Provident
blog

Útmutató a környezettudatos táplálkozáshoz

A különböző irányokat képviselő étrendek közül egyre nagyobb teret kap a környezettudatos táplálkozás, ahol a fenntarthatóságra is odafigyelünk.

 

Mitől lesz környezettudatos egy étrend?

Manapság már nem csak arra kell figyelnünk, hogy étkezésünk milyen hatással van egészségünkre, hanem arra is, hogy az étrendünk, illetve az élelmiszerek előállítása és csomagolása milyen terhet ró a környezetünkre.

Az egészséges étkezés alapelve, hogy napi étel bevitelünk nagy részét növényi alapanyagok (zöldségek, gabonák, gyümölcsök) tegyék ki. Emellett azonban az állati eredetű fehérjeforrásoknak, húsoknak, halaknak, tojásnak, tejnek és tejtermékeknek is fontos szerepük van az étrendünkben, csak kisebb arányban kell, hogy szerepeljenek.

Környezettudatos étkezés és vásárlás

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) adatai szerint a magyarok táplálkozása alaposan eltér az ajánlottól, pedig nemcsak az egészségünket, hanem a környezetünket is kímélnénk az előbb említetteket betartva. Körülbelül a harmadával csökkentené étrendünk ökológiai lábnyomát is!

Nagy lépést tehetünk a környezettudatos életmód irányába, ha helyi és szezonális termékeket fogyasztunk. A helyi, friss élelmiszerek fogyasztásával kíméljük a környezetet, ugyanis a szállítási távolságok is rövidülnek.

A Provident segít: ha te is szeretnél rálépni a környezettudatos táplálkozás útjára, akkor ne várj tovább! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét és szerezd be azokat a ruhadarabokat, amikre szükséged van!

 

Milyen ételeket fogyasszunk, ha fontos számunkra a környezettudatosság?

A kiegyensúlyozott és fenntartható fogyasztás követésének egyik legjobb lehetősége az úgynevezett flexitáriánus étrend elsajátítása. Ennek során legfőképp vegyes, változatos alapanyagokat használunk. Ugyan nincs tiltott étel, de a húsok mennyiségét a módszer követői csökkentik, néha más állati vagy növényi alternatívákkal helyettesítik, akár egészségük megóvása, akár a fenntarthatóság jegyében.

A bio, az organikus és az öko élelmiszerek alapvető összetevői egy környezetbarát konyhának, keressük ezeket a boltokban!

 

Mi mással alakíthatunk még ki környezettudatos életmódot?

Az egyik legfontosabb, hogy a túlcsomagolt árukat csak ritkán, vagy szinte sosem vásároljunk. Emellett gyakori hiba, hogy elfelejtünk magunkkal otthonról vinni zacskót, ami pedig nemcsak azért rossz szokás, mert újra és újra pénzt kell kiadnunk erre, hanem mert a környezetünknek is ártunk vele.

Érdemes lehet készíteni egy saját idény naptárat is egész évre, amelyet a konyhába kitűzve szem előtt tarthatunk. Erre rápillantva láthatjuk, hogy minek van éppen szezonja és azokat az élelmiszereket vásárolhatjuk meg.

Étrendünk felét zöldségek és gyümölcsök tegyék ki. Lehetőleg napi négyszer együnk belőlük, ebből egyszer nyersen.  A nyers zöldségek és gyümölcsök bővelkednek nyomelemekben, valamint ásványi anyagokban, rostokban és vitaminokban is. Nem csak a főzésre és sütésre használt energiát spóróljuk meg ezzel, hanem laktató és egészséges ételeket is ehetünk. Vacsorára egy friss saláta, a délutáni nasi helyett pedig valamilyen zöldség, például a répa is tökéletes. Nemcsak a környezet, de a külsőnk is hálás lesz ezért az új fajta szemléletért!

Főzés szempontjából érdemes nagyobb adagokat készíteni. Ha legalább kétszer eszünk főztünkből, akkor egyrészt saját energiáinkkal is spórolunk, másrészt a főzésre ténylegesen elhasznált energiákkal is (gáz, áram).

Környezettudatos étkezés - főzzetek együtt otthon!

A legjobb persze, ha bizonyos alapanyagokat mi magunk termelünk meg. A kertészkedés jó hobbi, mert a friss levegőn mozgunk, ráadásul friss, hazai dolgokat ültethetünk el. A fűszernövények, a paradicsom, a chili, a padlizsán, sőt még a madársaláta és a snidling is jól megél cserépben a balkonon, de ha van helyünk, akkor magaságyást is használhatunk. Ezeket a jó tanácsokat azért tartsuk be kertészkedés közben!

Nem csak a táplálkozással tehetsz környezetedért, segítsd Te is bolygónkat ezeket a tippeket megfogadva!

Földünk népessége folyamatosan növekszik, ma 7,8 milliárdan vagyunk, 2050-re várhatóan 9,8 milliárdan leszünk. Épp ezért fontos, hogy úgy táplálkozzunk, hogy az egészségünknek és a környezetünknek se ártsunk vele.

Készen állsz arra, hogy egyszerre támogasd a saját és a föld egészségét is?