Provident
blog

Beavatunk a légkondi tisztítás rejtelmeibe

A légkondi nyáron hűvös levegőt varázsol, télen fűtésre is alkalmas, viszont nagyon fontos, hogy egy évben legalább kétszer kitakarítsuk!

 

Miért fontos a légkondi tisztítása?

Az első meleg fuvallatot gyorsan követi majd a tavasz, s észre se vesszük máris az év legmelegebb hónapjaiban találjuk magunkat. A légkondi ilyenkor természetesen a leghasznosabb bajtársunk, így nem árt, ha felkészítjük a készülékünket a csúcsidőszakra és hűsölésünkre.

Elegetek van az elviselhetetlen melegből és szeretnétek végre ti is beszerelni egy légkondit az otthonotokba? Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsátok meg az elképzeléseiteket!

 

Tisztítsd ki Te is a légkondidat!

 

Hogyan tisztítsuk a légkondit házilag?

A klíma tisztítás házilag nem lehetetlen dolog, azonban rejt magában némi fejtörést az önálló takarítás utáni vágyunk. Történetesen, hogy a légkondi garanciáját úgy őrizhetjük meg, ha minden évben szakember végzi el a készülék karbantartását. Mivel azonban a megfelelő működéshez elengedhetetlen, a klíma takarítás, a munkát semmiképpen nem ússzuk meg, évente legalább kétszer érdemes nagyobb tisztítást végezni.

 

Légkondi porszűrő tisztítása

A légkondi tisztításhoz az első és egyben elengedhetetlen lépés a készülék áramtalanítása. A beltéri egységről aztán vegyük le a fedőlapot és vegyük ki a porszűrőt, amit szappanos vízzel érdemes leöblíteni, áttörölni és megszárítani. A klíma szűrőbetétnek köszönhetően nem kerül vissza a por a levegőbe, így könnyedén meg is tud állni rajta mindenféle szennnyeződés. Ha nem túlságosan koszos, akkor akár egy porszívózás is elég lehet neki, sőt ezt pár havonta amúgy is elvégezhetjük, hiszen nem csak az eszköznek, de az egészségünknek is jót tehet.

 

 

Légkondi belsejének tisztítása

Ezután jön képbe a klíma tisztító spray használata: a szűrő mögötti hűtőbordát alaposan fújjuk be vele, majd hagyjuk hatni 20 percig (vagy ameddig a használati utasítás írja). Addig a fent említett mosogatást is elvégezhetjük! A légkondi tisztító spray már 2000-5000 Ft körül kapható és elengedhetetlen a megfelelő klíma fertőtlenítésben, hiszen pont a gombákat és baktériumokat veszi célba.

 

Légkondi újra üzembe helyezése

Amint a fentiekkel végeztél és minden száraz már, helyezd vissza a szűrőt és zárd vissza a fedlapot. Lehet, hogy eleinte egy kicsit kellemetlen szaga lesz a légkondinak a tisztítást követően, ezért nyugodtan járasd nyitott ablaknál úgy 5 percig, annak érdekében, hogy a készüléked újra tökéletesen funkcionálhasson!

Ne feledjük, hogy a klíma kültéri egységének tisztítása éppen olyan fontos, mint a beltérieké, így arra is szánjunk időt! A klíma takarítás folyamata itt is hasonló, azonban az áramtalanítás után már elég csak kondenzátor oldali fal felőli oldalát alaposan leporszívózni.

 

Tippek légkondi tisztításhoz

 

Milyen betegségeket okozhat, ha nem tisztítjuk a légkondit?

A nem megfelelően tisztított légkondi nem csak a hatásfokra lehet kihatással, de az egészségünkre is, hiszen a klíma szűrőbetétében sok kellemetlen dolog fennakadhat. A klíma kiváló táptalaja lehet különféle gombás fertőzéseknek, légúti megbetegedéseknek is, mint a Legionellosis (légiós betegség), ami a klíma által levegőbe kerülő porlasztott víznek tudható be.

 

Készen állsz egy alapos légkondi tisztításra?