Provident
blog

Zöldség, gyümölcs: mit érdemes termeszteni, hogy pénzt spórolj?

Az egyre inkább elszálló zöldség- és gyümölcs árak sokakat sarkallnak arra, hogy otthon kezdjenek el primőröket, fűszernövényeket termeszteni. Ezzel nem csak egy kisebb vagyon takarítható meg, de sokkal több egészséges és friss étel kerülhet az asztalra, ráadásul környezetbarát megoldás is. De hogyan fogj hozzá? Miket érdemes ültetni, amennyiben kertes házban élsz, vagy ha egy kis lakásban, városi környezetben? Merthogy akkor is van lehetőséged arra, hogy saját finomságokat nevelgess. Mutatjuk, hogyan!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

A saját zöldség- és gyümölcstermesztés előnyei

Aki már szüretelt otthon paradicsomot, paprikát, epret, almát, az tudja, hogy milyen jó érzés, amikor saját finomságok kerülnek az asztalra. Mennyivel másabb az ízviláguk és izgalmasabb az elkészítésük, mint a vásárolt változatoknak. Még akkor is, ha olykor nem olyan tökéletes a külsejük, mint a boltokban kapható egyen daraboknak.

De lássuk most, hogy milyen előnyei vannak annak, ha otthon termesztesz zöldségeket, gyümölcsöket!

Nagyobb frissesség, jobb íz

A saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök általában sokkal frissebbek és ízletesebbek, mint a bolti verziók. A leszedést követően akár azonnal fogyaszthatod őket, vagy ínycsiklandó befőtteket, szószokat, lekvárokat készíthetsz, illetve lefagyaszthatod terményeidet a téli időszakra. Ráadásul a szállítás miatt sem kell aggódnod!

Egészségesebb finomságok

A saját termények sokszor magasabb tápértékkel rendelkeznek. Emellett ha elsajátítasz bio kertészeti technikákat, akkor finomságaid garantáltan nem tartalmaznak majd műtrágya és növényvédőszer maradványokat. A természetes talajművelés során használhatsz szerves trágyákat és komposztokat, így zöldségeid és gyümölcseid sokkal egészségesebbek és táplálóbbak lesznek. 

Pénzt spórolhatsz

Bár a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök is igényelnek befektetést, hosszabb távon jelentős összegeket spórolhatsz. Nem kell megvenned a sokszor túlárazott primőröket, hiszen még a palántázással, tápoldatozással és locsolással együtt is jó áron hozhatod ki a saját finomságokat.

Provident tipp: Szeretnél Te is saját zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni, ehhez pedig jól jönne egy kis anyagi segítség? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Kapcsolat a természettel

A kertészkedés jó lehetőség arra, hogy kapcsolatba lépj a természettel. A növénytermesztés folyamata a munka mellett nagyon sok örömöt ad, remek stresszlevezető.

Önellátás és fenntarthatóság

A saját zöldségek és gyümölcsök egy komoly lépést jelentenek az önfenntartás útján. Így nem fogsz annyira a bolti élelmiszerektől függni, és hozzájárulhat, hogy egy fenntarthatóbb életmódot alakíts ki.

Kisebb ökológiai lábnyom

A helyi termesztés csökkenti az élelmiszerek szállításával járó üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Emellett kevesebb csomagolóanyagot és egyéb hulladékot termelsz, ami segít csökkenteni az ökológiai lábnyomodat.

Korábban itt írtunk a zero waste előnyeiről >>

Hirlevel banner BLOG 820x420-1

Mit érdemes ültetni a lakásban, erkélyen és mikre figyelj?

Sokan azért nem gondolkodnak otthoni terményekben, mert nincs kertjük, sőt még teraszuk sem. De a jó hír az, hogy még így sem kell lemondani a saját finomságokról!

Jöjjön most néhány tipp, hogy  hogyan nevelhetsz friss zöldeket otthonodban!

Használd ki napfényes ablakaidat!

Keress a lakásban napfényes ablakpárkányokat, ezek ugyanis kiválóak a növények termesztésére. Ügyelj arra, hogy a választott fajták igénye összhangban legyen a beérkező fény mennyiségével.

Cserepekben kertészkedj!

Használj kisebb cserepeket vagy virágládákat a növénykék neveléséhez. Ezek lehetnek műanyag, kerámia vagy fa változatok. Figyelj arra, hogy az edényeknek legyenek vízelvezető lyukai, mert nem tesz jót az otthoni veteményesnek, ha a gyökerek folyton vízben állnak.

Válassz kisebb növényeket!

Lakásba olyan fajtákat célszerű választanod, amelyek kisebb méretűek és kompaktak, tolerálják a cserepes vagy ládás nevelgetést. Ilyen lehet például a paradicsom, a paprika, az eper, illetve szinte mindegyik fűszernövény, a bazsalikomtól a metélőhagymán át a kakukkfűig. 

TIPP: Ha paradicsom palántát veszel, akkor célszerű például arra odafigyelni, hogy olyan típust vásárolj, amely méretében nem nő hatalmasra, ugyanakkor bőséges termést hoz.

Fontos a víz és tápanyag

Gondoskodj róla, hogy megfelelően öntözd és trágyázd az ültetvényt. Ez a lakásban is kulcsfontosságú. Ne engedd, hogy a talaj túlzottan kiszáradjon vagy teljesen eláztasd. Válassz jó minőségű talajkeveréket és szerves trágyát, hogy biztosítsd a növények számára a megfelelő tápanyagokat.

Kísérletezz!

Ne félj kísérletezni különböző növényekkel és módszerekkel! Minden lakás más körülményekkel rendelkezik, így lehet, hogy többszöri próbálkozásra van szükség, mire megtalálod a legmegfelelőbb növényeket és gondozási módszereket.

  • 1 tipp, ha van erkélyed

Amennyiben lakásodhoz terasz is tartozik, akkor még jobb helyzetben vagy, hiszen ha a hely engedi, akár magaságyást is készíthetsz, amiben például hagymát, gyökérzöldségeket vagy salátát is termeszthetsz. Az ún. konténeres kertészkedés egyre népszerűbb a szabadtéri művelés mellett, egészen impozáns kis balkon kertek alakíthatók ki.

Gondold át, hogy melyik növényt, hol helyezed el a teraszon, hogy mindegyik megkapja a számára szükséges mennyiségű napfényt és helyet. Ha kicsi az erkélyed, fontos lehet a térhatékonyság és az elrendezés optimalizálása.

Ha a teraszod erős szélnek vagy túl nagy napsütésnek van kitéve, fontos lehet védelmet biztosítani a növényeknek. Például használhatsz széltörőket vagy árnyékolókat. Arra is ügyelj a palánták esetén, hogy áprilisban és májusban még lehetnek gyengébb fagyok, tehát csak akkor kezdd meg a teraszon a zöldség- és gyümölcstermesztést, amikor már nem fenyegetik komolyabb hidegek a növényeket.

Mikre figyelj, ha saját kertedben szeretnél zöldséget, gyümölcsöt termeszteni?

És akkor most jöjjön néhány tanács, hogy hogyan teheted kertedet igazi zöldség és gyümölcs Kánaánná!

Tervezd meg, mit termesztesz!

Gondold át, hogy mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt el a család, és ennek megfelelően tervezz! Ne ültess többet, mint amennyire szükséged van és fel tudsz dolgozni, mert az óriási pazarlás. Kalkuláld ki, hogy mit tudsz beépíteni a napi étkezésekbe, illetve mennyit tudsz tárolni, befőzni, fagyasztani, vagy akár elajándékozni.

Válassz könnyen termeszthető növényeket!

Mindenképpen olyan zöldségeket és gyümölcsöket érdemes választani, amelyek az éghajlati viszonyoknak maximálisan megfelelnek. Bár egyre forróbbak a nyarak, a citrom- és narancsfák sokkal jobban élvezik a mediterrán vidékeket. Érdemes helyettük itthon hagyományosnak számító gyümölcsfákban gondolkodni, például alma, körte, cseresznye, meggy, sárga- és őszibarack. De például a füge is szépen beérik. Zöldségeket tekintve jó választás lehet a paradicsom, a paprika, az uborka, a saláta, az édesburgonya, a hagyma és fokhagyma.

Kezdd magról vagy palántáról!

Ha spórolni szeretnél, akkor mindenképp érdemes magokat vagy kis palántákat választani már kifejlett növények helyett. Ráadásul így láthatod és befolyásolhatod a teljes növekedési folyamatot.

NEM ÁRT TUDNI: A vetőmagok ára elsősorban a növény fajtájától függnek, illetve hogy kitől vásároljuk. Nagyon széles skálán mozognak, nagyjából 300-2000 forint között változik áruk. 

Komposztálj!

A komposztálás nemcsak segít a hulladék csökkentésében, hanem ingyenes tápanyagforrást is biztosít növényeid számára. Így jelentősen csökkentheted a trágyázásra fordított költségeket.

Öntözz okosan!

Ahhoz, hogy az elültetett növények szépen teremjenek, fontos a folyamatos öntözés. 

  • Hogy ne kússzon az egekbe a vízszámla, mindig gyűjtsd az esővizet. Helyezz ki egy vagy több edényt az eresz alá, például  vödröt, hordót stb.  
  • Telepíthetsz csepegtető öntözőrendszert, amely célzottan juttatja a vizet a növények gyökereihez, így minimalizálva a vízpazarlást. 
  • Borítsd be a talajt mulccsal, például szalma, falevél vagy komposzt réteggel. Ez segít megőrizni a talaj nedvességét, csökkenti a víz párolgását, és kevesebb öntözésre lesz szükség.
  • Öntözd a növényeket kora reggel vagy késő este, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, és a víz jobban beszívódik a talajba. Ez segít minimalizálni párolgását és hatékonyabban használhatod az öntözővizet.
  • Olyan növényeket válassz, amelyek kevés vizet igényelnek, és jól alkalmazkodnak a helyi éghajlati viszonyokhoz. Például szárazságtűrő növényeket vagy helyi terményeket, amelyekhez kevesebb öntözésre van szükség.

Mennyi szakértelem kell az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztéshez?

Ahhoz, hogy belevágj a kertészkedésbe, nem feltétlenül szükséges szakértőnek lenned. Ettől függetlenül némi utánaolvasás nem árt. Érdemes fokozatosan fejleszteni magadat. Sok segítség és információ érhető el könyvekben, interneten és a kertészetekben, így könnyen elsajátíthatod a szükséges ismereteket és a kerted maga is tanítani fog.

Miknek érdemes utánjárnod?

Éghajlat és talajismeret

Nem árt tudni, hogy az éghajlati viszonyokhoz mely növények alkalmazkodnak a legjobban, és milyen az adott talaj. Így választhatod ki a legmegfelelőbb növényeket és biztosíthatod a leggondosabb ápolást.

Betegségek és kártevők kezelése

Hasznos felismerni a különböző betegségek és kártevők jeleit, és megtenni a megfelelő intézkedéseket, legyen szó védekezésről vagy kezelésről.  

Időzítés és ütemezés

Tudnod kell, mikor kell elültetni a palántákat, vagy mikor szükséges metszeni a fákat, növényeket. Emellett fontos lehet tervezni a tápoldatozást, trágyázást és öntözést, valamint a kártevők elleni védelmet.

Olvasd el palántázás kisokosunkat! >>

Gyümölcs- és zöldségfajták ismerete

A különböző gyümölcs- és zöldségfajták eltérő szükségletekkel rendelkeznek, például fény- és vízigény, talajminőség stb. szerint. Ezért előnyös ismerni ezeket a különbségeket, hogy megfelelően gondoskodhass róluk.

Mennyit spórolhatsz saját terményekkel?

És végül nézzük meg matek szempontjából, hogy mennyire éri meg a saját termesztésű zöldség és gyümölcs! 

Paradicsom esetében ha magról veted – és ideális esetben 10 palánta növekszik -, akkor minimum 10 kg, de akár tövenként 3-4 kiló zöldséget is szüretelhetsz. A paradicsom magokat tasakonként már 500 forintért megvásárolhatod, így egy kiló paradicsom legrosszabb esetben is 50 forintos áron jön ki, ami összehasonlítva a bolti árral, óriási spórolást jelent. Azt azonban ne feledd, hogy még cserépre és földre is szükséged lesz. Előbbiek nagyjából 700-1200 forintért kaphatók, földet pedig kb. 1500-4500 Ft között vásárolhatsz 20 kilós kivitelben. A tápoldat 2000 forint körüli ára, illetve a karó költsége dobhatja még meg a termesztés költségét. Ezeket nagyjából 500-700 forintos darabáron szerezheted be. 

Az alma esetében a jelenlegi piaci ár fajtától függően 350-380 Ft/kg körül mozog. Ha azzal számolsz, hogy egy almafán nagyjából 45-50 kg termés várható, és egy almafa csemetét már 10.000 forintért vásárolhatsz, akkor az évek folyamán bőven visszahozza az árát még extra költségek mellett is.

Te milyen zöldséget és gyümölcsöt termesztesz? Írd meg nekünk kommentben!