Az elmúlt hetek, hónapok során a kultúra iránti vágyunkat kevésbé tudtuk kielégíteni, pedig a legjobb múzeumok, kiállítások is csak egy karnyújtásnyira vannak, ahogyan egy előadásért se kell mégy csak a nappalinkat sem elhagynunk. Ha egy kalandos regényre vágysz, netán a „mozi élményt” elevenítenéd fel, akkor a tippjeink ebben a cikkben éppen neked szólnak.

1. Első rangú moziélmény

Ha a Netflixen már bepótoltad az összes olyan filmet, amit a bakancslistádra tűztél, akkor itt az idő egy „igazi” mozis élményhez. Készíts egy adag popcornt és utána irány is a Távmozi, ahol a Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino filmszínházak összefogása eredménye képpen az otthonunk kényelméből nézhetjük meg azokat az alkotásokat, amiket amúgy a fent felsorolt mozikban szemléltünk volna csak meg. Ha már te is „kiéheztél” valami másra és ráadásul a mozik fennmaradását is támogatnád, akkor hajrá!

mozi otthon

2. Múzeumi programok

Az utazgatásokat és az ezekkel járó városnézéseket, tárlat látogatásokat még nem tudhatjuk, hogy mikor élvezhetjük ismét, éppen ezért egy időre a virtuális alternatívájukkal kell kielégítenünk a rajongásunkat a művészetekért. Ha amúgy se vagy oda a tömegben való tolongásért csak azért, hogy meglesd egy-egy híres(ebb) festmény sarkát, de egyébként közelebbről is szívesen tanulmányoznád őket, akkor a digitális múzeum látogatásokat éppen neked találták ki. A virtuális világban megejtett túránkat pedig akár még egy kis háttérkutatással is kiegészíthetjük, így még többet tudhatunk meg az alkotásokról.

 

3. Olvasni soha nem lehet eleget

Ha már te is azok között tudhatod magadat, akik kiolvasták az összes olyan könyvet, amit eddig az éjjeliszekrényükön tartogattak, akkor ebben az esetben a segítségedre lehetünk néhány hasznos tippel arra vonatkozóan hol érdemes új olvasmány után nézned. Az elsőszámú tárhelye a jobbnál jobb regényeknek, novelláknak, verseknek és szakirodalmaknak a Magyar Elektronikus Könyvtár, ahonnan több formátumban is elérhetőek a művek.

olvasmány lista

Ne habozz te se, húzd le az olvasmánylistádról Sherlock Holmes rejtélyeit, kalandozz Rejtő Jenő hőseivel, de ha éppen egy Edgar Allan Poe-féle Rejtelmes történetre vágysz, akkor is ez lesz a neked való hely.

Amennyiben egy kis nyelvtanulásra és/ vagy gyakorlásra is szánnál időt, akkor az angol nyelvű irodalomból is érdemes lehet szemezgetni. A Scribd oldalán 30 napig ingyen olvashatjuk az oda feltöltött könyveket, de a Getty virtuális térben elérhető könyvtárában is megannyi érdekességre bukkanhatunk, csak nézelődnünk kell.

 

3+1. A legjobb közvetítések mind egyben

A Müpa home az otthonunkba repíti a legnagyobb előadókat, zenei tehetségeket, hogy biztosan ne maradjunk kultúra nélkül az otthon töltött napok során se. A különféle előadásokat a világ minden tájáról a Facebook oldalukon vagy a YouTube csatornájukon keresztül osztják meg a műkedvelőkkel.

 

Te melyik lehetőségre csapsz le elsőként?