Nem kell feltétlenül a kertben komposztálnod, megteheted a konyhádban, sőt akár a komposztálás erkélyen is megoldható!

 

A komposztálás előnyei és hátrányai

Tény és való egy komposztáló készítése elsősorban környezetvédelmi szempontból fontos: egy ember egy évben átlagosan 300 kg szemetet termel, aminek hozzávetőlegesen 30%-a szerves, tehát komposztálható.

Az elkészült komposzttal pedig nem csak az ökológiai lábnyomunkra lehetünk kihatással, de egyúttal nagyszerűen hasznosítható lesz a növények, palánták alatt, ráadásul kiváló tápoldat is készülhet belőle.

Természetesen maga a folyamat és a kezelés is egy kicsit körülményes, időről időre igényli a figyelmünket, plusz a szagával is probléma lehet, amikor nincs rendesen lezárva.

Komposztálás otthon: így csináld!

 

Erre lesz szükséged a komposztáláshoz

Amennyiben beltéri komposztáló vásárlására szánod magad két lehetőséged is van. Egy fa vagy egy műanyag ládára minden esetben kelleni fog, ennek az ára 10 ezer forinttól kezdődik és egy-egy darab már 40 ezer forint felé is mehet. A jó hír, hogy egy kis utánajárással mi magunk is elkészíthetjük, a házi komposztáló készítése sem lehetetlen.

Provident tipp: Te is belevágnál a komposztálásba, de egy kis segítségre lenne szükséged? Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsátok meg az elképzeléseiteket!

Amennyiben az alapok már megvannak, választhatunk:

  1. igénybe vesszük a vörös trágyagiliszták segítségét vagy
  2. valamilyen segédanyagra hagyatkozunk, ami beindítja majd a folyamatot.

 

Komposztálás otthon giliszták segítségével

A gilisztákkal úgy érdemes számolni, hogy egy kiló giliszta naponta fél kiló, hetente 3 és fél kiló szemetet képes feldolgozni, az áruk pedig 4000 kg/Ft giliszta körül mozog.

[Best_Wordpress_Gallery id=”113″ gal_title=”Start-kolcson-2022-03″]

Komposztálás természetes segédanyag felhasználásával

A másik verzió az, amikor természetes segédanyag felhasználásával kezdődik meg a hulladék komposztálása, mindez természetesen egy levegőtől mentes helyen.

Ehhez egy komposztáló ládára lesz szükséged, aminek a működése úgy néz ki, hogy

  1. a komposztáló aljára kell helyezni a folyadékot elválasztó tálat,
  2. erre kerül a korábban említett segédanyag.
  3. ezt követően jöhet végre a konyhai hulladék,
  4. majd egy újabb réteg segédanyag.
  5. beborítjuk egy jól fedő nejlonzacskóval, hogy kiszoruljon a levegő – végül lezárjuk.

Amennyiben boltban vásároljuk a komposztálót használati utasítást is kapunk, ezt minden esetben figyelmesen olvassuk át először.

A folyamatosan keletkező komposztlevet 1:200-as arányban hígítva felhasználhatjuk a növények öntözésénél.

 

Így komposztálj!

Fontos, hogy a komposztba szánt anyagokat felaprítsd, ezzel a komposztálási folyamatok is gyorsabban haladnak majd és az otthoni komposztálód működését is optimalizálhatja. Ami nagyon fontos, hogy jól megválogasd, mi kerül bele, erről is találsz cikkünkben információt!

Komposztálás lakásban, otthon

 

Mi kerülhet a komposztba?

A konyhai komposztáló tartalmazhat:

  • zöldségeket,
  • gyümölcsöket,
  • gabonákat nyers vagy akár főzött formában,
  • tojáshéj,
  • hervadt virág,
  • szobanövények elszáradt levelei,
  • virágföld,
  • fahamu,
  • toll és szőr,
  • papír, azonban a kezelt újságpapír egyáltalán nem!

Ezen felül lenvászon, gyapjú és pamut is mehet bele. Amennyiben nem a konyhai komposzt gyűjtőbe kerül az anyag, hanem esetleg kerti komposztunk van és ezzel együtt a kert is szolgáltat némi komposztálandó anyagot, még több mindent is betehetünk a komposzt láda belsejébe.

Így kerülhet be oda:

  • a levágott fű,
  • gallyak,
  • falevél,
  • szalma,
  • faforgács,
  • fűrészpor is.

 

Mit nem szabad komposztálni?

Vannak olyan dolgok, amikkel egyenesen tönkretehetjük a komposztunkat, így ezeket jobb messziről kerülni.

  • Nem mindegy a csomagolás: a teafű és a kávézacc nyugodtan kerülhet a komposztba, ugyanakkor a filter már nem.
  • A gyümölcsökön lévő matricákkal is hasonló a helyzet, figyeljük arra, hogy eltávolítjuk őket, hiszen biológiailag nem lebomló anyagból készülnek, és ezzel tönkretehetik a komposztunkat.
  • Bár a legtöbb zöldség és gyümölcs alkalmas arra, hogy komposztáljuk, néhány kivétel azért akad, ilyenek: a citrusfélék, a hagyma és a dió is.
  • Húst sem érdemes bedobni, belephetik a legyek, közegészségügyi szempontból sem szerencsés, a szagokról már ne is beszéljünk.

Készen állsz a komposztálásra? Mutasd meg nekünk, hogy te mit teszel a környezetedért!