Provident
blog

Bortúra Magyarországon II. – Fedezd fel a magyar borászatokat!

Ebben a kellemes nyári időben szeretnél te is minél többet felfedezni hazánk csodáiból? Egy korábbi cikkünkben már bejártunk néhány lenyűgöző magyar és külföldi borvidéket is, most azonban, hogy újból fókuszba kerültek Magyarország rejtett kincsei így tovább járjuk az országot nyitott pincék és mennyei tételek után kutatva!

Kirándulás Eger irányába

A várat már láttad, ezért éppen itt az ideje az egri borok felfedezésének! Szerencsére Eger tipikusan az a hely, ahol a kiváló pincészetek egymást érik, és garantáltan nem csak az „Egri Csillag ” vagy az „Egri Bikavér” lesz az egyetlen tétel, amit érdemes lesz megkóstolni!

A borvidék változatos talaja lehetővé teszi, hogy az itt termett szőlőből készült borokban komoly stíluskülönbségeket tapasztalhass meg, még izgalmasabbá téve ezáltal a bortúrádar! Az Egri borvidék mintegy 5400 hektáros területe a Bükk-hegység déli lankáit borítja be, így érdemes benevezni egy dűlőtúrára is, hogy saját szemeddel fedezhesd fel és ismerhesd meg azokat a szőlőtőkéket, amik a kedvenc borainkhoz a kiváló alapanyagot adják.

bortúra eger

Legyen szó a fehérborokról vagy a vörösborokról, megannyi fajtával találkozhatsz elismert pincékben, mint a Thummerer, a Bolyki, Kovács Nimród Borászata, Gál Tibor vagy Gál Lajos pincészete. Mindegyik termelő a maga módján különleges helyszínen alkot igazán nagyszerű borokat, ha azonban valami igazán egyedire vágysz, akkor látogass el a Bolyki Pincészetbe, ami Eger belvárosától alig 10 percre található. A pincészet egy régi kőfejtő 30 méteres falai között lelt otthonra, míg egy parkosított környezet teszi az egész kombinációt igazán megismételhetetlenné. A birtok összesen 9 pincét tudhat magáénak amik között megtaláljuk a hordós pincéket, palackos érlelő pincéket és vendéglátó pincéket, amik szerencsére látogathatóak is egy-egy borkóstolással összekötött pincetúra során.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Villányi bortúra

Villány Magyarország egyik meghatározó szereplője, köszönhetően az itt készült remek boroknak. Bár nagyszerű fehérborokat is kóstolhatsz ezen a borvidéken, azért mégis csak a vörösborok határozzák meg a helyi gazdák és pincészetek kínálatát.

A lista azokról a borászatokról, amiket a környéken érdemes meglátogatni szinte végtelen, így csak néhányat emelnénk ki azok közül, akiket érdemes meglátogatni. Ilyenek a Bock, a Gere, a Günzer, Riczu Tamás borászata, a Sauska Pince, a Vylyan Pince, a Tiffán, vagy éppen a Jackfall Pince.

A vidéken néhány évvel ezelőtt megkezdődött a Redy mozgalom is, ami a fiatal borászok, friss vörös borai gyűjti egy márkanév alá. Az Y generáció közösségi bisztróborának az alapja minden esetben a Portugieser, ami mellett megjelenhetnek még a blauburger, zweigelt, kékfrankos, kadarka és más Villányban honos fajták is egyaránt. Ezek a tételek pedig aztán közös márkanév és címke alatt kerülhetnek csak forgalomba!

 

bortúra eger

Ne menj messzire, irány az Etyek – Budai borvidék!

Ha nem szeretnél túl messzire merészkedni a fővárostól, akkor az Etyek – Budai borvidék a legideálisabb választás számodra, hiszen szinte alig kell utazni, hogy nagyszerű pincéket fedezhess fel!

Bár ez a borvidék nem tartozik a klasszikus borvidékek közé, ez nem jelenti azt, hogy nem lenne érdemes ellátogatnunk a térségbe. Az etyeki borászatok mindenképpen megérnek egy-egy kiruccanást, hiszen hatalmas fókusz van azon, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a borvidékből. Ennek okán hozták létre a 360 névre hallgató kezdeményezést, ami elsősorban az etyeki borrégió stílusának, minőségének és piaci szerepének a meghatározásáról szólt. Mindemellett meghatározták azt a három kiemelkedő szőlőfajtáját is, amit mind a csendes borok, mind a pezsgők terén előnyben részesítenek: a chardonnay-t, a sauvignon blanc-t, valamint a pinot noir-t.

Ha a környéken járunk, feltétlenül kóstold meg azokat a borokat, amik ezekből a szőlőfajtákból készülnek! A teljesség igénye nélkül érdemes betérni Etyeken az Etyeki Kúriába, a Haraszthy Pincébe vagy éppen a Rókusfalvy Pincébe, és benevezni egy kóstoló tételsorra!

 

Te merre kirándulsz legközelebb?