájával és ennek tudatában döntöttünk a vásárlás mellett.

Ilyen probléma lehet például a falak vizesedése, a megfelelő tetőszerkezet hiánya, ami nélkül a falak nem tartanak össze megfelelően, vagy a szerkezeti hiányosságok, mint az elegendő vastagságú alapzat.

 

3. Őrizzük meg a ház jellegét!

A régi házak, különösképpen a parasztházak olyan bájjal rendelkeznek, amit kár lenne tucatmegoldásokkal és olcsó, kevéssé tartós alapanyagokkal elrontani. Nézzünk körül online, a lakberendezéssel foglalkozó blogokon, képmegosztó oldalakon, hogy inspirálódhassunk! Ha nem ódzkodunk az olyan megoldásoktól, amik alaposan igénybe veszik a kitartásunkat és kreativitásunkat a meglévő „alapanyag” felújításába is foghatunk. Jó állapotban lévő ajtóknál, esetleg ablakoknál is egy alapos csiszolást, fakezelést követően máris vihetjük fel az új színt a nyílászárókra, ezzel teljesen új életet lehelve az épületbe. Megesik, hogy egy régi házban találunk bútorokat is, ezekkel is hasonlóképpen járhatunk el, a bútorfelújítással új életet lehelhetünk egy régi darabba és közben a ház légkörét is kialakíthatjuk.

Egy parasztház esetében könnyű az egyszerűségre törekedni, egyszínű világos falakkal, a gerendák hangsúlyozásával máris stílusos kisugárzást tudunk kölcsönözni az építménynek, úgy, hogy mellette a kiadásainkat is kordában tarthatjuk.

 

Te készen állsz már egy régi ház felújítására?