Provident
blog

Hogyan spórolj a szülinapi bulin? 8 szuper pénztárcabarát tipp!

A születésnapok különleges, örömteli alkalmak mindenki életében, és a szülinapi bulik nagyszerű alkalmat kínálnak, hogy összejöjjünk a családdal és a barátokkal. Ha azonban nem vigyázunk, alaposan túlköltekezhetünk a parti szervezése során. Egyáltalán nem kell lemondani a jó hangulatról és szórakozásról, hiszen számos módja van annak, hogy pénzt spóroljunk. Cikkünkben most adunk néhány pénztárcakímélő ötletet, hogy hogyan szervezhetsz fergeteges szülinapi mulatságot anélkül, hogy lenulláznád a bankszámládat.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

A szülinapi ünnepségek hagyománya

A születésnapokat minden kultúrában másként ünneplik. Érdekesség, hogy már az ókori egyiptomiaknál is szokás volt, például, amikor a fáraókat istenné koronázták, ezzel tisztelve meg egy isten megszületését.

A pogányok úgy hitték, hogy az ember a születésnapján különösen fogékony a szellemvilágra, a jó és rossz varázslatokra. A szellemek gondolata a görögöknél is központi szerepet játszott, akik úgy tartották, hogy születésekor mindenki életében jelen volt egy védőszellem vagy démon, amely utána elkíséri az illetőt egész élete során. Idővel e hagyományok alaposan átalakultak. 

Az emberek a világ minden táján izgatottan várják a születésnapokat, és sok kultúrában megvan az egyedi ünneplés módja. 

  • Brazíliában a családtagok és a barátok minden egyes életévben meghúzzák a gyermek fülét. 
  • Kanada egyes területein a születésnapos orrát vajjal kenik be, hogy távol tartsák a balszerencsét. 
  • Jamaicában az ünnepeltet tetőtől talpig liszttel terítik be. 
  • Mexikóban annak, aki a születésnapját tartja, bekötött szemmel szét kell vernie egy papírból készült játékot, amiben cukrok és csokik vannak.
  • A hagyományos kínai születésnapi ünnepség a hosszú élet tészta elfogyasztásával kezdődik, amiből minél hosszabbat tud megenni az illető, annál tovább fog élni.
  • Írországban annyiszor rázzák meg a gyerekeket fejjel lefelé, ahány évesek.
  • A vietnami kultúrában mindenki a Tet nevű napon ünnepli születésnapját, azaz az év első napján.

Miért fontosak a szülinapi összejövetelek?

A szülinapi partiknak számos előnyük van, hozzájárulnak a jobb kapcsolatokhoz és a boldogabb élethez. És egy nap bizony mindenkinek jár az évben!

  • Ünneplés és megemlékezés – A születésnapi bulik az élet ünnepléséről szólnak. Remek alkalom arra, hogy kifejezzük szeretetünket és tiszteletünket a szülinapos felé.
  • Kapcsolatok erősítése – A napi teendők közepette egyre kevesebb idő jut a kapcsolódásra, az önfeledt szórakozásra és a tartalmas beszélgetésekre. Ezek a mulatságok kiváló lehetőséget kínálnak a családi és baráti kapcsolatok erősítésére.
  • Kikapcsolódás – A bulik során elengedjük a stresszt és kellemes hangulatban lazulhatunk,  tölthetünk el pár órát rég nem látott ismerősök társaságában vagy új embereket ismerhetünk meg.
  • Emlékek – Minden parti tartogat egy-egy felejthetetlen pillanatot, amire még sok év után is örömmel emlékszik majd vissza a társaság. 

Provident tipp: Szeretnél Te is egy szuper szülinapi partit szervezni, ehhez pedig jól jönne egy kis anyagi segítség? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Költséghatékony szülinap: 6+1 pénztárcabarát tipp

Sokan egyszerűen azért idegenkednek a szülinapi parti szervezésétől, mert úgy érzik, hogy anyagilag ez most nem fér bele. A torta, a dekoráció, az aprósütik, a szendvicsek, az italok még egy szűk körű dínomdánom esetében is akár több százezer forintba kerülhetnek. De nem kell kétségbeesni, van néhány ötletünk, hogy hogyan lehet alaposan lefaragni a költségeket!

  1. tipp: Ne szállj el a vendéglista összeállításakor!

A születésnapi buli egyértelműen arról kell, hogy szóljon, hogy jól érezd magad. Ezért nem a létszám számít, hanem az, hogy olyan emberekkel oszd meg ezt a napot, akik valóban közel állnak a szívedhez. Nem kell elvárásoknak megfelelni, kizárólag azok kerüljenek fel a vendéglistára, akikkel tudod, hogy garantáltan minőségi időt tölthetsz.

Provident Tervező kölcsön
  1. tipp: Használj saját dekorációt!

Ma már tele az internet a szuperebbnél szuperebb dekorációs ötletekkel. Semmi szükség arra, hogy beszabadulj egy parti kellék boltba és ott hagyd a fél fizetésed! Hagyatkozz inkább a kreativitásodra és gyűjts ötleteket a netről, hogy milyen praktikákkal dobhatod fel a buli helyszínét. Legjobb, ha olyan dekorációban gondolkodsz, ami akár korábbi évekről ott bújik a szekrényedben, vagy amit az otthon található alapanyagokból könnyen és gyorsan elkészíthetsz. Például akár magazinokból vagy színes lapokból betűket, számokat vághatsz ki. Izgalmas lampionokat készíthetsz stb.

  1. tipp: Válassz ingyenes helyszínt!

Semmi baj nincs azzal, ha a parti nem egy exkluzív étteremben vagy szórakozóhelyen lesz, hanem saját nappalidba, vagy kertedbe invitálod a vendégeket. Sőt, egy park vagy a Duna-part is tökéletes helyszín lehet, attól függően, hogy milyen stílusú összejövetelt tervezel. Nagyon hangulatos és izgalmas tud lenni egy közös piknik. Elég néhány pokróc, egy szép kis erdei tisztás, és minden adott a csodás élményhez! Nagyszerű erdei sütögető helyek is vannak, ahol ínycsiklandó finomságok készíthetők. 

  1. tipp: Számít az időpont!

Az étel- és italtervezés szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen időpontot tűzöl ki. Ha ugyanis délben, vagy 5-6 óra körül kezdődik a mulatság, akkor a meghívottak joggal számíthatnak nagyobb érkezésre, ebédre vagy vacsorára, ami sokkal jobban megterheli a költségvetést. Ha azonban kora délutánra vagy 20 óra után hívod meg a vendégeket, akkor elegendő, ha kisebb harapnivalókkal készülsz az italok mellé.

  1. tipp: Szervezz batyus bulit!

Amennyiben takarékosra vennéd a szülinapi vigadalmat, akkor jó megoldás, ha arra kéred vendégeidet, hogy mindenki hozzon valamilyen ételt és italt. Az iyen alkalmakon nagyon népszerűek szoktak lenni például a házi mártogatósok, melyeket akár friss kenyérrel vagy pirítóssal, saját készítésű chipsszel vagy különféle zöldségekkel fogyaszthattok. Isteni salátákat  is készíthetsz a primőrökből.

Ha pedig megmaradnak finomságok, érdemes felhasználni a maradékokat. Ehhez itt olvashatsz szuper ételmető tippeket! >>

  1. tipp: Saját tortával rengeteget takaríthatsz meg

Sokan idegenkednek attól, hogy maguk lássanak neki a sütésnek, pedig nagyon finom és szuperegyszerű torta recepteket találhatsz a neten, melyeket sokkal olcsóbban elkészíthetsz, mintha a cukrászdák kínálatából választanál. Ha a szülinapi összejövetelt nem otthon tartod, hanem például egy piknikezéssel kötöd össze, akkor fontos szempont lehet az is, hogy kell-e hűteni a tortát. Egy házi készítésű répatorta nem csak hogy könnyen összedobható, de jól elvan szobahőmérsékleten, de ha el akarsz térni a hagyományoktól, akár kürtőskalácsból is mennyei torta rittyenthető, ami szintén nem igényel hűtőszekrényt.

Hirlevel banner BLOG 820x420-1

    +1. tipp: Személyre szóló üzenet és élmény ajándékok

Nemcsak te spórolhatsz, hanem vendégeidet is megkímélheted a nagyobb kiadásoktól, ha például arra kéred őket, hogy drága ajándékok helyett egy személyes kis videóval kedveskedjenek neked, ami egy örök emlék lehet számodra. De bármilyen élmény ajándék, például közös hullócsillag nézés, kirándulás, balatoni hajózás stb. sokkal értékesebb, mint egy újabb, a polcon porosodó kacat.

Neked milyen költséghatékony szülinapi ötleteid vannak? Írd meg nekünk kommentben!