Provident
blog

Vízitúra ötletek: a legjobb magyar evezős túrahelyszínek

Egy vízitúra akár az egész családnak, vagy baráti társaságnak különleges élmény. Bemutatunk néhányat a legjobb magyar helyszínek közül.

 

A legjobb magyar vízitúra helyszínek

Dunakanyar és Ipoly

A Dunakanyar vitathatatlanul a legszebb és leglátványosabb része a Duna magyarországi részének. A legszebb természeti és kulturális látnivalók csodálhatók meg ezen szakaszon, a belváros kincseitől kezdve a természeti csodákon át Szentendre mesés környékéig. Ráadásul szuper kétnapos túrát is tehetsz úgy, ha Szobnál felevezünk Ipolytölgyesig, és onnan a vadregényes Ipoly folyón folytatod kalandodat – a természethez való visszatérés jegyében.

Vízitúra és evező túrák Magyarországon

 

Balaton – Sió és Hévíz-patak vízitúra

Az evezés kedvelők gyakran látogatják meg a „Balaton folyójának” becézett Siót mint kedvelt vízitúra helyszínt. A Sió vízitúra népszerű megállóhelyei közé tartozik Ozora, Simontornya, Medina és például Sióagárd is.

Ha már Balaton, érdemes kipróbálnod a népszerű Hévíz-patak vízitúrát is, amely kifejezetten rossz időben is ajánlott! De miért? Mert a melegvizű csatorna nem fagy be, még télen sem, így évszaktól (és szinte időjárástól) függetlenül akár egészen a Balatonig is le tudsz evezni a Hévíz-patakon a családoddal vagy barátaiddal.

 

Felső-Tisza vízitúra

Természetesen hazánk egyik ikonikus vízitúra helyszínei közé tartozik a Felső-Tisza is. Ez a sűrű erdőkkel és természeti látványosságokkal kísért folyón a klasszikus Tisza-túra meghatározó szakasza. Megállóként érdemes célba venni a Túristvándi vízimalmot, de a hangulatos Öreg-Túr folyót felfedező evezéssel is színesítheted utadat.

 

Bodrog-ártéri és Bodrogzug vízitúra

A Bodrog kiváló elhelyezkedése és klasszikus ártere miatt népszerű vízitúra helyszín. A Bodrogköznek nevezzük a folyó azon a szakaszát, ahol a Bodrog a Tiszába ömlik, és ezen két folyó közti terület pedig egy szinte érintetlen vízivilág. Ráadásul időről-időre az Aggteleki Nemzeti Park is megnyitja kapuit az evezni vágyók számára, hogy megcsodálhassák mesés környezetét.

Azonban a Bodrog más kincseket is rejteget még magában: a Bodrogzugi vízitúra tanösvény így ideális gyakorló terep kezdők számára is, ugyanis a lassú folyású Bodrog a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt szintre állóvíznek tűnik. A Bodrogzug számos különleges látnivalóval szolgálhat, mint az elöntés által átalakuló táj képe, háttérben a Zemplén vonulataival és a Kopasz-heggyel.

 

Gemenci vízitúra

Talán nincs még egy olyan hely Magyarországon, ahol a víz közelsége ilyen lenyűgöző természeti környezetet hozott volna létre, mint a Gemenci erdő. Egyedülálló növény- és állatvilágával Európa legnagyobb ártéri erdeje. A zöld ár idején igazi vízi labirintussá változik a környezet. Tipikusan egy olyan helyszín és élmény, amit nem érdemes kihagyni életed során!

Gemenci vízitúra

 

Felszerelés evezős túrákra

Az elsődleges szempont, hogy csomagod minél kisebb és vízálló legyen. Feltétlenül csak praktikus és szükséges tárgyakat pakolj, és ne legyen nálad semmilyen olyan érték, amelyet féltesz elveszíteni –a borulás nem valószínű, de sosem kizárt. Amit érdemes még otthon bepakolnod: térkép, vízálló zárt cipő vagy könnyen száradó tornacipő (flip flop nem ajánlott!), zseblámpa, szúnyogriasztó, sapka, naptej, vízhatlan esőkabát, könnyen száradó váltóruha, étel és ital.

Ami pedig esszenciális része az evezésnek: kajak vagy kenu, lapát (testmagassághoz illő méretben), mentőmellény, kötél. Figyelem, a mentőmellény viselése 14 éves korig kötelező, a felnőtteknél pedig kötelező, hogy legyen egy a hajóban! Ezekkel nem valószínű, hogy rendelkezel otthon, így ezeket érdemes bérelni.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Készen állsz egy kalandos vízitúrára?