Provident
blog

Az 5+1 legszebb és legérdekesebb őszi kirándulóhelyek Magyarországon

Ősszel igazán jó ötlet a kirándulás: már nincs hőség, de még a hegyekben sincsen túlzottan hideg. Megmutatjuk szerintünk mely 10 magyar táj tartozik a legszebb őszi kirándulóhelyek közé.

 

Vadálló-kövek, Prédikálószék

Az őszi bakancslistát természetesen a Duna-kanyar meseszép környéke vezeti, mint a legszebb őszi kirándulóhelyek egyike, kifejezetten a Pilis-hegység egyik legnépszerűbb hegye, a Prédikálószék és világhírű panorámája. A kb. 15 km-es, majdnem 5 órás túra nem kifejezetten megterhetlő, viszont annál szebb: az útvonal a bizarr sziklaformációk, a Vadálló kövek mellett halad el, majd a vadregényes Szőke-forrás-völgyben vezet vissza Dömösre. Ha kirándulóhelyet keresel Budapest környékén, érdemes ide ellátogatnod!

Tipp: további Budapest környéki kirándulóhelyért olvasd el korábbi cikkünket: Budapestről egy órán belül megközelíthető túrahelyek

 

Tatai Fényes Tanösvény

A tatai Fényes Tanösvény egy 18 állomással rendelkező, kb. 1,5 km hosszú ökoturisztikai útvonal, amely „interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit” – olvasható a Fényes Tanösvény hivatalos oldalán. Ha az őszi kirándulás és az aktív pihenés szerelmesei közé tartozol, ez az úti cél neked lett kitalálva!

Őszi kirándulóhelyek - tatai Fényes Tanösvény

 

Fertő tó és környéke

Arról már rengeteget írtunk, hogy a Gemenci erdő és környéke miért tartozik a kedvenc kirándulóhelyeink közé – akár ősszel, akár meleg időben vízitúra helyszíneként. Azonban egy másik híres tó is a szívünkbe lopta magát, ami nem más, mint a Fertő tó. Vélhetően nem kell nagyon bemutatnunk a területet, mindenki legalább egyszer már járt Európa legnagyobb sztyeppetavának területén – ha pedig még nem, akkor itt az ideje!

A tó magyar oldalán a két legnevezetesebb látnivaló közé tartozik a fertőrákosi kőfejtő, illetve az Esterházyak káprázatos nyári rezidenciája, a „magyar Versailles” néven is ismert Esterházy-kastély. A kastély nyitva tartásával, programjaival és belépőjegy áraival kapcsolatban keresd fel a hivatalos oldalukat.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

Bükk-fennsík és Szalajka-völgy

Ha egy hosszú, de kevés szintkülönbséggel rendelkező gylogtúrára vágynál, szíves figyelmedbe ajánljuk a Bükk-fensík körtúráját. A túra az Olasz-kaputól indul, a több kilóméteres séta során pedig megcsodálhatjátok a Zsidó-rétet, a híres bükk-fensíki Őserdőt, és csodálatos innen a kilátás Egerre, Bélapátfalvára vagy a Szalajka-völgy környékére.

A Szalajka-völgy kifejezetten a kedvenc kalandos kirándulóhelyek egyike:

„Magyarország egyik legkedveltebb kiránduló helye az őskortól lakott középhegységi jellegű völgy a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett hamuzsír égetése után kapta a nevét. Számos természeti látnivalóját és ipari műemlékét gyalogosan, kerékpárral vagy a híres erdei kisvonattal is felfedezhetjük.”
– olvasható a Szilvásvárad.hu oldalán

Ezen káprázatos völgyben lehetőségetek van megtekinteni a mesés, 17 méter magas Fátyol-vízesést, amelyet hazánk egyik legszebb természeti jelenségeként tartunk számon. Itt található még az Istállós-kői-barlang, a Gloriett-tisztás vagy a Szikla-forrás, a Bükk hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása. A szilvásváradi erdei kisvasút pedig megkoronázza a kirándulás végét!

Őszi kirándulóhelyek - Fátyol-vízesés, Szalajka-völgy

 

Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum, illetve a „Pepi-kert” intézmény ma öt fás gyűjteményt gondoz 82 hektárnyi területen, története pedig egy család (Bolza) nevéhez fűződik – hasonlóan a Folly Arborétumhoz. Az Arborétumban három körtúra között választhatsz, merre szeretnél kalandozni, amelyek során a hegyi mamutfenyő, a kék pávák, vagy a Tündöklő Kövek mellett számos érdekességet találhatsz.

Ti merre kirándultok legközelebb ősszel?