Érdekel, hogy mi az a passzív jövedelemforrás, és kíváncsi vagy, hogy annak milyen formái, típusai lehetnek? Olvasd el cikkünket, és megtudod!

Mi az a passzív jövedelem?

A passzív jövedelem megértéséhez legegyszerűbb ellenpéldáján keresztül, az aktív jövedelem oldaláról megközelíteni. Aktív jövedelemnek nevezzük azt a jövedelmet, amit a munkába fektetett aktívan eltöltött időnkért cserébe kapunk – ilyenek például a teljes és fél munkaidős állások, ahol heti húsz, vagy negyven óráért cserébe, órabérre lebontható formában kapjuk a fizetésünket. Ezzel szemben a passzív jövedelem az, amihez nem szükséges állandó időráfordítás, hiszen a jövedelem nem ennek függvényében alakul, hanem folyamatosan, akár még alvás közben is gyarapszik.

Példák passzív jövedelemforrásra

A passzív jövedelem a valóságban sokkal könnyebben elérhetőbb, mint azt elsőre képzelnéd. A következőkben összegyűjtött ötleteken érdemes lehet elgondolkodnod, ha érdekel a passzív jövedelem lehetősége:

1.Pénzbefektetés

Passzív jövedelemforrás a megtakarított pénzünk megfelelő befektetése, hiszen a különböző kötvények, betétek és részvények után származó kamattal igazából az időről időre történő ellenőrzésen kívül nem kell dolgoznunk.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

2.Ingatlan és föld bérbeadás

A jelenleg kihasználatlanul álló lakásod, garázsod, de akár földed kiadásával is passzív jövedelmet teremthetsz elő, hiszen az ingatlanok így havi rendszerességgel bevételt termelhetnek számodra. Ugyanúgy, mint a pénzbefektetés során, ebben az esetben is a korábbi „munkád” gyümölcsét arathatod le „újra”, hiszen az ingatlan korábbi megszerzésén felül nem kell sem pénzt, sem időt, sem energiát fordítani a jövedelemszerzésre.

Ingatlan bérbeadás

3.Eszköz bérbeadás

Ugyanúgy, ahogyan az előző pontban bemutattuk az ingatlan vagy föld bérbeadásának lehetőségét, eszközeidet is felhasználhatod passzív jövedelem szerzésre. Ezek bérbeadásával azokat az időszakokat is ki tudod használni, amikor te éppen nem használod őket, de másnak értéket jelentenek.

4.Vállalkozásépítés

Egy saját vállalkozás felépítése is ilyen pénzforrás lehet, hiszen ennek a célja hagyományosan az, hogy a vállalkozás automatizálásával és megfelelő munkavállalók felvételével a tulajdonos számára profitot termeljen akkor is, amikor a strandon napozik. A valóságban ez sajnos nem feltétlenül így működik, a vállalkozások első néhány éve kifejezetten nehéz, és rengeteg munkát igényel az alapító részéről. Azonban egy jól bejáratott vállalkozás kitűnő passzív jövedelemforrás lehet.

5.Online képzések

Az online képzések lehetőségét azért tartjuk fontosnak megemlíteni, hiszen a korábbi példákkal ellentétben itt nem a megtakarításodat, hanem saját idődet és tudásodat fektetheted be passzív jövedelem reményében. A passzív jövedelem ebben az esetben abból származik, hogy oktató videókat készíthetsz – igazából szinte bármiről, amiben jártas vagy, és úgy ítéled meg, hogy mások számára is hasznos lehet, például fotózás, képszerkesztés, barkácsolás, főzés – és az interneten elérhetővé teszed megvételre. Így az egyszer befektetett idődet újra és újra meg tudják vásárolni.

Passzív jövedelem formája az online képzés

Mire kell odafigyelni?

Bár papíron nagyon jól hangzik, hogy teljesen passzívak lehetünk, amíg jövedelmünk egyre csak nő, azért a passzív jövedelemszerzés is sok odafigyelést igényel. Legyen szó megfelelő pénzügyi befektetések megválasztásáról, ingatlan bérbeadásról, vagy akár vállalkozásról, a folyamatos felügyelést, illetve az átgondolt döntéshozatalt nem lehet és nem is szabad helyettesíteni. Éppen ezért fontos, hogy minden döntés előtt kellően tájékozott legyél!

Hozzád melyik passzív jövedelemforrási megoldás áll a legközelebb?