Komposztálás lakásban, erkélyen!
Nem kell feltétlenül a kertben komposztálnod, megteheted a konyhádban, sőt akár a komposztálás erkélyen is megoldható!
A komposztálás előnyei és hátrányai
Tény és való egy komposztáló készítése elsősorban környezetvédelmi szempontból fontos: egy ember egy évben átlagosan 300 kg szemetet termel, aminek hozzávetőlegesen 30%-a szerves, tehát komposztálható.
Az elkészült komposzttal pedig nem csak az ökológiai lábnyomunkra lehetünk kihatással, de egyúttal nagyszerűen hasznosítható lesz a növények, palánták alatt, ráadásul kiváló tápoldat is készülhet belőle.
Természetesen maga a folyamat és a kezelés is egy kicsit körülményes, időről időre igényli a figyelmünket, plusz a szagával is probléma lehet, amikor nincs rendesen lezárva.
Erre lesz szükséged a komposztáláshoz
Amennyiben beltéri komposztáló vásárlására szánod magad két lehetőséged is van. Egy fa vagy egy műanyag ládára minden esetben kelleni fog, ennek az ára 10 ezer forinttól kezdődik és egy-egy darab már 40 ezer forint felé is mehet. A jó hír, hogy egy kis utánajárással mi magunk is elkészíthetjük, a házi komposztáló készítése sem lehetetlen.
Provident tipp: Te is belevágnál a komposztálásba, de egy kis segítségre lenne szükséged? Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsátok meg az elképzeléseiteket!
Amennyiben az alapok már megvannak, választhatunk:
- igénybe vesszük a vörös trágyagiliszták segítségét vagy
- valamilyen segédanyagra hagyatkozunk, ami beindítja majd a folyamatot.
Komposztálás otthon giliszták segítségével
A gilisztákkal úgy érdemes számolni, hogy egy kiló giliszta naponta fél kiló, hetente 3 és fél kiló szemetet képes feldolgozni, az áruk pedig 4000 kg/Ft giliszta körül mozog.
[Best_Wordpress_Gallery id=”113″ gal_title=”Start-kolcson-2022-03″]
Komposztálás természetes segédanyag felhasználásával
A másik verzió az, amikor természetes segédanyag felhasználásával kezdődik meg a hulladék komposztálása, mindez természetesen egy levegőtől mentes helyen.
Ehhez egy komposztáló ládára lesz szükséged, aminek a működése úgy néz ki, hogy
- a komposztáló aljára kell helyezni a folyadékot elválasztó tálat,
- erre kerül a korábban említett segédanyag.
- ezt követően jöhet végre a konyhai hulladék,
- majd egy újabb réteg segédanyag.
- beborítjuk egy jól fedő nejlonzacskóval, hogy kiszoruljon a levegő – végül lezárjuk.
Amennyiben boltban vásároljuk a komposztálót használati utasítást is kapunk, ezt minden esetben figyelmesen olvassuk át először.
A folyamatosan keletkező komposztlevet 1:200-as arányban hígítva felhasználhatjuk a növények öntözésénél.
Így komposztálj!
Fontos, hogy a komposztba szánt anyagokat felaprítsd, ezzel a komposztálási folyamatok is gyorsabban haladnak majd és az otthoni komposztálód működését is optimalizálhatja. Ami nagyon fontos, hogy jól megválogasd, mi kerül bele, erről is találsz cikkünkben információt!
Mi kerülhet a komposztba?
A konyhai komposztáló tartalmazhat:
- zöldségeket,
- gyümölcsöket,
- gabonákat nyers vagy akár főzött formában,
- tojáshéj,
- hervadt virág,
- szobanövények elszáradt levelei,
- virágföld,
- fahamu,
- toll és szőr,
- papír, azonban a kezelt újságpapír egyáltalán nem!
Ezen felül lenvászon, gyapjú és pamut is mehet bele. Amennyiben nem a konyhai komposzt gyűjtőbe kerül az anyag, hanem esetleg kerti komposztunk van és ezzel együtt a kert is szolgáltat némi komposztálandó anyagot, még több mindent is betehetünk a komposzt láda belsejébe.
Így kerülhet be oda:
- a levágott fű,
- gallyak,
- falevél,
- szalma,
- faforgács,
- fűrészpor is.
Mit nem szabad komposztálni?
Vannak olyan dolgok, amikkel egyenesen tönkretehetjük a komposztunkat, így ezeket jobb messziről kerülni.
- Nem mindegy a csomagolás: a teafű és a kávézacc nyugodtan kerülhet a komposztba, ugyanakkor a filter már nem.
- A gyümölcsökön lévő matricákkal is hasonló a helyzet, figyeljük arra, hogy eltávolítjuk őket, hiszen biológiailag nem lebomló anyagból készülnek, és ezzel tönkretehetik a komposztunkat.
- Bár a legtöbb zöldség és gyümölcs alkalmas arra, hogy komposztáljuk, néhány kivétel azért akad, ilyenek: a citrusfélék, a hagyma és a dió is.
- Húst sem érdemes bedobni, belephetik a legyek, közegészségügyi szempontból sem szerencsés, a szagokról már ne is beszéljünk.
Készen állsz a komposztálásra? Mutasd meg nekünk, hogy te mit teszel a környezetedért!